Την Παρασκευή 7 και το Σάββατο 8 Ιουλίου 2023 και ώρα 20:00 στο πρώην στρατόπεδο Κόδρα, φιλοξενείται η εκδήλωση «Τα παλιά στρατόπεδα της Θεσσαλονίκης». Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές, σ’ αυτή την περιήγηση με τη συνδρομή πεπειραμένης οδηγού, «οι συμμετέχοντες παροτρύνονται να σωπαίνουν. Τα κτήρια μαρτυρούν τα μυστικά και τους πόθους τους υπό τον όρο της σιωπής. Κατόπιν επιστρέφουν και πάλι στη δική τους σιωπή. Στη συνέχεια, φόρος τιμής σε ένα άτυπο μνημείο αγνώστου στρατιώτη. Είναι η στιγμή που ο «άγνωστος» μάρτυρας θα εξομολογηθεί σε άγνωστους περιηγητές το αναπάντεχο τέλος της διαδρομής του. Σύντομη στάση μπροστά στον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ. Το μόνο έκθεμα του στρατοπέδου που επιτρέπεται να συνομιλεί με τα πουλιά και τα συρματοπλέγματα. Τέλος της διαδρομής, αρχή μιας νέας. Ελπίδα και ευχή, η τέχνη να ξορκίσει τα απομεινάρια και να αναθερμάνει ειρηνικά την ανθρώπινη συλλογικότητα σ’ εκείνα τα γηραλέα στρατόπεδα της πόλης που την προσδοκούν καρτερικά εδώ και πολλά χρόνια».
Ιδέα-Παραγωγή:
Θεόφιλος Σωτηριάδης & ΑΜΚΕ Βeartive
Σύνθεση-εκτέλεση ηλεκτρονικής μουσικής:
Δημήτρης Μαρωνίδης
Video art: Aντώνης Προκοπίου Prokopiou Studio Δραματουργία, χορογραφία, εκτέλεση: Μαριάνθη Ψωματάκη
Δραματουργία, εκτέλεση: Μαρίτα Τσαλκιτζόγλου Δραματουργία, εκτέλεση: Δημήτρης Κρίκος Σαξόφωνο: Θεόφιλος Σωτηριάδης
Εκτέλεση Παραγωγής: BEARTIVE
Σημείο συνάντησης: I.N. Αγίων Αλεξάνδρου και Μοδέστου (εντός του στρατοπέδου)
Η εκδήλωση προσφέρεται δωρεάν από το Υπουργείο Πολιτισμού.
Υποχρεωτική προκράτηση θέσης.
Περισσότερες πληροφορίες & προκρατήσεις: digitalculture.gov.gr
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Προγράμματος του Υπουργείου Πολιτισμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός 2023».
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της διαδικτυακής δράσης «Ιστορίες της πόλης», παρουσιάζει κάθε μήνα σύντομες ιστορίες, μικρές αφηγήσεις για περιοχές, μνημεία και μεμονωμένα ευρήματα της Θεσσαλονίκης, με στόχο να φωτίσει άγνωστες πτυχές της ιστορίας και της πορείας της πόλης στον χώρο και τον χρόνο. Η ιστορία του Ιουλίου θα αφορά στο Οκτάγωνο του Γαλεριανού Συγκροτήματος και θα δημοσιοποιηθεί την Παρασκευή, 21 Ιουλίου 2023.
Έως τις 19 Ιουλίου 2023 η Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης φιλοξενεί το Φεστιβάλ Επταπυργίου, μία παραγωγή του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Υπηρεσία μας, με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO. Οι εκδηλώσεις που θα παρουσιαστούν τον Ιούλιο είναι:
– 3 & 4 Ιουλίου, «Απόψε … JAZZάρουμε»
– 7 Ιουλίου, «Κώστας Ματσίγκος», ρεσιτάλ κιθάρας με 8 φωνές
– 11 & 12 Ιουλίου, Μαρία Φαραντούρη «60 χρόνια τραγουδάω»
– 18 & 19 Ιουλίου, Δημήτρης Ζερβουδάκης «Αποκλεισμένος στη Σαλονίκη».
Περισσότερες πληροφορίες: https://kepo.gr/festival/
Συνεχίζεται η παρουσίαση της έκθεσης «Θεσσαλονίκη 1922: Μνημεία και Πρόσφυγες» στο Γενί Τζαμί. Η έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εκδηλώσεων μνήμης του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την επέτειο των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή και παρουσιάστηκε στη Ροτόντα. Μετά την ολοκλήρωσή της η Υπηρεσία μας επιμελήθηκε εκ νέου το υλικό, προκειμένου η πρώτη ενότητα της έκθεσης που αφορά στη Μικρασιατική Εκστρατεία, τον ξεριζωμό από τα πάτρια εδάφη, το ταξίδι προς την Ελλάδα και την εγκατάσταση των προσφύγων στη Θεσσαλονίκη και τα μνημεία της να παρουσιαστεί στο Γενί Τζαμί.
Μέσα από πλούσιο εικονογραφικό υλικό, ταχυδρομικά δελτάρια και αποκόμματα εφημερίδων, αποτυπώνεται η εικόνα της πόλης κατά την κρίσιμη δεκαετία 1912-1922, στη διάρκεια της οποίας, τα μνημεία, μετά την απελευθέρωση, έγιναν τόποι εγκατάστασης πολλών προσφύγων, είτε από τις βαλκανικές χώρες (1912-1917), είτε πυρόπληκτων μετά την πυρκαγιά του 1917, είτε της Μικρασιατικής Καταστροφής (1919-1922), που αποτελεί και την κορύφωση της περιόδου αυτής. Στο δεύτερο μέρος της ίδιας ενότητας παρουσιάζεται η Μικρασιατική Εκστρατεία και ειδικότερα, η απομάκρυνση των προσφύγων από την Ανατολική Θράκη, καθώς και το ταξίδι της προσφυγιάς προς τη Θεσσαλονίκη. Η ενότητα ολοκληρώνεται με την εγκατάσταση στην πόλη, και ειδικότερα στην περιοχή της ακρόπολης, όπου κτίστηκε σειρά πρόχειρων κατασκευών και οικιών σε επαφή με τα βυζαντινά οχυρωματικά τείχη, αλλά και σε ναούς, και ιδίως στον ναό της Αχειροποιήτου.