Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι είναι η συνταγή της γευσιγνώστριας και συγγραφέως βιβλίων μαγειρικής Κικής Εμμανουηλίδου, που προσφέρουμε αυτή την εβδομάδα στους φίλους της e-εφημερίδας μας.
Τα βιβλία της Κικής Εμμανουηλίδου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μαλλιάρης Παιδεία.
Χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι
Υλικά
- 1 χταπόδι (περίπου 1.200 γρ.)
- 1/2 κούπαελαιόλαδο
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια
- 1/2 κούπαλευκόκρασίαρετσίνωτο
- 11/2 κούπα ντομάτα κονκασέ
- 1/2 κούπα χυμός ντομάτας
- 5 κλαδάκια μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 1 κούπα ζωμός λαχανικών ή νερό
- 1/2 κιλό κοφτό μακαρονάκι
- 2 κουταλιές βούτυρο αγνό
- αλάτι
- μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση: Kαθαρίζετε το χταπόδι και το πλένετε πολύ καλά. Tο βράζετε με λίγο νερό ώσπου να μαλακώσει. Tο στραγγίζετε. Ψιλοκόβετε τα κρεμμυδάκια και τα σοτάρετε στο λάδι μαζί με το χταπόδι. Σβήνετε με το κρασί. Προσθέτετε την ντομάτα, τον χυμό, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, τον ζωμό και τα δίνετε μία βράση. Bράζετε το μακαρονάκι al dente σε άφθονο αλατισμένο νερό. Tο στραγγίζετε και το περνάτε με το βούτυρο. Pίχνετε το χταπόδι με τη σάλτσα του μέσα στην κατσαρόλα με το μακαρονάκι και τα ανακατεύετε. Σερβίρετε και πασπαλίζετε με το πιπέρι.