Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
9.9 C
Thessaloniki
Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

«Η Χαρά της Δουκινιώς» στο Βασιλικό Θέατρο

Ο Σύλλογος Εβριτών Ροδόπης παρουσιάζει για μία και μοναδική παράσταση το μοναδικό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη Θράκη «Η Χαρά της Δουκινιώς» το Σάββατο 3 Ιουνίου στις 21.00 στο Βασιλικό Θέατρο του ΚΘΒΕ με την συμμετοχή 80 και πλέον εθελοντών καθώς και της θρακιώτικης παραδοσιακής ορχήστρας «Θρακόμελο».

Λίγα λόγια για το έργο

«Η χαρά της Δουκινιώς» είναι το μοναδικό παραδοσιακό χοροθέατρο που έχει γραφτεί για τη Θράκη. Γραμμένο το 1940 από τον γνωστό μυτιληνιό φιλόλογο, σκιτσογράφο, δημοσιογράφο Μίλτη Παρασκευαϊδη, άνθρωπο ξεχωριστό και γνωστό για τις μελέτες του επί αρχαιολογικών και λαογραφικών θεμάτων, όταν αυτός υπηρετούσε ως καθηγητής στην Κομοτηνή. Πρόκειται για μια «Θρακική ηθογραφία σε 4 θεατρικές εικόνες», όπως την έχει χαρακτηρίσει ο ίδιος ο συγγραφέας της, στην οποία με αφορμή τη «χαρά», τον γάμο της Δουκινιώς, και την προετοιμασία του στο χρόνο, από το χειμώνα μέχρι το καλοκαίρι, αναπτύσσονται ηθογραφικοί διάλογοι πλαισιωμένοι από τραγούδια, μουσική, χορό και αναπαράσταση θρακικών εθίμων σε ένα θρακιώτικο χωριό της Ροδόπης την εποχή του μεσοπολέμου.

Γράφτηκε ύστερα από συστηματική μελέτη και επιτόπια έρευνα του συγγραφέα, που περιελάβανε λαογραφικά κείμενα γραμμένα μέχρι το 1939 για τις εκδηλώσεις του Θρακικού πολιτισμού και παρακολούθηση των εθίμων και των παραδόσεων του νομού Ροδόπης, ιδιαίτερα των χωριών Γρατινής, Ιάσμου και Κοσμίου, στα όποια δεν είχαν γίνει εγκαταστάσεις προσφύγων μετά την καταστροφή του 1922. Η λαογραφική έρευνα τού συγγραφέα περιελάμβανε επίσης και τον ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρακτήρα του συνοικισμού της Κομοτηνής «Καβακλιώτικα», οι κάτοικοι του οποίου προέρχονταν από τη Βόρεια Θράκη.

Για την απόδοση του κειμένου της ηθογραφίας στο γλωσσικό ιδίωμα της Θράκης, αρωγοί υπήρξαν ο πρώην δήμαρχος Κομοτηνής Σοφοκλής Κομνηνός και ο επίσης Κομοτηναίος εκπαιδευτικός Κώστας Αγγελίδης, ενώ πλήθος επώνυμων και ανώνυμων κατοίκων της περιοχής συνέδραμε στην παραγωγή αυτή, που αποτέλεσε το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της ευρύτερης περιοχής όταν πρωτοπαρουσιάστηκε στις 23 Ιουνίου 1940 στο υπαίθριο στάδιο της Κομοτηνής υπό την αιγίδα της τότε Γενικής Διεύθυνσης Θράκης.

Όταν η παράσταση πρωτοπαρουσιάστηκε το 1940 απέσπασε διθυραμβικές κριτικές τόσο από τον τοπικό όσο και από τον περιφερειακό αλλά και από τον Αθηναϊκό Τύπο, καθώς και τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. «Ότι κι αν γραφεί ότι και αν λεχθεί δεν θα είναι ικανόν να αποδώσει εκείνο ,το οποίο παρουσιάσθη επί σκηνής. Ολόκληρος η Θράκη με την ζω της τα έθιμα της τις χαρές και τις λύπες της πρόβαλε μπροστά στις χιλιάδες των θεατών» έγραφε την επομένη η εφημερίδα ΠΡΟΟΔΟΣ της Κομοτηνής για την παράσταση.

Εβδομήντα έξι χρόνια μετά, το μοναδικής αξίας αυτό έργο παρουσιάστηκε και πάλι στο κοινό της Κομοτηνής, στις 27 Νοεμβρίου 2016, αυτή τη φορά από το Σύλλογο Εβριτών Ν.Ροδόπης. Η παράσταση μεταφέρεται για μία μόνο βραδιά και στη Θεσσαλονίκη, ως φόρος τιμής στη Θρακιώτικη Παράδοση.Τους ρόλους ανέλαβαν να αποδώσουν στη θρακιώτικη ντοπιολαλιά μέλη του Συλλόγου Εβριτών πλαισιωμένοι από τις χορευτικές ομάδες και τη γυναικεία χορωδία του Συλλόγου. Για τις ανάγκες του έργου γράφτηκε το παραδοσιακό τραγούδι «Η χαρά της Δουκινιώς» και με την βοήθεια ζωντανής θρακιώτικης παραδοσιακής ορχήστρας, στήθηκε μια μοναδική για τα δεδομένα της περιοχής παραγωγή καθώς επί σκηνής εναλλάσσονται 80 περίπου άτομα.

  • Κείμενο: Μίλτης Παρασκεαϊδης
  • Σκηνοθεσία: Χρύσα Ιωαννίδου
  • Σκηνογραφία: Κώστας Κατσιμίγας
  • Εικαστικές δημιουργίες: Χρύσα Κιόρογλου
  • Χορογραφίες: Χρήστος Γαντσίδης
  • Διδασκαλία χορωδιών: Μεταξία Πατρωνίδου

Με την επιστημονική στήριξη του τμήματος Παρευξεινίων Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και την αρωγή του Δήμου Κομοτηνής και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ