Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα), έγινε το μεσημέρι του Σαββάτου 4/6, από τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, η παρουσίαση του συλλογικού τόμου ιστορικού διηγήματος 1900-1930 “Κάποτε στην Ελλάδα” (εκδόσεις Γράφημα) και της ποιητικής συλλογής “Τα κόκκινα πουλιά” (εκδόσεις Δρόμων) του ποιητή Πασχάλη Κατσίκα. Ένα φιλολογικό μεσημέρι, με στοιχεία της σύγχρονης λογοτεχνίας και της παράδοσης της κλασικής ελληνικής λογοτεχνίας.
Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, που έσπευσε να παρακολουθήσει τους αξιολογότατους εισηγητές, να μιλούν για τα βιβλία και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που τα εντάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα δημιουργήματα της τελευταίας συγγραφικής παραγωγής. Μέλη του Ομίλου, συγγραφείς, λογοτέχνες, συνεργάτες εκδοτικών οίκων, φίλοι του βιβλίου και των συγγραφέων, αναγνώστες, αποτέλεσαν το ξεχωριστό κοινό της εκδήλωσης, που, στο τέλος, συμμετείχε σε μια δημιουργική συζήτηση για το παρόν και το αύριο της ελληνικής λογοτεχνίας.
Οι συγγραφείς, αφού συνομίλησαν με το κοινό και απάντησαν στα ερωτήματα που τέθηκαν, υπέγραψαν αντίτυπα των βιβλίων τους.
Ομιλητές για τον τόμο «…κάποτε στην Ελλάδα» ήταν ο κ. Τριαντάφυλλος Κωτόπουλος, καθηγητής δημιουργικής γραφής και νεοελληνικής λογοτεχνίας Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Μιχάλης Πιτένης, συγγραφέας και η κ. Νόπη Ταχματζίδου, συγγραφέας. Συντόνισε ο κ. Αντώνης Χαριστός, συγγραφέας.
Σχετικά με τον τόμο «…κάποτε στην Ελλάδα»
Ο Φιλολογικός Όμιλος Θεσσαλονίκης, μένοντας πιστός στους σχεδιασμούς κατασκευής μίας νέας λογοτεχνικής σχολής, με επίκεντρο τη ρεαλιστική απεικόνιση του λόγου και των εικόνων αυτού, προχώρησε στη δημοσίευση του πρώτου τόμου διηγημάτων με τίτλο «…κάποτε στην Ελλάδα». Ο, εν λόγω, τόμος αφορά διηγήματα των μελών τα οποία περιστρέφονται γύρω από πραγματικά κοινωνικά γεγονότα. γεγονότα τα οποία έλαβαν χώρα στην Ελλάδα την περίοδο 1900-1930. Είναι η περίοδος εμφάνισης, στο προσκήνιο της πολιτικής ιστορίας του τόπου, των εκσυγχρονιστικών συνθημάτων του Ελευθερίου Βενιζέλου. Εν μέσω πολεμικών συρράξεων, τόσο των Βαλκανικών Πολέμων όσο και του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η χώρα διευρύνει τα σύνορά της. «Η Ελλάδα των δύο ηπείρων και των πέντε θαλασσών» αποκτά σάρκα και οστά για να καταλήξει στην καταστροφή της Σμύρνης και τον ξεριζωμό του ελληνισμού απ’ τις πατρογονικές του εστίες, σε Μικρά Ασία και Πόντο. Είναι η στιγμή κατά την οποία συγκροτείται η πρώιμη αστική τάξη και διαμορφώνονται τα ανώριμα, ακόμη, χαρακτηριστικά της εργατικής. Η έλευση των προσφύγων και η ανάμειξη των πολιτιστικών πραγματικοτήτων, δημιουργούν νέα αιτήματα στο κοινωνικό γίγνεσθαι. Οι πολιτικές τού παρελθόντος δεν ανταποκρίνονται, πλέον, στις ανάγκες του εκάστοτε «σήμερα», που μεταβάλλεται με ταχύτητα φωτός. Τα μέλη του Φιλολογικού Ομίλου Θεσσαλονίκης επιχείρησαν να αποτυπώσουν τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της εποχής και να αναδείξουν τις μεταβολές στο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πεδίο αναφοράς, λαμβάνοντας υπόψιν τους τις αθέατες όψεις της καθημερινότητας.
Για την ποιητική συλλογή “Τα κόκκινα πουλιά” (εκδόσεις Δρόμων) του ποιητή Πασχάλη Κατσίκα, μίλησαν ο κ. Τόλης Νικηφόρου, ποιητής, ο κ. Κώστας Κουτρουμπάκης, ποιητής και μουσικός και ο κ. Αντώνης Ε. Χαριστός, συγγραφέας.
Δείγμα γραφής
“Θύτης και Θύμα σε σκόπιμη συσκότιση εχθρεύομαι ό,τι με συγκροτεί Λευκό ή κόκκινο αίνιγμα που μου δανείχετε οίστρο. Απόψε το φλεβικό μου δίκτυο διψά για μια στρεβλή γιορτή. Ας είναι πάρα φύση και ύπουλος ο οργασμός Αύριο η τοξικολογία θ’ αποφανθεί με τακτ πως ήταν απλώς το σύμπτωμα κοινής δηλητηρίασης”.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Οργανισμό Μαλλιάρης-Παιδεία, τις Εκδόσεις Γράφημα και τον Φιλολογικό Όμιλο Θεσσαλονίκης.