Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί στο Γενί Τζαμί (Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης) την έκθεση «Ματιές στη παραδοσιακή ξυλογλυπτική τέχνη: από το παρελθόν στο μέλλον», την οποία διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων.
Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη πτυχών της ξυλογλυπτικής τέχνης στη Βυζαντινή-Μεταβυζαντινή παράδοση και ταυτόχρονα η προβολή της δυναμικής της παράδοσης αυτής στη σύγχρονη εποχή μέσα από την παρουσίαση αυθεντικών ξυλόγλυπτων έργων.
Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά δείγματα αστικής ξυλογλυπτικής του μεταβυζαντινού και νεώτερου ελληνικού πολιτισμού από τη Δυτική Μακεδονία, τη Θράκη και τη Σκύρο, που προέρχονται από τις συλλογές του Μουσικοφιλολογικού Συλλόγου «Αρμονία» Καστοριάς (Λαογραφικό Μουσείο Αρχοντικό Νεράντζη Αϊβάζη και Ενδυματολογικό Μουσείο Αρχοντικό Αδελφών Εμμανουήλ), του Λαογραφικού Μουσείου Κοζάνης, της Παραδοσιακής Κατοικίας Χρήστου Τσιότσιου και Τατιάνας Ντέρου στη Σιάτιστα, του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο.
Επίσης, η έκθεση περιλαμβάνει σύγχρονα έργα σπουδαστών της ΕΠΑ.Σ Καλαμπάκας «Ξυλογλυπτικής και Διακοσμητικής Επίπλου», που γεφυρώνουν το παρελθόν με το μέλλον. Το εποπτικό υλικό προέρχεται από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων Γρεβενών, Δράμας, Ευβοίας, Ζακύνθου, Ημαθίας, Πόλης Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λακωνίας, Λέσβου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Τρικάλων, Φθιώτιδας & Ευρυτανίας, Χαλκιδικής και Αγίου Όρους και Χανίων, καθώς και του Μουσείου Φαλτάϊτς στη Σκύρο. Το ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στην έκθεση είναι παραγωγή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους.
Διάρκεια έκθεσης: έως 9 Αυγούστου 2022.
Ωράριο: Τρίτη & Πέμπτη, 10:00-14:00.
Συνεχίζεται μέχρι τις 28 Ιουλίου 2022 το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο είναι:
– 4-5 Ιουλίου 2022, Γεώργιος Εμμανουήλ Λαζαρίδης «Ρέκβιεμ για τη Σμύρνη» με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
– 10 Ιουλίου 2022, «Ramon Vargas», Gala Όπερας, με την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης
– 13-14 Ιουλίου 2022, «10 ΑΡΠΕΣ», 460 χορδές σε γνωστές κλασικές, κινηματογραφικές και ροκ μελωδίες.
– 18-19 Ιουλίου 2022, «Καταραμένοι ποιητές Από τον Μπωντλαίρ στον Καρυωτάκη», Βραδιά ποίησης και μουσικής με τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει δύο φορές τον μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο.
Τον Ιούλιο θα παρουσιαστούν οι ιστορίες «Η λάρνακα του αετώματος του “τάφου του Φοίνικα”» και «Ο Ναός του Αγίου Παντελεήμονα στη Θεσσαλονίκη».
H πρώτη ιστορία θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή 8 Ιουλίου 2022 και θα παρουσιάσει τη λάρνακα, το τετράπλευρο κιβωτίδιο, που απεικονίζεται στο αέτωμα του μακεδονικού τάφου του Φοίνικα Θεσσαλονίκης. Η εικόνα αυτής της λάρνακας, ενταγμένη σε ένα έργο ταφικής τέχνης που βρίθει συμβολισμών, λειτουργεί ως φορέας νοημάτων που εξυπηρετούν τον προσδιορισμό και την υπογράμμιση των εν ζωή ιδιοτήτων του νεκρού και επιπλέον, ως ισχυρή υπόμνηση του διακεκριμένου status της οικογένειάς του στις συνειδήσεις των συμπολιτών τους.
Στη δεύτερη ιστορία, η οποία θα αναρτηθεί την Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022, ημερομηνία της εορτής του Αγίου Παντελεήμονα, παρουσιάζονται στοιχεία για τον ομώνυμο βυζαντινό ναό της Θεσσαλονίκης.