Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
31.7 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 18 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Η Αλεξάνδρεια σε ακολουθεί» στον Πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία “Ανατόλια”

Στην Αλεξάνδρεια του 1898 μεταφέρθηκε νοερώς το κοινό στην διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου της Μαρώς Κάργα «Η Αλεξάνδρεια σε ακολουθεί» (εκδόσεις Τόπος) που έγινε σήμερα το μεσημέρι στον πολυχώρο Μαλλιάρης Παιδεία «Ανατόλια» (Δημητρίου Γούναρη 39, Καμάρα, τηλ. 2310 277113).

Η θεατρική ομάδα «Παραβάτες της Σκηνής» παρουσίασε δραματοποιημένα αποσπάσματα του βιβλίου προκαλώντας συγκίνηση αλλά και ενθουσιασμό στους θεατές, που κατέκλυσαν την αίθουσα εκδηλώσεων.

Μοναδική η ερμηνεία του Μάκη Αϊβάζογλου(δεξιά στη φωτογραφία), που τραγούδησε και έπαιξε κιθάρα και η δεξιοτεχνία του Γιάννης Ποιμενίδης (αριστερά), που έπαιξε βιολί.

Για το βιβλίο μίλησαν οι: Γιώργος Γρόλλιος, καθηγητής στο παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ (δεύτερος από αριστερά), Μιχάλης Λεγάκης, φιλόλογος-ιστορικός (πρώτος από αριστερά) και η συγγραφέας Μαρώ Κάργα. Συντόνισε ο συγγραφέας Βασίλης Τσιράκης (τρίτος από αριστερά).

 

Περίληψη βιβλίου:

1898, Αλεξάνδρεια της Belle Epoque και της βρετανικής Κατοχής. Πόλη της ευμάρειας και της αφθονίας, πόλη της ανθηρής ελληνικής παροικίας στην ακμή του αλεξανδρινού Ελληνισμού, αλλά και της ασυδοσίας των ευπόρων και του ξεπεσμού της. Πόλη των εστέτ και των μποέμ, αλλά και πόλη των Μπαρμπερίνων και των αραπομαχαλάδων, με τα λερά σοκάκια και τα δυσώνυμα χαμαιτυπεία, εκεί όπου κατέληγαν συνήθως οι καλογυαλισμένες άμαξες των εύπορων Αλεξανδρινών, οι ίδιες άμαξες που τους είχαν μεταφέρει λίγες ώρες πριν σε βεγγέρες, στις λαμπερές επαύλεις Ρωμιών και ξένων. Πόλη της εγγλέζικης παροικίας, του «απόλυτου κυρίαρχου της χώρας», πόλη των μεγαλοαστών Λεβαντίνων, Εβραίων, Ιταλών και Γάλλων αλλά και της χεδιβικής αυλής, μα πάνω απ’ όλα πόλη «Ρωμαίικη». Με τα ρωμαίικα μπακάλικα, φρουτάδικα, ζαχαροπλαστεία, καφενέδες, μαγέρικα, πανδοχεία και επιχειρήσεις, με τις λέσχες και τα καφωδεία που φούντωναν καθημερινά οι συζητήσεις για τις τιμές του μπαμπακιού στην Μπόρσα, όπου περιουσίες κερδίζονταν και χάνονταν αυθημερόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ