Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
34.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ημερίδα και Συναυλία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας διοργανώνουν Ημερίδα και Συναυλία με αφορμή την έκθεση «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»,το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στην Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων«Κυριάκος Κρόκος», στο αμφιθέατρο «Μελίνα Μερκούρη» και στον χώρο υποδοχής του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού.

Στην Ημερίδα θα προσεγγιστεί ο τρόπος που προσδιορίζεται η ζωγραφική επιφάνεια από την ερμηνεία του Κάμπου και του Πεδίου και το πώς αυτή έχει διαχρονικά καθορίσει την ερμηνεία του ζωγραφικού χώρου και της εικόνας. Θα υπάρξει μια  πραγμάτευση της ιστορικής διαδρομής των όρων και των προεκτάσεων αυτής της προσέγγισης στον ευρύτερο χώρο των εννοιών. Η Ημερίδα θα αναπτυχθεί με δύο διαδικασίες. Στην πρώτη οι επιμελητές, καλλιτέχνιδες και καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο χώρο της έκθεσης. Η δεύτερη θα είναι δύο Στρογγυλές Τράπεζες όπου θεωρητικοί, επιστήμονες, ιστορικοί, καλλιτέχνες θα πραγματευτούν τις θεματικές της έκθεσης και τις προεκτάσεις τους.

Η Συναυλία θα δώσει μια ηχητική προοπτική της ίδιας θεματικής, καθώς περιλαμβάνει τόσο ψαλμούς (κάποιοι εκ των οποίων ανήκουν στο ονομαζόμενο αρχαίο μέλος σε αντίστιξη με την εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400 μ.Χ.), όσο και συνθέσεις σύγχρονης μουσικής εκπροσώπων της επονομαζόμενης τάσης Νέας Πνευματικότητας της μεταμοντέρνας περιόδου (Arvo Part, Henryk Gorecki, John Tavener) και των Ελλήνων δημιουργών Theodore Antoniou, Dimitris Terzakis. Η ροή του προγράμματος με τις αντιπαραθέσεις, τις αλληλοσυμπληρώσεις και κάποιες πρωτότυπες μίξεις των έργων, επιχειρεί μια ώσμωση των εννοιών και των σημείων αναφοράς τους, τόσο σε επίπεδο αισθητικής και ύφους όσο και σε εκείνο της χωροχρονικής προσέγγισης, αναδεικνύοντας τον ησυχασμό και την υποβλητικότητα.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

12:00 έως 14:00

Πεδίο/Κάμπος ως εικαστική αναφορά ιδεών, μια στοχαστική περιήγηση στα έργα της έκθεσης

Συντονιστές: Γιάννης Ζιώγας, Σύνθια Γεροθανασίου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες: Εβίτα Βουδούρη, Μυρτώ Βουνάτσου, Θόδωρος Ζυρπιάδης, Σοφία Κυριακού, Ίρις Μπουρνάζου, Μάρκος Ντέμκας, Στέλιος Ντεξής, Σοφία Παπαδοπούλου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Ράνια Σχορετσανίτη.

Χώρος: Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

 

17:45 έως 18:45

1η Στρογγυλή Τράπεζα

Οι έννοιες του Κάμπου και του Πεδίου στην εξέλιξη της καλλιτεχνικής σκέψης και πρακτικής

Συντονιστής: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Διευθύντρια, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Συμμετέχουν: Σύνθια Γεροθανασίου(ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας),Παναγιώτης Δαφιώτης (ΕΔΙΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Νίκος Διονυσόπουλος (ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας),Μαρία Κενανίδου (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια), Βασίλης Κίτσος (Διδάσκων, Ιόνιο Πανεπιστήμιο).

Αμφιθέατρο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού«Μελίνα Μερκούρη»

 

18:45 έως 19:00 Διάλειμμα

 

19:00 έως 20:00

2η Στρογγυλή Τράπεζα

Οι έννοιες του Κάμπου και του Πεδίου στον ευρύτερο χώρο αναφορών

Συντονιστής: Γιάννης Ζιώγας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

Συμμετέχουν: Γιάννης Σταυρακάκης (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ούρεσης Τοντόροβιτς (Διδάσκων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Μαρία Τσαντσάνογλου (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, MOMus), Σωτήρης Χτούρης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Αμφιθέατρο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Μελίνα Μερκούρη»

 

20:00 έως 20:15 Διάλειμμα

 

20:15 έως 21:15

Συναυλία με ψαλτικά μέλη των Ιωάννη Κουκουζέλη, Πέτρου Μπερεκέτου, Ιακώβου Πρωτοψάλτου, Χαριλάου Ταλιαδώρου και συνθέσεις των Arvo Part, Henryk Gorecki, John Tavener, Theodore Antoniou, Dimitris Terzakis.

Ερμηνεύουν:

Δημήτρης Λεοντζάκος, κλαρινέτο /Δήμητρα Κατιώνη, βιολί / Βιολέττα Λούστα, σοπράνο / Βασίλης Κίτσος, πιάνο /Σύνολο Ψαλτικής “Χοροστασία” Σπύρος Πλούμπης, χοράρχης.

Χώρος υποδοχής (φουαγιέ) Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

 

Η έκθεση Κάμπος/Πεδίο η Ενέργεια του Κενού πραγματοποιείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού

Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

Λεωφόρος Στρατού 2

Διάρκεια:28 Ιανουαρίου έως 23 Απριλίου, 2023

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου): www.mbp.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ