Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ημερίδα «Ασφάλεια, Ενέργεια και Περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο: Ιστορική Προσέγγιση και Σύγχρονες Προκλήσεις»

Το τμήμα Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACT – American College of Thessaloniki με την υποστήριξη του Michael and Kitty Dukakis Center for Public and Humanitarian Service διοργανώνει την ανοιχτή ημερίδα με θέμα “Security, Energy, and the Environment in the Eastern Mediterranean: historical insights and contemporary challenges“, το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023, από τις 10:30 το πρωί έως τις 15:30, στη Βιβλιοθήκη Bissell του ACT.

Η ημερίδα επικεντρώνεται σε θέματα ασφάλειας, ενέργειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην Ελλάδα και στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Κατά τη διάρκειά της θα παρουσιαστούν οι σύγχρονες οπτικές των ζητημάτων αυτών, καθώς και το ιστορικό υπόβαθρο με έμφαση κυρίως στον 20ο αιώνα,μία περίοδο κατά την οποία διαμορφώνονται μεταξύ των κρατών της περιοχής σχέσειςπου επηρεάζουν ακόμη και σήμερα τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Όλες οι ομιλίες θα διεξαχθούν στην αγγλική γλώσσα, και η συμμετοχή είναι δωρεάν για το κοινό.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Αριστοτέλης Τζιαμπίρης, Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων και Πρόεδρος του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, ο οποίος θα μιλήσει με θέμα “Thenew Region of the Eastern Mediterranean and Greece”.

Στην εκδήλωση συμμετέχουν επίσης, και μεταξύ άλλων ειδικών, οι:

  • Ιωάννης Παραβάντης, Καθηγητής Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Τεχνολογίας στη Διεθνή Πολιτική, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Πειραιώς
  • ΔρΧρήστος Αληπράντης, επίκουρος καθηγητής στο ACT – AmericanCollegeofThessaloniki, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων, Πανεπιστήμιο Ruhr, Bochum.
  • Μιχάλης Μαθιουλάκης, αναλυτής Ενεργειακής Στρατηγικής, Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Ελληνικού Ενεργειακού Φόρουμ και Διευθυντής Επιστημονικής Έρευνας του Ελληνικού Ινστιτούτου Ενεργειακής Ρύθμισης
  • Καλλιόπη Χαϊνογλου, Επίκουρη Καθηγήτρια Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεσμών με έμφαση την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, και Επικεφαλής Ερευνήτρια του Εργαστηρίου Γεωπολιτικών Αναλύσεων Geolab.

 

Η εκδήλωση χωρίζεται σε δύο ενότητες (πάνελ): η πρώτη θα συζητήσει προβλήματα που σχετίζονται με τον τομέα της ασφάλειας σε εθνικό και υπερεθνικό επίπεδο λαμβάνοντας υπόψη τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στον επαναπροσδιορισμό της έννοιας της ασφάλειας και της εθνικής κυριαρχίας στον 21ο αιώνα. Το δεύτερο πάνελ θα ασχοληθεί με την ενέργεια και τις περιβαλλοντικές πολιτικές σε συνδυασμό με τις ανησυχίες για την ασφάλεια.

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό.

Για περισσότερες πληροφορίες: Δρ Μαρία Κυριακίδου, Επικεφαλής του ΤμήματοςΑνθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του ACTmarkyria@act.edu

Εγγραφές γίνονται μέσω του link:https://www.act.edu/miscellaneous/security-energy-workshop

 

  • Θα δοθούν βεβαιώσεις παρακολούθησης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ