Το Ετήσιο Εργαστήρι Θεάτρου Πρόταση επιστρέφει για δεύτερη χρονιά από 26 Νοεμβρίου στον χώρο του 11Grey Studio στη Θεσσαλονίκη κάθε Σάββατο. Ο Στέλιος Βραχνής, ένας από τους εκπροσώπους της νέας γενιάς σκηνοθετών και ιδρυτής της Εταιρείας Θεάτρου Πρόταση, προτείνει το ετήσιο εργαστήρι υποκριτικής με φετινό αντικείμενο έρευνας τον «εμφύλιο πόλεμο». Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθούν επιπλέον μαθήματα από ηθοποιούς, δραματολόγους και σκηνοθέτες της πόλης.
Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές:
Το εργαστήρι εστιάζει στη σχέση που αναπτύσσει ο ηθοποιός με το κείμενο, το Σώμα, τον Χώρο και τον Χρόνο. Απομακρυσμένοι από την εγκεφαλική διαδικασία και την ψυχολογική προσέγγιση και αφού έχουμε αποδεχτεί ότι «δεν γνωρίζουμε κι επιθυμούμε να μάθουμε», εμβαθύνουμε και ερευνούμε το κείμενο ως αυθύπαρκτο οργανισμό και ως σώμα, μελετώντας το ως προς τη μορφή, τον ήχο, το διακείμενο, το «προσωπικό», το νόημα. Μέσα από το σύστημα εργασίας του σκηνοθέτη και την όλη φιλοσοφία της Ομάδας Θέατρο Πρόταση, οι συμμετέχοντες θα έρθουν σε επαφή με το ερευνητικό μέρος του θεάτρου.Μέσα από τη Σωματική Μνήμη, οι συμμετέχοντες εμβαθύνουν και ανοίγουν το «κανάλι» της επικοινωνίας τους με το λόγο και τον Άλλον, και μόνο στη συνέχεια αποστηθίζουν και ερμηνεύουν το κείμενο. Εν’ ολίγοις ο ηθοποιός οφείλει να αντιμετωπίζει την τέχνη της υποκριτικής ως επιστήμη.
Τελικός στόχος: η προσέγγιση της προφορικότητας, η βαθιά εννόηση, η σωματική προσέγγιση, η ύπαρξη και γενικά η προσέγγιση ενός θεάτρου που απομακρύνεται από το Στανισλαφσκικό σύστημα υποκριτικής.
«Ο ηθοποιός είναι ένας ασκητής που ρίχνεται με πίστη, αναζητώντας την υπέρβαση, να ξεφύγει από την ευκολία. Μόνο μέσα από τη δυσκολία τα πράγματα αποχτούν νόημα και βάθος. Η υποκριτική είναι τραγωδία του αδιατύπωτου: ο ηθοποιός δεν μπορεί ποτέ να πει αυτό που πιο βαθειά επιθυμεί, δεν υπάρχουν οι λέξεις και τότε όλα γίνονται σώμα. Εκεί λοιπόν, στην αδυναμία, στο κενό υπάρχει η υποκριτική» Στέλιος Βραχνής
Αποτέλεσμα του εργαστηρίου θα είναι μια ολοκληρωμένη θεατρική παράσταση την οποία θα επιμεληθεί ο ίδιος ο σκηνοθέτης και θα παρουσιαστεί σε έναν αμιγώς θεατρικό χώρο της πόλης και σε έναν μη- θεατρικό, έτσι ώστε οι συμμετέχοντες να έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν μέσα από διαφορετικές συνθήκες χώρων. Πέρσι το οισυμμετέχοντεςτου Εργαστηρίου παρουσίασαν το έργοτου Δημήτρη Δημητριάδη «Πεθαίνω σαν χώρα» στο Θέατρο Τ.
Το ετήσιο εργαστήρι Θεάτρου Πρόταση απευθύνεται σε σπουδαστές δραματικών σχολών, φοιτητές σχολών θεάτρου, επαγγελματίες ηθοποιούς, εκπαιδευτικούς και γενικότερα όσους αγαπούν την τέχνη της υποκριτικής.
Πληροφορίες:
Χώρος: Grey Studio, Ιασωνίδου 11, Θεσσαλονίκη
Διάρκεια: 6 μήνες / έως τις 27 Μαΐου 2023
Συχνότητα: κάθε Σάββατο, 15:30-18:30
Έναρξη εργαστηρίου: Σάββατο 26 Νοεμβρίου, 15:30-18:30
Κόστος συμμετοχής: 65€/μήνα
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την συμμετοχή τους:
1. Στέλνοντας στο mail της Ομάδας Θέατρο Πρότασηκαι συμπληρώνοντας ονοματεπώνυμο και τηλέφωνο επικοινωνίας (theatro.protasi.group@gmail.com)
2. Καλώντας στο 6970623600
Άξονες και θεματικές του εργαστηρίου:
– εισαγωγή στη μη ρεαλιστική προσέγγιση του θεάτρου (από τον Μέγιερχολντ στον Σουζούκι, πειραματικό θέατρο, επικό/διαλεκτικό θέατρο)
– η σωματική μνήμη (Υποκριτική από Μέσα προς τα Έξω)
– ο Ευάλωτος Ηθοποιός (Σύστημα εργασίας)
– ο ηθοποιός και η προφορικότητα
– ο ηθοποιός ως αφηγητής του δραματικού προσώπου
– η διαδικασία της «έκστασης»
– η ανασφάλεια και η αμφιθυμία ως μέσα δημιουργίας
– το πάσχον Σώμα
– το ερέθισμα και η αντίδραση
– απεύθυνση και προφορικότητα