Tο Δημοτικό Σχολείο της Σταυρούπολης Ξάνθης, επισκέφτηκε η ποιήτρια κ. Διαμαντοπούλου Ανδρομάχη, κατόπιν προσκλήσεως του διευθυντή του σχολείου κυρίου Στράτου Μαυρίδη, δημιουργώντας μια όμορφη ποιητική εκδήλωση στα πλαίσια απονομής αναμνηστικών διπλωμάτων και βραβείων, στους μαθητές του σχολείου για την συμμετοχή τους στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης που προκήρυξε ο Δήμος Θάσου εις μνήμη του εκπαιδευτικού – ποιητή Πρωτοπρεσβύτερου. Γεωργίου I .Διαμαντόπουλου.
Η ποιήτρια Διαμαντοπούλου Ανδρομάχη , μέσα στα πλαίσια του εθελοντισμού που την διακρίνει, ταξίδεψε από το νησί της Θάσου, όπου και διαμένει μόνιμα, αποκλειστικά και μόνο για να βρεθεί στο σχολείο. Ο λόγος ήταν, ότι ήθελε να γνωρίσει από κοντά τους μαθητές και τις μαθήτριες, που συμμετείχαν στον Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης, που διοργάνωσε σε συνεργασία με το δήμο Θάσου. Ο διαγωνισμός είχε ως θέμα έναν καλύτερο κόσμο από αυτόν που ζούμε σήμερα.
Το σχολείο της Σταυρούπολης, βραβεύτηκε, γιατί μετείχε με 44 στο σύνολο συμμετοχές, από όλες τις τάξεις του, εκ των οποίων οι τέσσερις συμμετοχές βραβεύτηκαν. Σαράντα μαθητές και μαθήτριες του εν λόγω σχολείου, έγραψαν ποιήματα, έτσι ώστε οι πολλές συμμετοχές του σχολείου και όχι τα βραβεία του, να το κρίνουν άξιο βράβευσης τόσο το σχολείο όσο και τους εκπαιδευτικούς, οι οποίοι δεν πέταξαν στα σπαμ τον διαγωνισμό, αλλά φρόντισαν να ενημερώσουν τους μαθητές, ώστε οι μαθητές που απλά μετείχαν με την σειρά τους, βράβευσαν οι ίδιοι τους εκπαιδευτικούς τους, με το βραβείο Γραμμάτων και Ευποιίας για το παράπανω.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν, ο υποδιεθυντής, του σχολείου κύριος Πασχάλης Τράκας ,οι εκπαιδευτικοί : ο κύριος Σειτανίδης Ηλίας και Ξενιτόπουλος Νικόλαος, στους οποίους απονεμήθηκε το βραβείο γραμμάτων και Ευποιίας. Συγκινημένη η κυρία Διαμαντοπούλου, πρόσφερε στα παιδιά βραβεία, αναμνηστικά διπλώματα και χρυσά μετάλλια. Κάθε παιδί πήρε και ένα δώρο, που δεν μπορούσε να είναι παρά ένα βιβλίο. Ενώ οι μαθητές με τις απλές συμμετοχές βράβευσαν τους δασκάλους τους, περνώντας τους μετάλλια – πολύ συγκινητική στιγμή – δωρίζοντάς τους βιβλία, τα οποία είχε δωρίσει σε όλους η ποιήτρια αμέσως μετά, διαβάστηκαν τα βραβευμένα τέσσερα ποιήματα των παιδιών που διακρίθηκαν, αυτή ήταν και η ανατροπή, η αξία, όχι των βραβείων αλλά της δημιουργικής γραφής και της απλής συμμετοχής που μας ενώνει και δεν μας διαιρεί και μας χωρίζει.
Τα παιδιά που διακρίθηκαν ήταν: η Στράντζαλη Μαρία ΄, βραβείο ομοιοκαταληξίας, ο Κουκούλης Γεώργιος ΄, βραβείο επιγράφου, η Γιαννού Δράγα Ζωή, βραβείο συγγραφής παραμυθιού και η Γελαδάρη Κατερίνα, τιμητική διάκριση για το ποίημά της. αφού πήραν τα διπλώματα συμμετοχής τους οι 40 μαθητές, ακολούθως Τα παιδιά, που βραβεύτηκαν απήγγειλαν, τα βραβευμένα τους ποιήματα. Για τη μεγάλη συμμετοχή του, το σχολείο βραβεύτηκε με ένα μαρμάρινο ιδιόχειρο ενθύμημα του Θάσιου γλύπτη Κωνσταντίνου Λόβουλου ενώ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης συνοδευόμενα από την εκπαιδευτικό Μουσικής κυρία Ελευθερία Κουτσουβέλη, τραγούδησαν δύο υπέροχα τραγούδια.
Η κ. Διαμαντοπούλου αφού ευχαρίστησε τους μαθητές, τους μίλησε για τις συνθήκες τις σημερινής εποχής. Τόνισε την αναγκαιότητα του διαβάσματος και της ενασχόλησής τους με τις Τέχνες και τους κάλεσε να συνεχίσουν να γράφουν για να εκφράζουν τα συναισθήματά τους.
Ο σύλλογος γονέων ευχαρίστησε την κυρία Διαμαντοπούλου, προσφέροντάς της μια πολύ ωραία γλάστρα για να θυμάται το σχολείο μας, ενώ μετά την λήξη της τελετής, ο διευθυντής του σχολείου κύριος Στράτος Μαυρίδης παρέθεσε γεύμα στην ποιήτρια.
Ήταν μια πολύ ευχάριστη, συγκινητική εκδήλωση, που μπόλιασε τα παιδιά με την ποίηση, την ποίηση και την ελπίδα