Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕMΕΣ προβάλλουν στα πλαίσια του αφιερώματός τους «Παρεκτροπές» τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 231023365) την αισθηματική κωμωδία εποχής του Μπίλι Γουάιλντερ «Η τροτέζα» (ΗΠΑ, 1963, έγχρωμη, 147’). Παίζουν: Tζακ Λέμον, Σίρλεϊ ΜακΛέιν, Λου Τζάκομπι, Στεφανία Σαντρέλι.
Θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, ενώ στους θεατές θα διανεμηθεί έντυπη ανάλυση του Χάρη Καλογερόπουλου από το Cine.gr. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.
Το προς συζήτηση θέμα στο σεμινάριο για τον κινηματογράφο θα είναι: Το αντιφατικό σύμπαν του Μπίλι Γουάιλντερ: Γεμάτο αγάπη για τους ανθρώπους αλλά και μισανθρωπισμό.
Ένας αστυνομικός στο Παρίσι του Μεσοπολέμου προσπαθεί να τραβήξει μια ιερόδουλη από το επάγγελμά της και μεταμφιέζεται διαρκώς ώστε εκείνη να περνάει όλη τη μέρα μαζί του.
Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
«Το εκπληκτικό με την κλασική ρομαντική κομεντί του σπουδαίου Μπίλι Γουάιλντερ (η μεγαλύτερη εμπορική του επιτυχία) που μας έχει δώσει αριστουργήματα όπως το «Η Λεωφόρος της Δύσεως» (1950), είναι ότι σε μια συντηρητική ακόμη Αμερική των αρχών του 1960 λέει με ανάλαφρο τρόπο πράγματα για τον υπόκοσμο και την παρανομία άκρως τολμηρά. Ότι αποτελούν οργανικό μέρος της κοινωνίας (που ξέρουμε, που υπάρχει) κι όχι ανωμαλίες που μπορούν ή πρέπει να εξαλειφθούν. Δεν είναι τυχαίο που αυτά υποτίθεται ότι συμβαίνουν στο «ανήθικο» Παρίσι κι όχι στην καθωσπρέπει Αμερική: το φιλμ ήταν για χρόνια απαγορευμένο στην τηλεόραση, ενώ η αρχική του μορφή ήταν σε μιούζικαλ του Μπρόντγουεϊ. Πάνω σε αυτό το γερό ρεαλιστικό θεμέλιο, ο Γουάιλντερ κάνει με κέφι τις σκηνοθετικές του χορογραφίες πάνω σε ένα έξυπνο σενάριο που συνυπογράφει, ο Τζακ Λέμον αποδεικνύεται άξιος συνεχιστής της μεγάλης κινηματογραφικής παράδοσης των παλιών κωμικών και η Σίρλεϊ ΜακΛέιν ιδανική σ`έναν ρόλο που θα αναλάμβανε η Μέριλιν Μονρόε (ήταν στο πλάνο) αν δεν πέθαινε μερικούς μήνες πριν.»
ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ «ΤΡΟΤΕΖΑ»
Εξάλλου, 10 λόγοι για να μη χάσετε την Τροτέζα, σύμφωνα με τους διοργανωτές, είναι:
1. Για τους φανταστικούς στην κυριολεξία ρόλους των Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ ΜακΛέιν.
2. Για τις εξαιρετικές μεταμφιέσεις του Τζακ Λέμον, ειδικά εκείνη του λόρδου.
3. Για τις πολλές σινεφίλ αναφορές σε πολλές ταινίες.
4. Για τη φανταστική φωτογραφία του παλαίμαχου μετρ Τζο Λασέλ, που δίνει μια αίσθηση του Παρισιού της εποχής αλλά και την αίσθηση ενός κόμικ, κάτι που είναι πρωτοφανές επίτευγμα.
5. Για την εξαιρετική σκηνογραφία που ξεφεύγει από το εικαστικό επίτευγμα και μας μεταφέρει, κυριολεκτικά, στο Μεσοπόλεμο.
6. Για τις τολμηρότατες ερωτικές νύξεις που κάνει ο Μπίλι Γουάιλντερ, που αψηφάει κάθε κώδικα απαγόρευσης και σχολιάζει ειρωνικά την ηθική που λειτουργεί ως λάστιχο.
7. Γιατί η θεατρικότητα της ταινίας ανατρέπεται χάρη στη μεγάλη κινητικότητα του λόγου και των σεναριακών ανατροπών. Να θυμίσουμε πως και πάλι οι Τζακ Λέμον και Σίρλεϊ ΜακΛέιν ξανάπαιξαν μαζί σε ταινία κλειστών χώρων, στην Γκαρσονιέρα (1960), και πάλι υπό τη σκηνοθετική διεύθυνση του Μπίλι Γουάιλντερ.
8. Για την εξαιρετική, αλλά πολύ διακριτική και απευθυνόμενη στου νοήμονες, ανατροπή του χάπι εντ.
9. Γιατί ο Γουάιλντερ παίζει με μια σημαδεμένη τράπουλα και μας βγάζει πέντε άσσους, μόνο που ο έξτρα παραπέμπει σε πολύ θλιβερές καταστάσεις.
10. Γιατί ο Γουάιλντερ αγαπάει μεν τους ανθρώπους αλλά είναι βαθύτατα πεσιμιστής. Έτσι, η εξτρά προσωπικότητα που εμφανίζεται (μια μεταμφίεση) κινεί απειλητικά την πιθανότητα της μόνιμης σχιζοφρένειας και της τροπής μας προς τον φανταστικό κινηματογράφο.
Υ.Γ. Τη Δευτέρα 9 Οκτωβρίου στις 21.00 η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 και το ΚΕΜΕΣ προβάλλουν στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 1 ως κλείσιμο του αφιερώματός τους την ερωτική σάτιρα του Στάνλεϊ Κιούμπρικ Λολίτα (1963).