Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
33.7 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Και στο ρεφρέν θα μπω ξανά» του Γιώργου Περισανίδη

Στην εποχή του internet δημιουργούνται οι συνθήκες για ένα “Νέου Τύπου” multitasking μυθιστόρημα, υποστηρίζουν οι εκδότες του βιβλίου «Και στο ρεφρέν θα μπω ξανά» του Γιώργου Περισανίδη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις «Συμπαντικές διαδρομές» και «έχει γραφεί στην γλώσσα της εποχής».

Όπως λένε: Το μυθιστόρημα “Και στο ρεφρέν θα μπω ξανά” του Γιώργου Περισανίδη είναι ένα βιβλίο τελείως διαφορετικά απ’ ό,τι μέχρι στιγμής έχουμε συνηθίσει. Με συνεχόμενες “παρεμβολές” από τραγούδια, ταινίες και άλλα βιβλία, το μυθιστόρημα προσεγγίζει την αισθητική του multitasking!

Όμως και ο τρόπος γραφής μεταβάλλεται συνεχώς, από τον κλασσικό μυθιστορηματικό σε δοκιμιακό, στη συνέχεια μετατρέπεται σε ιστοσελίδα, σε περιοδικό, παρεμβάλλεται ο ίδιος ο συγγραφέας και ακούμε τις σκέψεις του, χωρίς όλο να αυτό να είναι εις βάρος της ροής. Η γραφή είναι περισσότερο αφαιρετική. Δεν περιγράφονται τοπία, ο καιρός ή τα συναισθήματα των ηρώων. Επίσης, το λεξιλόγιο και οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται είναι όσο πιο απλές γίνονται, δημιουργώντας συνθήκες πραγματικής εύκολης ανάγνωσης από όλους.

Το μυθιστόρημα παραμένει όμως πάντα και μια ερωτική ιστορία, που περιγράφει μια διαδρομή από τον έρωτα στην άδολη αγάπη:
“…Αγάπα την, αγάπα την, αγάπα την! Αν σε προτιμά, αγάπα την. Αν σε πληγώνει, αγάπα την. Αν σου κάνει την καρδιά κομμάτια – και καθώς μεγαλώνει και είναι πιο δυνατή, ο πόνος θα είναι πιο βαθύς – αγάπα την, αγάπα την, αγάπα την! …”

Το μυθιστόρημα του Γιώργου Περισανίδη είναι και ένα οδοιπορικό στα μπουζουξίδικα της Ελλάδας. Το βιβλίο περιγράφει έναν έρωτα ανάμεσα σε δύο φαινομενικά αταίριαστους ανθρώπους και παρακολουθεί μέσα σε μια διάρκεια σχεδόν 10 χρόνων την πορεία της ζωής τους και πως το τέλος του έρωτα μπορεί να είναι το ξεκίνημα μιας άδολης αγάπης.

Παράλληλα με την ερωτική αφήγηση ξεδιπλώνεται μεγάλο μέρος της ιστορίας των νυχτερινών μαγαζιών και ανθρώπων που την σημάδεψαν με τον δικό τους τρόπο.

Αφηγήσεις και Αστικοί Μύθοι για τον Ωνάση, τον Κουγιουμτζή, τον Χιώτη, αλλά και η ιστορία των μπουζουκιών από το σπάσιμο των πιάτων ως σήμερα είναι μόνο μερικές από τις ιστορίες που εκτυλίσσονται παράλληλα με την ερωτική ιστορία.

Ο συγγραφέας προσπαθεί να κρατήσει μια αντικειμενική ματιά ανθρώπου που, μέσα από τον έρωτα που έζησε, αγάπησε και αυτούς τους χώρους, χωρίς κριτική διάθεση αλλά και χωρίς πρόθεση να τους ωραιοποιήσει.

Η Άννα είναι με τον Φάνη και ο Πέτρος με την Μαρία. Η ζωή τους όμως περιπλέκεται όταν βρίσκονται «συνδεδεμένοι» στην πιο δημοφιλή σελίδα κοινωνικής δικτύωσης. Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα «εισβάλλει» με έναν ιδιαίτερο τρόπο σε ταινίες, σε τραγούδια και σε άλλα μυθιστορήματα. Με όχημα το διαδίκτυο γίνεται ένα “πολυμεσικό” μυθιστόρημα που κρατάει περίπου όσο μια ταινία…

Η ψηφιακή επιπολαιότητα του έρωτα είναι ένα μυθιστόρημα που ψηλαφίζει την ερωτική σύγχυση στην εποχή του ίντερνετ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ