Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
37.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img

Η έκθεση «Άθως / Τα χρώματα της πίστης» στον πολυχώρο «Αποθήκη» της Νικήτης

Η έκθεση φωτογραφίας «Άθως / Τα χρώματα της πίστης» του Στράτου Καλαφάτη, ένα μοναδικό εικαστικό ταξίδι στη μοναστική κοινότητα του Αγίου Όρους, εγκαινιάζεται την 1η Ιουλίου στον Τεχνοχώρο «Αποθήκη» στην παραλία της Νικήτης Χαλκιδικής.

Η έκθεση είναι συμπαραγωγή του δήμου Σιθωνίας με το Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης και παρουσιάζεται μετά από μια σπουδαία περιοδεία στην ελληνική επικράτεια αλλά και στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις, με τελευταίο σταθμό το μουσείο Manege στην Αγία Πετρούπολη.Η έκθεση θα είναι εμπλουτισμένη με νέες εικόνες από το πρόσφατο ταξίδι του καλλιτέχνη στην Αθωνική πολιτεία και θα διαρκέσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές, τα έργα της έκθεσης είναι αποτέλεσμα ενός φωτογραφικού οδοιπορικού πέντε ετών με αλλεπάλληλες αποστολές στο Άγιον Όρος από το 2008 μέχρι το 2013. Στο διάστημα αυτό, ο καλλιτέχνης επιχείρησε να σκιαγραφήσει το νοερό πρόσωπο του αθέατου, του απόλυτου και του ιερού, πρισματικές όψεις της χριστιανικής και βυζαντινής παράδοσης που ακτινοβολεί ακόμα, πίσω από ασκητικές μορφές και δοκιμαζόμενες υπάρξεις, μοναστήρια και σκήτες, σκληρά τοπία και οργιώδεις λόχμες.

Με πλεούμενα, μουλάρια και δύσκολες πεζοπορίες, σε μονές, κελιά, σπηλιές και μικρά ησυχαστήρια, ο καλλιτέχνης εισχώρησε στο παρασκήνιο μιας χιλιόχρονης καθημερινότητας και μετείχε μυητικά στις ιεροπραξίες μιας άφθαρτης και ζώσας παράδοσης. Οι εικόνες του διαπερνούν το προφανές, γλιστρούν πίσω από τα μετωπικά πορτραίτα, πέρα από τις ευρυγώνιες λήψεις και τα νυχτερινά τοπία και αγγίζουν θραυσματικά τη νυν και αεί ουσία του Ενός.

Ο Καλαφάτης, “…αναζητά την «ψίχα» και το «μεδούλι» προσώπων και πραγμάτων κάτω από την επιφάνεια του κορεσμένου χρώματος και του σκληρού contrast που παράγει ένα σχεδόν αναγεννησιακό chiaroscuro, αποκαλύπτοντας τον πλούτο των χρωμάτων μέσα από το αυστηρό μαύρο των μοναχών. Η ρήξη της αληθοφάνειας μέσα από μια ιδιαίτερη ποπ φωτογραφική γλώσσα, συνάδει με τη σύνθεση των αντιθέτων που συναντά κανείς στην Αθωνική Πολιτεία: ευαισθησία και αυστηρότητα, έσω πλούτος και υλική πενία, αγάπη και νόμος, ψηφίδες μιας πατερικής διδασκαλίας που οδηγεί εν τέλει τους πιστούς της στην κατάκτηση της μερίδας του λέοντος, το ελάχιστον”.

Βιογραφικό του καλλιτέχνη
Ο Στράτος Καλαφάτης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1966.
Μέλος της εθνικής ομάδας στίβου, αποφοίτησε από το τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ το 1987. Παρακολούθησε μαθήματα φωτογραφίας στο Ινστιτούτο Τέχνης της Φιλαδέλφειας στις ΗΠΑ, τα έτη 1990-1992. Σήμερα ζει στη Θεσσαλονίκη, όπου φωτογραφίζει, διδάσκει και οργανώνει δράσεις που αφορούν τη δημιουργική φωτογραφία. Έχει ολοκληρώσει μακροχρόνιες φωτογραφικές εργασίες όπως, οι Αρχέτυπες Εικόνες, το Ημερολόγιο 1998-2002, η Saga , το Αρχιπέλαγος, ο Άθως – Τα χρώματα της πίστης. Έχει εκδόσει τέσσερα βιβλία στις εκδόσεις Άγρα και εκπροσωπείται από την αίθουσα τέχνης Bernier / Eliades.
Έκθεση φωτογραφίας
«Άθως / τα χρώματα της πίστης»
του Στράτου Καλαφάτη

Επιμέλεια Στράτος Καλαφάτης και Μιχάλης Μουστάκας
Χώρος Τεχνοχώρος Αποθήκη, Παραλία Νικήτης
Διάρκεια 1 Ιουλίου – 30 Σεπτεμβρίου 2017

Εγκαίνια Σάββατο 1 Ιουλίου 2017, 21:00

Ωράριο λειτουργίας Καθημερινά 20:00 – 24:00
Πληροφορίες:
Stratos_kalafatis@yahoo.com και sithoniact@gmail.com

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ