Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
31.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ημερίδα και Συναυλία στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού 

To Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με το Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας σας προσκαλούν σε Ημερίδα και Συναυλία με αφορμή την έκθεση «Κάμπος/Πεδίο: η ενέργεια του κενού»,το Σάββατο 1 Απριλίου 2023, στην Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού «Κυριάκος Κρόκος».

Στην Ημερίδα θα προσεγγιστεί ο τρόπος που προσδιορίζεται η ζωγραφική επιφάνεια από την ερμηνεία του Κάμπου και του Πεδίου και το πώς αυτή έχει διαχρονικά καθορίσει την ερμηνεία του ζωγραφικού χώρου και της εικόνας. Θα υπάρξει μια  πραγμάτευση της ιστορικής διαδρομής των όρων και των προεκτάσεων αυτής της προσέγγισης στον ευρύτερο χώρο των εννοιών.Η Ημερίδα θα αναπτυχθεί με δύο διαδικασίες. Στην πρώτη οι επιμελητές και οι καλλιτέχνιδες και οι καλλιτέχνες θα παρουσιάσουν τα έργα τους στο χώρο της έκθεσης. Η δεύτερη θα είναι δύο ΣτρογγυλέςΤράπεζες όπου θεωρητικοί, επιστήμονες, ιστορικοί, καλλιτέχνες θα πραγματευτούν τις θεματικές της εκθέσεις και τις προεκτάσεις τους.

Η Συναυλία θα περιλαμβάνει τόσο ψαλμούς (κάποιοι εκ των οποίων θα ανήκουν στο ονομαζόμενο αρχαίο μέλος σε αντίστιξη με την εικόνα της Αποκαθήλωσης του 1400 μ.Χ.) όσο και συνθέσεις σύγχρονης μουσικής εκπροσώπων της μεταμοντέρνας περιόδου (Arvo Part, Henryk Gorecki, John Tavener, Theodore Antoniou, Dimitris Terzakis), στα έργα των οποίων συναντάται μια όσμωση των δύο εννοιών και των σημείων αναφοράς τους, τόσο ως προς το επίπεδο αισθητικής και ύφους όσο και σε εκείνο της χωροχρονικής προσέγγισης (γρηγοριανό ρωμαιοκαθολικό μέλος/αρχαίο βυζαντινό μέλος-μεταμοντέρνα περίοδος, Ανατολή-Δύση).

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

 

12:00έως 13:30

Πεδίο/Κάμπος ως εικαστική αναφορά ιδεών, μια στοχαστική περιήγηση στα έργα της έκθεσης

Συντονιστές: Γιάννης Ζιώγας, Σύνθια Γεροθανασίου

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες και καλλιτέχνιδες: Εβίτα Βουδούρη, Μυρτώ Βουνάτσου, Θόδωρος Ζυρπιάδης, Σοφία Κυριακού, Ίρις Μπουρνάζου, Μάρκος Ντέμκας, Στέλιος Ντεξής, Σοφία Παπαδοπούλου, Αλεξία Ξαφοπούλου, Ράνια Σχορετσανίτη.

Χώρος: Πτέρυγα περιοδικών εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος»

 

17:45 έως 18:45

1η Στρογγυλή Τράπεζα

Οι έννοιες του Κάμπου και του Πεδίου στην εξέλιξη της καλλιτεχνικής σκέψης και πρακτικής

Συντονιστής: Δρ Αγαθονίκη Τσιλιπάκου (Διευθύντρια, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού)

Συμμετέχουν: Σύνθια Γεροθανασίου(ΕΕΠ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας),Παναγιώτης Δαφιώτης (ΕΔΙΠ, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Νίκος Διονυσόπουλος (ΕΔΙΠ, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας), Μαρία Κενανίδου (Ιστορικός Τέχνης, Επιμελήτρια), Βασίλης Κίτσος (Διευθυντής, Ωδείο Φλώρινας).

Αμφιθέατρο«Μελίνα Μερκούρη» Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

 

18:45έως 19:00 Διάλειμμα

 

19:00έως 20:00

2η Στρογγυλή Τράπεζα

Οι έννοιες του Κάμπου και του Πεδίου στον ευρύτερο χώρο αναφορών

Συντονιστής: Γιάννης Ζιώγας (Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)

Συμμετέχουν: Γιάννης Σταυρακάκης (Καθηγητής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης), Ούρεσης Τοντόροβιτς (Διδάσκων, Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας)Μαρία Τσαντσάνογλου (Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια, MOMus), Σωτήρης Χτούρης (Καθηγητής, Πανεπιστήμιο Αιγαίου)

Αμφιθέατρο Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

 

20:00 έως 20:15 Διάλειμμα

 

20:15 έως 21:15

Συναυλία με έργα: Ψαλτικής Τέχνης, Arvo Part, Henryk Gorecki, John Tavener, Theodore Antoniou, Dimitris Terzakis

Συμμετέχουν: Σύνολο Ψαλτικής Τέχνης / Σπύρος Πλούμπης, χοράρχης Δημήτρης Λεοντζάκος, κλαρινέτο, Δήμητρα Κατιώνη, βιολί Βιολέττα Λούστα, σοπράνο Βασίλης Κίτσος, πιάνο

Χώρος υποδοχής (φουαγιέ) Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού

 

 

Η έκθεση Κάμπος/Πεδίο η Ενέργεια του Κενού πραγματοποιείται στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού –Πτέρυγα Περιοδικών Εκθέσεων «Κυριάκος Κρόκος» (Λ. Στρατού 2, Θεσσαλονίκη)

Διάρκεια:28 Ιανουαρίου έως 23 Απριλίου, 2023

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης (ώρες λειτουργίας Μουσείου): www.mbp.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ