Παρουσίαση του βιβλίου «Μικρό και Αλαζονικό Έθνος.Δοκιμές Ελληνικής Αυτογνωσίας»

Φόρτωση Εκδηλώσεις

« Όλες οι Εκδηλώσεις

  • Αυτή η εκδήλωση έχει τελειώσει.

Παρουσίαση του βιβλίου «Μικρό και Αλαζονικό Έθνος.Δοκιμές Ελληνικής Αυτογνωσίας»

11 Δεκεμβρίου 2018

Το βιβλίο του Μάκη Καραγιάννη με τίτλο «Μικρό και Αλαζονικό Έθνος.Δοκιμές Ελληνικής Αυτογνωσίας» θα παρουσιαστεί στο καφέ Ζώγια (Αλ. Σβώλου 54, Θεσσαλονίκη) την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου, στις 19:00.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ευάγγελος Μίχος, ιδιωτικός υπάλληλος,
  • Μάριος Μώρος, φιλόλογος,

και ο Μάκης Καραγιάννης, πεζογράφος, κριτικός.

 

Σχετικά με το βιβλίο και τον συγγραφέα

Πώς μπορείς να μιλήσεις για την Ελλάδα μέσα στην κατάρρευση; Η κρίση σάρωσε αντιλήψεις, συναισθήματα και ανθρώπους. Έθεσε σε δοκιμασία κατεστημένες αξίες και αλήθειες.

Στο βιβλίο αυτό ο Μάκης Καραγιάννης ανιχνεύει την ελληνική ιδιαιτερότητα στην ιστορική της διάρκεια που κρατάει τη χώρα σε μια ριζική εκκρεμότητα, μετέωρη ανάμεσα στους προχωρημένους δημοκρατικούς θεσμούς της Δύσης και τις προνεωτερικές ατομικές συμπεριφορές. Η αδυναμία της εγχώριας σκέψης όχι για την επίλυση, αλλά για την κατανόηση της κρίσης, επανέφερε το πρόβλημα των όρων πρόσληψης του νεοελληνικού εαυτού. Η προσπάθεια αυτεπίγνωσης σκοντάφτει στον κυρίαρχο στοχασμό ενός ναρκισσιστικού ελληνοκεντρισμού, που μεταθέτει συνεχώς την ευθύνη στους «άλλους».

Τι κάνει αυτό το «μικρό και αλαζονικό έθνος», όπως το ονόμαζε ο Νίτσε, να ξεχωρίζει θετικά ή αρνητικά; Γιατί άραγε η Ελλάδα, ενώ ήταν από τα πρώτα έθνη που κατά τον 19ο αιώνα υιοθέτησε τους πιο προχωρημένους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ανακυκλώνει την ατελέσφορη πάλη της νεωτερικότητας με την παράδοση; Γιατί η συγκρότηση του νεωτερικού υποκειμένου που σμιλεύτηκε στη Δύση παρέμεινε στην Ελλάδα ημιτελής; Γιατί ο Λόγος παραμένει υπόσχεση χωρίς αντίκρισμα, δεν εκταμιεύεται ως ατομική ευθύνη, δεν γονιμοποιείται σε συλλογική Πράξη; Η απόπειρα να ψηλαφήσουμε την κρίση σκοντάφτει στην επανάληψη των καταγωγικών ερωτημάτων με τα οποία γράφεται ιστορικά το ελληνικό δράμα. Το ανά χείρας δοκίμιο επιχειρεί να ανιχνεύσει διαχρονικά την ελληνική ιδιαιτερότητα με άξονες τις έννοιες της ατομικής ευθύνης, της συγκρότησης του υποκειμένου, του εμφυλίου πάθους, της ελληνικότητας, του έθνους, του λαού, του λαϊκισμού, αλλά και να την κατανοήσει θέτοντας την ελληνική σκέψη στον καθρέφτη της ευρωπαϊκής: Αθήνα ή Ιερουσαλήμ; Ευκλείδης ή Νεύτων; Αντιγόνη ή Αντιγόνες; Φάουστ ή Ζορμπάς;

Ο Μάκης Καραγιάννης είναι πεζογράφος και κριτικός. Σπούδασε Μαθηματικά και ζει στη Θεσσαλονίκη. Ήταν συνεκδότης του περιοδικού Παρέμβαση και συμμετείχε στην διεύθυνσή του (1988-1993). Ασκεί συστηματικά κριτική βιβλίου από τις στήλες της εφημερίδας Η Αυγή, το περιοδικό Παρέμβαση και το ιστολόγιο Τοις Εντευξομένοις.

Εκδόσεις Επίκεντρο,
Θεσσαλονίκη, Καμβουνίων 9, Τ.Κ. 54621, τηλ 2310-256146,

 

Λεπτομέρειες

Ημερομηνία:
11 Δεκεμβρίου 2018
Κατηγορία Εκδήλωση:

Χώρος Διεξαγωγής

Ζώγια
Αλ. Σβώλου 54
Θεσσαλονίκη,