Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
34.3 C
Thessaloniki
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

Επίσκεψη Κονιόρδου – Τζιτζικώστα στην Αμφίπολη

Τη διάθεση ποσού ύψους 1,5 εκατ. ευρώ από προγράμματα του ΕΣΠΑ, για την έναρξη της επόμενης φάσης των εργασιών σταδιακής αποκατάστασης του ταφικού μνημείου της Αμφίπολης στον λόφο Καστά, ανακοίνωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου, στη διάρκεια επίσκεψης, που πραγματοποίησε στον αρχαιολογικό χώρο, παρουσία του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα και στελεχών του υπουργείου που είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά την πορεία τής μέχρι σήμερα εξέλιξης των εργασιών.

 

Η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη, που έφερε στο φως το ταφικό μνημείο στον λόφο Καστά, ξενάγησε προσωπικά την κ. Κονιόρδου στο εσωτερικό του μνημείου, τονίζοντας ότι υπάρχει πλέον θετικό κλίμα για την αξιοποίησή του αλλά και ότι οι διαθέσιμοι οικονομικοί πόροι είναι περιορισμένοι.

Η υπουργός Πολιτισμού, μετά την ολοκλήρωση της ξενάγησης, δήλωσε ιδιαίτερα συγκινημένη από τα όσα είδε και άκουσε, υπογραμμίζοντας «είναι ένα σπουδαίο μνημείο, με μοναδικά στοιχεία. Πιστεύουμε θα αποτελέσει σημαντικό πόλο έλξης για την περιοχή και ανάδειξης του σπουδαίου αρχαιολογικού πλούτου της. Αυτό το εύρημα είναι εκπληκτικό. Έγιναν εργασίες στο μεσοδιάστημα από την αποκάλυψη του μνημείου μέχρι τη δεύτερη φάση της ανασκαφής. Θα προχωρήσουμε σταδιακά στην σταδιακή στήριξη και περαιτέρω αποκάλυψη, ώστε σιγά-σιγά ο χώρος να γίνει επισκέψιμος».

Η κ. Κονιόρδου ξεκαθάρισε ότι το μνημείο είναι μακεδονικό και όχι ρωμαϊκό, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται προσοχή και σεβασμό το μνημείο, καθώς πρόκειται για ταφικό χώρο, που αποπέμπει μυστήριο και ιερότητα κι αυτό θα πρέπει να μεταδοθεί στους επισκέπτες. Οι εργασίες θα γίνουν σταδιακά, ώστε να μην κινδυνέψει και να παραδοθεί λαμπερό στους επισκέπτες».

Ερωτηθείσα για το αν χάθηκε πολύτιμος χρόνος από την ολοκλήρωση της δεύτερης ανασκαφής μέχρι σήμερα, ώστε να αποκατασταθεί και να συντηρηθεί το μνημείο, ήταν κατηγορηματική: «δεν χάθηκε χρόνος, υπήρξε ένα κενό, όμως έγιναν εργασίες, που δεν είναι ορατές με την έννοια της αποκάλυψης ενός σημαντικού ευρήματος.

Έγιναν έργα για την προστασία από πλημμύρες, αλλά και για να διατηρηθεί ανέπαφο το μνημείο, ώστε να μπει στην επόμενη φάση. Αν προχωρούσαν οι ανασκαφές, ίσως να κινδύνευε το μνημείο. Για να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ, χρειάζονται πολύ σημαντικές μελέτες. Αυτά δεν γίνονται από τη μια μέρα στην άλλη. Το ότι δεν προχώρησαν οι εργασίες ανασκαφής ήταν και οικονομικό θέμα».

Αναφορικά με τα χρήματα που θα διατεθούν και αν είναι αυτά είναι αρκετά, η υπουργός ανέφερε: «αυτά τα χρήματα υπάρχουν τώρα. Για το μετά θα δούμε. Υπάρχει βούληση από το υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει η ανασκαφή. Είναι σημαντικό το ενδιαφέρον του κόσμου. Είμαστε σε μια δύσκολη εποχή, το υπουργείο δεν έχει δικούς του πόρους και δεν διαχειρίζεται πρωτογενώς το ΕΣΠΑ. Είμαστε ευτυχείς για τη συνεργασία με τον κ. Τζιτζικώστα, που δίνει έμφαση στον πολιτισμό. Μαζί θα προχωρήσουμε. Το υπουργείο διέθεσε 250.000 ευρώ για εργασίες και την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών».

Δέσμευση Τζιτζικώστα

Προσωπική δέσμευση για την ανασκαφή στην Αμφίπολη ανέλαβε σήμερα ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, που επισκέφτηκε τον Τύμβο Καστά με την Υπουργό Πολιτισμού, Λυδία Κονιόρδου.

Ο κ. Τζιτζικώστας δεσμεύτηκε ότι «όπως η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας αντιλήφθηκε πρώτη τη σπουδαιότητα του μνημείου και διέθεσε τα πρώτα κονδύλια με τα οποία ξεκίνησε η ανασκαφή, έτσι δεσμεύομαι ότι η Περιφέρεια θα είναι αυτή που θα ολοκληρώσει την ανασκαφή, θα στηρίξει το μνημείο και θα συνεχίσει -σε συνεργασία με το Υπουργείο- τις εργασίες, που θα επιτρέψουν τελικά να γίνει επισκέψιμος ο χώρος και να ξεκινήσει η μεγάλη εκστρατεία προβολής της Αμφίπολης, των Σερρών και της Κεντρικής Μακεδονίας διεθνώς. Είμαστε πανέτοιμοι ως Περιφέρεια, μόλις ετοιμαστούν οι μελέτες από το Υπουργείο να ξεκινήσουμε την επόμενη φάση των έργων, με προτεραιότητα όμως στην προστασία του πολύτιμου μνημείου».

Ο Περιφερειάρχης χαρακτήρισε τη σημερινή ως «μια πολύ σημαντική ημέρα για την Αμφίπολη», διότι όπως είπε «σήμερα εκπέμπεται ξεκάθαρα και οριστικά το μήνυμα ότι η Πολιτεία δεν έχει ξεχάσει την Αμφίπολη».

«Ως Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα πολύ καλή και στενή συνεργασία με την παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, την Υπουργό κ. Κονιόρδου και τη γενική γραμματέα, την κ. Βλαζάκη, με τις οποίες σχεδιάσαμε και διαθέτουμε τα κονδύλια συνολικού ύψους 2,5 εκ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 εκ. ευρώ από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και 1 εκ. ευρώ από το διασυνοριακό πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Βουλγαρία, προκειμένου να κατευθυνθούν στον αρχαιολογικό χώρο για να στηριχθεί και να γίνει τελικά επισκέψιμος για τους πολίτες», υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο κ. Τζιτζικώστας ευχαρίστησε την κ. Κονιόρδου για την ανταπόκρισή της στην πρόσκληση που της είχε απευθύνει κατά την πρόσφατη συνάντησή τους στο γραφείο του Περιφερειάρχη να επισκεφτούν μαζί την Αμφίπολη.

Η ξενάγηση της Υπουργού έγινε παρουσία και της Αρχαιολόγου Κατερίνας Περιστέρη, που ήταν επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας που αποκάλυψε το μνημείο στον Τύμβο Καστά, της Αναπληρώτριας Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών Πηνελόπης Μάλαμα και της Γενικής Διευθύντριας Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού Ευγενίας Γατοπούλου.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιπεριφερειάχης Σερρών Γιάννης Μωυσιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού και Πολιτισμού Αλέξανδρος Θάνος, ο Δήμαρχος Αμφίπολης Κώστας Μελίτος και ο Δήμαρχος Σερρών Πέτρος Αγγελίδης.

Την Αρχαιολόγο Κατερίνα Περιστέρη ευχαρίστησε δημοσίως ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζοντας ότι «με την επιμονή της και τα επιχειρήματά της, ειδικά το 2013, όταν είχε φανεί πόσο σπουδαία είναι η ανασκαφή, κατάφερα να πιέσω όλες τις Κυβερνήσεις μέχρι σήμερα κι έτσι να φτάσουμε να έχουμε ένα μοναδικό αρχαιολογικό μακεδονικό μνημείο παγκόσμιου ενδιαφέροντος στις Σέρρες και την Κεντρική Μακεδονία. Η Ελλάδα και όλοι μας της χρωστάμε πολλά».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ