Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
32.3 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 25 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Η φωνή της» στη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας – Βιβλιοπαρουσίαση συλλογικού έργου κατά της έμφυλης βίας

Διηγήματα που συγκλονίζουν, γραμμένα από 35 γυναίκες συγγραφείς περιλαμβάνει ο συλλογικός τόμος με τίτλο «Η φωνή της» (εκδόσεις Καστανιώτη), που παρουσιάστηκε στην φιλόξενη αίθουσα της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Βέροιας, το μεσημέρι του Σαββάτου 1 Ιουνίου, παρουσία πλήθους κόσμου, γυναικών ως επί το πλείστον.

« Όλοι μαζί είμαστε εδώ να ενώσουμε τη φωνή μας, με τη φωνή που υψώνεται και ζητά να πάψει η έμφυλη βία σε κάθε μορφή, καθώς και οι γυναικοκτονίες», υπογράμμισε στον χαιρετισμό του ο ποιητής Δημήτρης Παπαστεργίου (φωτογραφία), ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από το Δίκτυο γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η φωνή της», τη Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, τις λέσχες ανάγνωσης Γαλάτιστας, Λαγυνών και Ακυβέρνητος Βιβλιόπλους (Βέροια), το βιβλιοπωλείο Ηλιοτρόπιο και τις Εκδόσεις Καστανιώτη.

Όπως εξήγησε στην ομιλία της η συγγραφέας Αλεξάνδρα Μητσιάλη “το δίκτυο γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η φωνή της» δημιουργήθηκε πριν δύο χρόνια έξω από τα δικαστήρια κατά τη διάρκεια της δίκης της Ελένης Τοπαλούδη. Εκεί πάρθηκε η απόφαση να κάνουν κάτι οι γυναίκες που συγκεντρώθηκαν εκεί, στην Αθήνα, για το φαινόμενου που αποκαλύπτεται με πολύ έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια. Έτσι συγκροτήθηκε το δίκτυο που έχει περίπου 260 μέλη”. Η ίδια, αφού περιέγραψε τους στόχους του δικτύου και έκανε αναφορά στην έμφυλη βία, τις γυναικοκτονίες και την έμφυλη ανισότητα, υπογράμμισε ότι “αυτό που σκεφτόμαστε στο δίκτυο είναι ότι υπάρχει άμεση ανάγκη να αλλάξουν οι κοινωνικές δομές για να μπορέσει η βία να ξεριζωθεί, από τις ίδιες τις ανισότητες που την παράγουν. Η δικαιοσύνη στις έμφυλες σχέσεις είναι βασική προυπόθεση που μπορεί να δημιουργήσει σχέσεις ουσιαστικές επωφελεία όλων τελικα κι όχι μόνο των γυναικών. Με αυτήν την λογική δημιουργήσαμε τον συλλογικό τόμο. Πενήντα τρεις (53) γυναίκες έστειλαν τα διηγήματά τους. Τα χρήματα από τον τόμο δίδονται σε δομή για τις κακοποιημένες γυναίκες στην Αθήνα».

Οι ηρωίδες του βιβλίου, σύμφωνα με την ποιήτρια Δήμητρα Κουβάτα είναι γυναίκες από όλες τις κοινωνικές τάξεις, με διαφορετικές φυλετικές, εθνικές ταυτότητες από όλο τον κόσμο, με κοινό σημείο ότι όλες έχουν βιώσει στο πετσί τους την πατριαρχεία.

Στο περιεχόμενο του βιβλίου αναφέρθηκε στην ομιλια της και η καθηγήτρια αγγλικής γλώσσας Νικολέτα Θούα, σημειώνοντας ότι στο βιβλίο αποτυπώνεται ένα ευρύ φάσμα της έμφυλης βίας.

Αποσπάσματα διάβασν τα μέλη του Δικτύου και των λεσχών ανάγνωσης Πηνελόπη Εδιάρογλου, Ειρήνη Ρογδάκη (Λέσχη Λαγυνών), Νίτσα Σιμόνη, Ντίνα Τσολάκη (Λέσχη Γαλάτιστας), Νάντια Τσολάκου, Αφροδίτη Σαρμαντά (Λέσχη Βέροιας.).

Η εκδήλωση πλαισιώθηκε μουσικά από τους: Σίσσυ Γεωργοπούλου (φλάουτο), Γιάννη Γεωργουδάκη (κιθάρα), Φωτεινή Γεωργουδάκη (τραγούδι), Φωτεινή Κανελλίδου (μπεντίρ).

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

53 γυναίκες συγγραφείς της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας ενώνουν τις φωνές τους σε μία «Φωνή», θέλοντας να μιλήσουν για την πραγματικότητα της έμφυλης βίας, για τις δομές της έμφυλης κυριαρχίας, για τα βιώματα της καταπίεσης αλλά και του αγώνα για ενδυνάμωση, χειραφέτηση και αλληλεγγύη.

Τα διηγήματά τους συγκλονίζουν, καθώς αφηγούνται ιστορίες βίας και αντίστασης ταξιδεύοντας από τα πιο απόμακρα χωριά ώς τις μεγαλουπόλεις, από την Ευρώπη ώς τα βάθη της Αφρικής και τη Λατινική Αμερική. Με τον νου πάντοτε στις πρωτοπόρες Ελληνίδες συγγραφείς που ξεχάστηκαν από την επίσημη Ιστορία, οι συγγραφείς του βιβλίου, ζώντας κι αυτές την πραγματικότητα της έμφυλης βίας με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ένα ή στο άλλο πεδίο της καθημερινής ζωής, θέλησαν να δυναμώσουν τη φωνή των γυναικών και να ακουστεί η αλήθεια τους.

Οι συγγραφείς του τόμου είναι μέλη του Δικτύου γυναικών συγγραφέων κατά της έμφυλης βίας και των γυναικοκτονιών «η φωνή της».

Τα έσοδα από τα δικαιώματα του βιβλίου θα δοθούν στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο κατά της Βίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ