Η αθέατη, μυστήρια και άφαντη πλευρά της Σμύρνης αποκαλύπτεται στο νέο βιβλίο του Πέτρου Μεχτίδη «Η Άγνωστη Σμύρνη – Η εγκληματικότητα στην Ιωνική Μητρόπολη από το 1850 έως την Καταστροφή», που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.
Πρόκειται για μια ιστορική μελέτη μικροϊστορίας για την άγνωστη Σμύρνη, της περιόδου 1850 – 1922, που καταγράφει μικρά γεγονότα, τα οποία συνήθως διαφεύγουν της προσοχής των ιστορικών. Βασίζεται στο τρίπτυχο: α) η ιστορία και τα προβλήματα του αστικού χώρου, β) η απόκρυφη ζωή στις πόλεις και γ) ο οθωμανικός 19ος αιώνας των μεταρρυθμίσεων. Βασική πηγή αποτελούν οι ελληνικές εφημερίδες της Σμύρνης και της Κωνσταντινούπολης.
«Είναι μια έρευνα για την άγνωστη Σμύρνη, για την «άλλη Σμύρνη», μια Σμύρνη εξίσου αληθινή, με αυτή της εκπαιδευτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ανάπτυξης», όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο, με τη διαπίστωση ότι «διαβάζεται αυτό το βιβλίο ως η ιστορία του ανώνυμου Σμυρναίου σε μια αναζήτηση της εμπειρίας των καθημερινών ανθρώπων».
«Ελπίζω η ανάγνωση αυτού του βιβλίου να είναι το ίδιο διδακτική και ευχάριστη σε όλους όσο και σε εμένα και το τέλος αυτής της πολυετούς μελέτης να κάνει τη Σμύρνη λίγο περισσότερο φωτισμένη, λίγο καλύτερα γνωστή σε όλους μας. Ας δούμε λοιπόν μία άλλη όψη της Σμύρνης, λιγότερο όμορφη και ονειρεμένη από την περιγραφή της Δ. Σωτηρίου, αλλά το ίδιο αληθινή», σύμφωνα με τον συγγραφέα Πέτρο Μεχτίδη.
«Με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη των Ελλήνων της Μικράς Ασίας που ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές εστίες και ήρθαν πρόσφυγες στη «μητέρα πατρίδα» και παρά τις αντίξοες συνθήκες, προσέφεραν στον πολιτισμό, τις τέχνες, τις επιστήμες, γενικότερα, σε όλους τους τομείς της ελληνικής κοινωνίας», τονίζει ο εκδότης Αντώνης Μαλλιάρης, στο σημείωμα του.
Σχημ. 17χ24, σελ. 296, τιμή 14,84€
Από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία επίσης κυκλοφορούν τα έργα του Πέτρου Μεχτίδη «Η Μικρασιατική εκστρατεία και καταστροφή», «Η άφιξη των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη το 1922», «Οι Συνθήκες Λοζάνης, Μοντρέ, Σεβρών και Νεϊγύ».