Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα 18/5 στην ΔΕΒΘ η εκδήλωση με τίτλο «Η Επίδραση των εκδοτικών οίκων που διευθύνονται από Γυναίκες: Σάρτζα και Ελλάδα», την οποία διοργάνωσε το δίκτυο για τις γυναίκες στον εκδοτικό χώρο PublisHer, ιδρύτρια του οποίου είναι η Πρόεδρος της SharjahBookAuthority, Α.Ε. SheikhaBodourAlQasimi.
Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό της η συντονίστρια της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, Νόπη Χατζηγεωργίου, η οποία αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο της Bodour Al Qasimi σχετικά με την ενίσχυση της γυναικείας παρουσίας στην εκδοτική αγορά και στο χώρο του βιβλίου.
Μεταξύ άλλων η κ. Χατζηγεωργίου ανέφερε: «Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε φέτος το PublisHer, μία πρωτοβουλία, ένα διεθνές δίκτυο που ξεκίνησε και ιδρύθηκε από την Bodour Al Qasimi και έχει ενώσει τις φωνές και τις δράσεις γυναικών απ’ όλες τις χώρες του κόσμου που ασχολούνται στον εκδοτικό χώρο. Ένα δίκτυο που πραγματοποιεί δράσεις, εκδηλώσεις με διάφορες μορφές σε διάφορες εκθέσεις βιβλίου, αλλά και όχι μόνο. Ένα δίκτυο που συμβουλεύει, ενισχύει και δυναμώνει τις γυναίκες. Ανεξάρτητα από ποια χώρα ερχόμαστε, από ποια κουλτούρα, από ποια κοινωνική συνθήκη, τα προβλήματα διαφέρουν αλλά και είναι ίδια. Υπάρχουν ζητήματα που μόνο αν συζητηθούν ανοικτά, σε δημόσιο διάλογο, μέσα από την ανταλλαγή απόψεων, μέσα από την κατάθεση εμπειριών και από την κοινή διάθεση να βρούμε λύση, τα πράγματα βελτιώνονται, γίνονται καλύτερα και προχωράμε μπροστά».
Στη συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε η BodourAlQasimiη οποία, αφού ευχαρίστησε την κα Χατζηγεωργίου και την ομάδα της για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, τόνισε ότι είναι επιτακτική η ανάγκη για αλλαγές στην εκδοτική βιομηχανία. Προσέθεσε ότι είναι πολύ σημαντικό να επιλέγονται οι διαφορετικές φωνές των γυναικών εκδοτριών, ενώ χαιρέτισε ως ιδιαίτερα σημαντική την πρωτοβουλία να δοθούν βραβεία σε γυναίκες που εργάζονται στον εκδοτικό χώρο στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Βιβλίου της Μπολόνια τον Απρίλιο. Τέλος, εξέφρασε το όραμά της για ένα μέλλον όπου οι γυναίκες εκδότριες δεν θα συμμετέχουν μονάχα, αλλά θα ηγούνται στα πράγματα. Είναι εξαιρετικά σημαντική η ενίσχυση της κουλτούρας της συμπερίληψης και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Για την δημιουργία του δικτύου PublisHer ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το PublisHer ξεκίνησε με μία απλή συζήτηση που πυροδότησε νέες συζητήσεις και οδήγησε στο 2019, όταν πολλές γυναίκες ενώσαμε τις δυνάμεις μας και είμαι ευτυχής που τα τελευταία 5 χρόνια έχουμε κάνει πολύ σημαντική πρόοδο. Όμως έχουμε να πετύχουμε πολλά ακόμα. Χρειάζεται να φέρουμε σημαντικές αλλαγές στην εκδοτική βιομηχανία. Ο εκδοτικός χώρος είναι ένα μωσαϊκό που έχει πάρα πολλές ιστορίες γυναικών, οι οποίες βοηθούν στο να μορφοποιηθούν πολλά προβλήματα, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις. Δεν έχει να κάνει μόνο με την ισότητα. Έχει να κάνει με ευκαιρίες που χάνονται. Η διαφορετικότητα έχει να κάνει με το ξεκλείδωμα του δυναμικού της δημιουργικότητας. Το ταξίδι των εκδοτών έχει πάρα πολλές προκλήσεις για τις γυναίκες στον εκδοτικό χώρο».
Αμέσως μετά ξεκίνησε συζήτηση με ομιλήτριες την Ameera BinKadra, Αντιπρόεδρο Ένωσης Εκδοτών των Εμιράτων, ΗΑΕ, την Fatima Al Khateeb, Εκδότρια και Μέλος του Δ.Σ. της Ένωσης Εκδοτών των Εμιράτων, την Εύα Καραϊτίδη, Εκδότρια των Εκδόσεων Εστία και την Άννυ Ραγιά, Εκδότρια των Εκδόσεων Μέλισσα, υπό τον συντονισμό της Στέλλας Κάσδαγλη, συγγραφέως και ιδρύτριας του Women On Top.
Η Ameera BinKadra υπογράμμισε την ανάγκη για ορατότητα των γυναικών στον εκδοτικό χώρο, η οποία, βέβαια, δεν θα πρέπει να είναι αυτοσκοπός, καθώς θα πρέπει οι διεκδικήσεις των γυναικών να είναι μεγαλύτερες. Η Εύα Καραϊτίδη επεσήμανε ότι θα πρέπει να ιδωθεί η γυναικεία πρωτοβουλία ως ένας διαφορετικός τρόπος σκέψης και στάσης απέναντι στα πράγματα, ενώ η Άννυ Ραγιά δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι στην πορεία της έχει σαφώς δεχτεί στήριξη και από άνδρες και θεωρεί πλέον ότι η έμφυλη ισότητα στον χώρο βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Η Fatima Al Khateeb παρατήρησε ότι η γυναικεία ματιά εστιάζει πολύ περισσότερο στη λεπτομέρεια σε σχέση με τους άντρες, καθώς οι γυναίκες θέλουν πραγματικά να αφήσουν πίσω τους μια παρακαταθήκη. Ακόμη, αναφέρθηκε στις επιπρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες συγγραφείς στα ΗΑΕ μέχρι να καταφέρουν να εκδοθούν και να ακουστεί η φωνή τους.
Και οι τέσσερις ομιλήτριες υπογράμμισαν την ανάγκη ισότιμης συμμετοχής των γυναικών εκδοτριών στον χώρο του συνδικαλισμού.
Η ΔΕΒΘ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19 Μαΐου, η είσοδος είναι ελεύθερη και το ωράριό της είναι: Πέμπτη 16 Μαΐου 15:00-21:00, Παρασκευή 17 Μαΐου και Σάββατο 18 Μαΐου 10:00-22:00 και Κυριακή 19 Μαΐου 10:00-21:00.
Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες, τη ΔΕΘ–HELEXPO, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, στο πλαίσιο του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας 2021-2027. Η ΔΕΒΘ είναι μέλος του Φόρουμ Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου και του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εκθέσεων Βιβλίου ALDUS UP.
Με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών.