Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Θεσσαλονίκης συμμετέχει στην «Ευρωπαϊκή Βραδιά του Ερευνητή» με το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ηλεκτρονικής Μάθησης «Πράσινες Γειτονιές», στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το ΝΟUS-Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνία, την Παρασκευή 27-09-2024 στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αιθ. Μ1) και ώρες 17.30-22.00
Την επιστημονική ευθύνη του Προγράμματος και τον συντονισμό του έχει η Υπεύθυνη Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Δρ. Β. Ιππέκη.
Η Βραδιά του Ερευνητή είναι μια ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, που πραγματοποιείται σε περισσότερες από 400 πόλεις στην Ευρώπη και ως σκοπό έχει την ανάδειξη της έρευνας και της επιστήμης. Στην Ελλάδα, 7 πόλεις, δεκάδες ερευνητές και επιστήμονες, Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα συντονίζονται και συντονίζουν κάθε χρόνο, πρωτοβουλίες και δράσεις για να γνωρίσουν καλύτερα τον/την μαθητή/τρια, τον καθημερινό πολίτη με την έρευνα και την επιστήμη.
Οι δράσεις κορυφώνονται την τελευταία Παρασκευή κάθε Σεπτέμβρη με τη Βραδιά του Ερευνητή. Την ίδια μέρα γιορτάζεται η έρευνα σε όλη την Ευρώπη με εκδηλώσεις σε Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς. Για την Ελλάδα η Βραδιά του Ερευνητή (https://researchersnight.gr/) διοργανώνεται από το ΕΚΕΤΑ (Εθνικό Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογικής ανάπτυξης).
Την Παρασκευή 27-09-2024 ερευνητές και επιστήμονες θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες στον μαγευτικό κόσμο της έρευνας. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λάρισα, Πάτρα, Ηράκλειο, Ρέθυμνο, Μυτιλήνη. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν (live) διαδραστικά πειράματα, τεχνολογικές εκθέσεις, να διασκεδάσουν με ερευνητικά παιχνίδια, να γνωρίσουν ερευνητές και επιστήμονες.
Ο ΝΟUS-Ινστιτούτο Ψηφιακής Μάθησης και Επικοινωνίας θα λάβει μέρος για 10η χρονιά στη Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη. Η Έκθεση έχει μεγάλη επισκεψιμότητα. Ο ΝΟUS θα ταξιδέψει τους επισκέπτες σε ιστορίες ψηφιακής αφήγησης με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας. Θα προβάλει μια πράσινη ιστορία και τις «Πράσινες Γειτονιές» σχολείων της Δ.Π.Ε. Δυτικής Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στο ομώνυμο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα ηλεκτρονικής μάθησης.
Η έκθεση είναι ανοιχτή για όλους, μαθήτριες/ες, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ελάτε να δείτε από κοντά πώς μαθήτριες/ες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από σχολεία της Δυτικής Θεσσαλονίκης πηγαίνοντας βόλτα στη γειτονιά της, κατάφεραν και αποτύπωσαν πρώτα στο χαρτί και μετά στo google earth, τη γειτονιά τους, όπως θα την ήθελαν! Με δέντρα και λουλούδια!