Δύο διακεκριμένοι Έλληνες καλλιτέχνες, ο Στράτος Καλαφάτης και ο Στρατής Βογιατζής, παρουσιάζουν την δουλειά τους στο Museo Castromediano στο Lecce της Νότιας Ιταλίας. Εξήντα δύο φωτογραφικά έργα βρίσκονται στο επίκεντρο της διαδρομής που προτείνει η έκθεση με τίτλο ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ ΤΟΠΙΑ – PAESAGGI DI MARE, σε επιμέλεια της Αφροδίτης Οικονομίδου.
Η έκθεση διοργανώνεται από τον Οργανισμό Μουσείων και Βιβλιοθηκών του Δήμου του Lecce και το Περιφερειακό Συμβούλιο της Απουλίας, σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού Ιταλίας, τα ελληνόφωνα χωριά της Απουλίας, το ΜΙΕΤ – Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ιταλία.
Στα εγκαίνια θα συμμετάσχει η Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Loredana Capone και θα είναι παρόντες οι δύο καλλιτέχνες. Τα εγκαίνια θα γίνουν στις 10 Απριλίου, ώρα 18.30′ και η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 31 Μαΐου.
Με την ευκαιρία της έκθεσης έχει προγραμματιστεί μουσική εκδήλωση με δύο καταξιωμένους καλλιτέχνες, την Ελληνίδα τραγουδίστρια Βασιλική Καρακώστα και τον Ιταλό μουσικό Claudio Prima που θα συνοδεύονται από τους Emanuele Licci, Vito De Lorenzi κα ιMatteo Resta. Η συναυλία επικεντρώνεται στον μουσικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Ιταλίας και στις ισχυρές πολιτισμικές σχέσεων μεταξύ των δύο λαών που βρίσκονται στις δύο ακτές της Αδριατικής. Το πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στα μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καββαδία, ένα αφιέρωμα που επεκτείνεται και στις παραδόσεις και τη μουσική κουλτούρα των ελληνόφωνων χωριών της περιοχής που ονομάζεται Grecìa Salentina.
Συνώνυμο του ταξιδιού, αλλά και στοιχείο σύνδεσης μεταξύ χωρών και πολιτισμών, ένας τόπος ποιητικός και πολιτικός: η θάλασσα βρίσκεται στο κέντρο της φαντασίας των καλλιτεχνών και των διανοουμένων στον αρχαίο και στον σύγχρονο κόσμο, όπως μας αποκαλύπτουν τα έργα των δύο φωτογράφων που επιλέχθηκαν για την έκθεση, η οποία παρουσιάζεται μέσα στους χώρους του Μουσείου που είναι αφιερωμένοι στην θαλάσσια αρχαιολογία. Η μόνιμη συλλογή του Μουσείου περιλαμβάνει σημαντικά ευρήματα που προσφέρουν μια πλήρη αναδρομή στην ιστορία της περιοχής, από την προϊστορία, την κλασσική αρχαιότητα, τον μεσαίωνα και την Ενετοκρατία, ως το μπαρόκ και την ζωγραφική του 19ου και 20ου αιώνα. Το κτήριο του Μουσείου, που ανακαινίστηκε στην δεκαετία του 1970 από τον αρχιτέκτονα Franco Minissi και μετά από μια σύγχρονη μουσειολογική αναμόρφωση εγκαινιάστηκε τον Ιούνιο του 2019 με στόχο να αποτελέσει ένα σημείο συνάντησης και διαλόγου του παρελθόντος με το παρόν. Στα πλαίσια αυτής της νέας πορείας που προβλέπει εκπαιδευτικά προγράμματα, μουσικές εκδηλώσεις και εκθέσεις σύγχρονης τέχνης, επιλέχθηκαν οι δύο Έλληνες καλλιτέχνες για να δημιουργήσουν μια έκθεση αφιερωμένη στη Θάλασσα, τη Μεσόγειο, το υγρό στοιχείο που περιβάλει και ενώνει τις δύο χώρες μας.
Ο Στράτος Καλαφάτης παρουσιάζει την εργασία του Αρχιπέλαγος, η οποία του ανατέθηκε με αφορμή την ελληνική συμμετοχή στη 10η Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας. Επιμελητές και καλλιτέχνες έθεσαν ως άξονα της έρευνάς τους την πεποίθηση του ιστορικού Ruggiero Romano ότι το Αρχιπέλαγος είναι μια πλωτή πόλη. Πάνω σε αυτή την ιδέα στήριξαν την προσπάθεια να οπτικοποιήσουν την υδάτινη πόλη, να ερευνήσουν το βίωμα της μετακίνησης στους υδάτινους δρόμους πέρα από τα αρχιτεκτονικά στερεότυπα. Οι φωτογραφίες πλοίων που χάνονται σαν κουκίδες, τα αφρισμένα τοπία που άλλοτε καίγονται στο φως κι’άλλοτε σβήνουν σ’ένα βαθύ μπλε, τα φινιστρίνια που ανοίγονται σε μια απρόσμενη θέα, ή μια λαστιχένια λέμβος στα βράχια, σύμβολο επιβίωσης αλλά και απώλειας σε καιρούς ταραγμένους, συμπυκνώνουν τα ερωτηματικά και τις ανησυχίες πίσω από τον φωτογραφικό φακό. Τόποι πολλοί, αυτάρκεις μικρόκοσμοι που αλληλοδιεισδύουν χωρικά, χρονικά, εννοιακά και αποδίδουν το Αρχιπέλαγος σαν έναν αρχέτυπο κόσμο.
Ο Στρατής Βογιατζής συμμετέχει με ένα από τα φιλόδοξα πρότζεκτ του, τη συλλογή Άνθρωποι της θάλασσας που αποτελεί μια τεκμηριωμένη ιστόριση της ζωής των ψαράδων σε εννέα χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Ιταλία, Αίγυπτο, Γαλλία, Λίβανο, Παλαιστίνη, Ισπανία, Τυνησία, Τουρκία) αποτίοντας φόρο τιμής σε αυτό το αρχαίο επάγγελμα που μοιάζει να μην άλλαξε με την πάροδο των αιώνων. Δουλειά σκληρή και κουραστική αλλά την ίδια στιγμή μαγική, γεμάτη αντιξοότητες και τελετουργίες που την καθιστούν μια σχεδόν ιερή δραστηριότητα. Ο Βογιατζής βιώνει σαν ένα μεγάλο προνόμιο την δυνατότητα να γνωρίσει τα μυστικά τους, να δει πως δαμάζουν τους ανέμους και τα κύματα, να μάθει πως ακολουθούν τις θαλάσσιες οδούς, να ακούσει τις απίστευτες ιστορίες τους. Με την τέχνη του και την ευαισθησία του ο φωτογράφος μετατρέπει αυτήν την μοναδική εμπειρία σε εξαιρετικές εικόνες, απέριττες αλλά γεμάτες ενέργεια.
Museo Castromediano
viale Gallipoli 30, Lecce
Ελεύθερη είσοδος
Ωράριο Λειτουργίας:
Τρίτη – Παρασκευή 19:00-21:00 / Σάββατο 16:00-21:00 / Κυριακή 10:00-21:00
ΣΥΝΤΟΜΑ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΑ
Στράτος Καλαφάτης
Γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Πολυβραβευμένος και με πολλές εκθέσεις και εκδόσεις στο ενεργητικό του, φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία.
Διηύθυνε, σε συνεργασία με τον Πλάτωνα Ριβέλλη, τον Φωτογραφικό Κύκλο Θεσσαλονίκης (1993–1997), οργανώνοντας σειρά σεμιναρίων, εκθέσεων και εκδόσεων. Τα έτη 1994 -1997 διετέλεσε μέλος της συντονιστικής επιτροπής για την σύσταση του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης. Το 2000, διορίστηκε στη θέση του διοικητικού διευθυντή στο Φωτογραφικό Κέντρο Σκοπέλου.
Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως Αρχέτυπες Εικόνες, Ημερολόγιο 1998–2002, Saga, Αρχιπέλαγος, Άθως–Τα χρώματα της πίστης. Από τις εκδόσεις Άγρα κυκλοφορούν τα βιβλία του Αρχέτυπες εικόνες (1999), Ομόνοια 2000 – Ταξίδι στον ομφαλό της Αθήνας (με τον συγγραφέα Φίλιππο Φιλίππου – 2000), Ημερολόγιο 1998 – 2002 (με πρόλογο του ChristianCaujolle 2004), Άθως–Τα χρώματα της πίστης (2014), Αρχιπέλαγος (2019).Από το 1990 παρουσιάζει το έργο του σε πλήθος εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά αναφέρονται: 10η Μπιεννάλε Αρχιτεκτονικής στη Βενετία / Backlight Τριεννάλε, Τάμπερε, Φινλανδία / EUJapan, Σάγκα και Φουκουσίμα, Ιαπωνία / PhotoEspaña Μαδρίτη, Ισπανία / BozarExpo, Βρυξέλλες / Φεστιβάλ Νίκαιας, Γαλλία / Φεστιβάλ Ρώμης, Ιταλία / Ημερολόγιο 1998-2002, Βηρυτός, Λίβανος.
Στρατής Βογιατζής
Γεννημένος στην Χίο, με σπουδές στις Οικονομικές Επιστήμες και ειδικότητα στην Κοινωνιολογία, στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και στο Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ, από πολύ νωρίς έδειξε το ενδιαφέρον του για την «στρατευμένη τέχνη» στην υπηρεσία της κοινωνικής ευαισθητοποίησης. Συμμετείχε σε διάφορες φωτογραφικές αποστολές στην Ινδία, το Βιετνάμ, το Μαρόκο, το Ιράν, το Μεξικό και την Τουρκία. Δούλεψε με τους τσιγγάνους στα περίχωρα της Θεσσαλονίκης και πραγματοποίησε για την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ ρεπορτάζ με θέμα τους πρόσφυγες στο Κόσοβο και τα παιδιά και τη πολιτική βία στην Παλαιστίνη.
Μετά την συμμετοχή του στην Φωτομπιεννάλε της Θεσσαλονίκης το 2010, μια σειρά από εκθέσεις ανέδειξαν το έργο του σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού (Νέα Υόρκη, WashingtonDC, Τορίνο, Τεργέστη, Κωνσταντινούπολη, Παρίσι, Στοκχόλμη). Από το 2011 άρχισε να ασχολείται και με το βίντεο και τα ντοκυμαντέρ του συμμετείχαν σε σημαντικά διεθνή φεστιβάλ. Το συμμετείχε στην έκθεση “Ναυτίλος: Ταξιδεύοντας την Ελλάδα”, την κορυφαία πολιτιστική εκδήλωση ελληνικής τέχνης που διοργανώθηκε στο Μουσείο Bozar των Βρυξελλών με την ευκαιρία της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια από τις πιό πρόσφατες δουλειές του, σε συνεργασία με μια ομάδα δημιουργών και ερευνητών, είναι το Caravan Project, ένα ταξίδι σε όλη την Ελλάδα με σκοπό την καταγραφή ενός κόσμου που χάνεται.