Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
4.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 18 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Εντυπωσιακή η στρατιωτική παρέλαση στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου

Την υπερηφάνειά του για το αξιόμαχο και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων εξέφρασε τη Δευτέρα 28 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης, στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου στη Θεσσαλονίκη.

«Η Τουρκία προσβάλλει βάναυσα τη διεθνή νομιμότητα στη Μέση Ανατολή και η αυθαιρεσία της δεν θα περάσει», επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως η γειτονική χώρα πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Έλληνες, με αρραγή ενότητα, θα υπερασπιστούν τα εθνικά τους θέματα και τα εθνικά τους δίκαια και θα επιβάλλουν τον σεβασμό της ευρωπαϊκής και της διεθνούς νομιμότητας.

«Το «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου, το “ΟΧΙ” των Ελλήνων, ήταν μια κορυφαία, στην σύγχρονη Ιστορία, πράξη αντίστασης εναντίον του φασισμού και μια εξίσου κορυφαία στάση υπεράσπισης της Ειρήνης, της Δημοκρατίας, του Ανθρώπου», είπε ο κ.Παυλόπουλος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεγάλης στρατιωτικής παρέλασης, για την εθνική επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, στην παραλιακή λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου της Θεσσαλονίκης.

«Το ίδιο “ΟΧΙ” εκπέμπουμε σήμερα εμείς, οι Έλληνες, από την Θεσσαλονίκη, από την Μακεδονία μας, εναντίον καθενός ο οποίος επιβουλεύεται τα ίδια Πανανθρώπινα Ιδανικά», σημείωσε και συνέχισε: «Κατ’ εξοχήν δε το «ΟΧΙ» αυτό απευθύνεται στην γείτονα Τουρκία η οποία, αδιστάκτως, προσβάλλει βάναυσα την Διεθνή Νομιμότητα στην Μέση Ανατολή. Η αυθαιρεσία της Τουρκίας δεν θα περάσει. Κι ακόμα τούτο: Ας αντιληφθεί η Τουρκία ότι οι Έλληνες, ως Λαός και ως Έθνος, θα υπερασπισθούμε, υπό όρους αρραγούς ενότητας, τα Εθνικά μας Θέματα και τα Εθνικά μας Δίκαια και θα επιβάλλουμε τον σεβασμό της Διεθνούς και της Ευρωπαϊκής Νομιμότητας, πάνω στην οποία τα Δίκαια αυτά εδράζονται».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ – ΜΠΕ, ο κ. Παυλόπουλος είχε επικοινωνία με τον πιλότο του μαχητικού F-16, της Ομάδας Αεροπορικών Επιδείξεων «Ζευς», που με τις εντυπωσιακές ασκήσεις ακριβείας και επικίνδυνους ελιγμούς πάνω από το χώρο της παρέλασης κέρδισε τις εντυπώσεις, τον επισμηναγό Δημήτρη Βολακάκη.

Από τους αιθέρες, ενώ έκανε την αεροπορική επίδειξη, ο επισμηναγός έστειλε το μήνυμα του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τους Θεσσαλονικείς και όλους τους Έλληνες, λέγοντας: «Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη, Χρόνια πολλά Μακεδονία, Χρόνια πολλά Ελλάδα».

Ο κ. Παυλόπουλος ανταπέδωσε τον χαιρετισμό: «Κύριε Επισμηναγέ, ο ελληνικός λαός είναι υπερήφανος για τις Ένοπλες Δυνάμεις μας και ειδικότερα για την Πολεμική μας Αεροπορία. Αποδεικνύετε καθημερινά ότι τα φτερά του αεροσκάφους σας είναι προέκταση της ψυχής σας, προέκταση της ψυχής του λαού μας του Έθνους μας. Η Υπέρμαχος Στρατηγός να σας προστατεύει και να σας δυναμώνει».

Το μήνυμα του πιλότου του F-16

Με την εντυπωσιακή επίδειξη πολεμικού αεροσκάφους F-16 έκλεισε η στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη, όπου κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

Με ένα F-16C Block 52+ ο επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης έσκισε τον ουρανό της Θεσσαλονίκης, πάνω από το Θερμαϊκό κόλπο.

Ο Επισμηναγός Δημήτρης Βολακάκης έστειλε το δικό του μήνυμα για την εθνική επέτειο:

«Τούτος εδώ ο λαός δεν γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του. Χρόνια πολλά Θεσσαλονίκη. Χρόνια πολλά Μακεδονία. Xρόνια πολλά Ελλάδα».

Δήλωση Δημάρχου Θεσσαλονίκης

Μετά το πέρας της στρατιωτικής παρέλασης της 28ης Οκτωβρίου 2019, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Με τον πιο λαμπρό τρόπο τιμήσαμε το έπος του 1940, ένα έπος που αναγνώρισε όλος ο κόσμος. Αλλά αυτό συνέβη για δύο λόγους. Ήμασταν  προετοιμασμένοι και ήμασταν ενωμένοι. Σε αυτό τον δρόμο με αυτή την πίστη πρέπει να προχωρήσουμε στους σύγχρονους αγώνες του έθνους μας. Πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα όσα έγιναν τότε, πρέπει να είμαστε περήφανοι για όλα αυτά που μας προσφέρει η δύναμη του έθνους μας.

Και κάτι ακόμη. Οι εθνικές γιορτές, οι παρελάσεις, δεν είναι αναχρονισμός. Ούτε η απαξία τους είναι πρόοδος».

Δήλωση Περιφερειάρχη Απόστολου Τζιτζικώστα

Τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, παρακολούθησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο κ. Τζιτζικώστας παραβρέθηκε στην κατάθεση στεφάνου στο Ηρώο του Γ’ Σώματος Στρατού από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Στη συνέχεια υποδέχτηκε στο χώρο της παρέλασης τον κ. Παυλόπουλο, ενώ μετά το πέρας της παρέλασης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Παρακολουθήσαμε σήμερα στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας μία μεγαλειώδη παρέλαση που μας γέμισε με αισιοδοξία, αυτοπεποίθηση και περηφάνια. Σήμερα τιμούμε την ένδοξη Ιστορία μας, αλλά και τους αγώνες των προγόνων μας απέναντι στο φασισμό και το ναζισμό. Χρέος όλων μας τώρα, είναι να δουλέψουμε σκληρά για να αισθανόμαστε το ίδιο υπερήφανοι και για το παρόν και για το μέλλον της χώρας μας. Για να μπορέσουμε να πάμε την Ελλάδα εκεί που ανήκει, στην κορυφή. Τη Μακεδονία στην κορυφή. Χρόνια πολλά σε όλες τις Ελληνίδες, σε όλους τους Έλληνες».

 

Η παρέλαση

Η παρέλαση ξεκίνησε, όπως ήταν προγραμματισμένο, στις 11:00 το πρωί και άνοιξε από την φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρώτοι παρέλασαν οι ανάπηροι πολέμου από την Κύπρο. Ακολούθησαν οι κομάντος που πολέμησαν το 1974 στην Κύπρο, ποντιακά σωματεία, σύλλογοι Μακεδονομάχων και απόστρατοι.

Η παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων ξεκίνησε με τους Εύζωνες, ενώ κατά τη διάρκειά της, πραγματοποιήθηκαν πτήσεις των αεροσκαφών και ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

Να σημειωθεί πως πριν από την έναρξή της σημειώθηκε μικροένταση στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, μεταξύ πολιτών και δυνάμεων των ΜΑΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ