Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Η ΕΥΑΘ έδωσε εξηγήσεις για τη διακοπή του νερού την περασμένη Πέμπτη

Η ΕΥΑΘ εξέδωσε σήμερα ανακοίνωση με την οποία υποστηρίζει ότι ήταν αναγκαία -για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας – η διακοπή της υδροδότησης την περασμένη Πέμπτη, μετά τη σφοδρή νεροποντή. Σύμφωνα με την ΕΥΑΘ, η θολότητα, όπως αποδείχτηκε, οφειλόταν σε εισροή νερών από τον πλημμυρισμένο αύλιο χώρο του αντλιοστασίου (τα νερά έφτασαν σε ύψος μισού μέτρου πάνω από το εδάφος).

Η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Επειδή ειπώθηκαν και γράφτηκαν πολλά, να λοιπόν γιατί έπρεπε οπωσδήποτε να κοπεί το νερό την περασμένη Πέμπτη, μετά τη σφοδρή νεροποντή:

Το μεσημέρι της Πέμπτης 10/5/18 διαπιστώθηκε αυξημένη θολότητα στο νερό της δεξαμενής του αντλιοστασίου Δενδροποτάμου από τους χειριστές του (υπάρχει συνεχής βάρδια δύο μηχανοτεχνιτών στο αντλιοστάσιο αυτό, όπου βρίσκεται και το SCADA – τηλεματική της ύδρευσης). Η θολότητα, όπως αποδείχτηκε, οφειλόταν σε εισροή νερών από τον πλημμυρισμένο αύλιο χώρο του αντλιοστασίου (τα νερά έφτασαν σε ύψος μισού μέτρου πάνω από το εδάφος). Για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας ήταν επιβεβλημένη η διακοπή της υδροδότησης: το νερό δεν επιτρέπεται να δοθεί στην κατανάλωση, αν δεν πληροί όλες τις παραμέτρους που επιβάλλει η Οδηγία για το Πόσιμο Νερό, ανάμεσά τους και μικροβιακές παράμετροι (εντερόκοκκοι και E.coli). Η ανίχνευση των τελευταίων απαιτεί μικροβιακούς ελέγχους, που θα πρέπει να γίνουν αφού προηγουμένως διαπιστωθεί ότι το νερό είναι διαυγές (έχει την ελάχιστη θολότητα), η δε σχετική διαδικασία (επώαση) χρειάζεται τουλάχιστον 24ώρες.

Έτσι, μόνο όταν στις 5 μ.μ. της Πέμπτης 10/5/2018 εξασφαλίστηκε ότι η θολότητα στη δεξαμενή Δενδροποτάμου, μετά τον καθαρισμό από την πλημμύρα, ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων, μόνο τότε άρχισαν να λαμβάνονται δείγματα (ανά 2ωρο περίπου και για ένα 24ωρο) και φτάσαμε λίγο πριν από τις 7 μ.μ. την Παρασκευή 11/5/2018, για να ξαναρχίσει η τροφοδοσία της πόλης, δεδομένου ότι είχαν προηγηθεί τρία ασφαλή συνεχόμενα δείγματα για το νερό που θα φτάσει στις βρύσες των Θεσσαλονικέων. Επομένως, το νερό δόθηκε προς κατανάλωση μόνο όταν η ποιότητά του άγγιξε τα συνήθη βέλτιστα επίπεδα και ήταν απολύτως ασφαλές προς πόση!

Και πάλι ευχαριστούμε τους καταναλωτές για την κατανόηση και την υπομονή τους!”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ