Τον απολογισμό της έκανε η διοίκηση του ΚΘΒΕ σε συνέντευξη Τύπου μετά την ανακοίνωση της νέας διοίκησης του οργανισμού από το υπουργείο Πολιτισμού
Συγκίνηση, πικρία, χιούμορ. Όλα τα είχε η συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος μετά την ανακοίνωση της νέας διοίκησης του οργανισμού μέσα από μια λιτή ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο ανήμερα της έναρξης του 60ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου.
«Αυτή η συμπεριφορά είναι από πολιτική άποψη πραξικοπηματική, αλλά και από ευρύτερα πολιτισμένη άποψη, απολίτιστη και αήθη», τόνισε ο Άρης Στυλιανού, πρόεδρος του ΚΘΒΕ, προσθέτοντας ότι η κίνηση αυτή «εκθέτει την ηγεσία του υπουργείο Πολιτισμού και ίσως και τον ίδιο τον πρωθυπουργό, ο οποίος έχει ευαγγελιστεί ένα νέος ήθος ή κάποιες φιλελεύθερες και αστικά προχωρημένες αρχές». Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι προσπάθησε επανειλημμένα να έρθει σε επαφή με την υπουργό, κ. Μενδώνη ώστε να συζητήσουν το ζήτημα του Κρατικού Θεάτρου και ενδεχομένως να υποβάλουν τις παραιτήσεις τους χωρίς ωστόσο η ίδια να ανταποκρίθηκε ποτέ.
Ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ, σε αυτή την απολογιστική συνέντευξη Τύπου, υπογράμμισε ότι μετά από 50 μήνες στο τιμόνι του καλλιτεχνικού οργανισμού η διοίκηση αποχωρεί με το κεφάλι ψηλά. Ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε εκτενώς στα οικονομικά λέγοντας ότι όταν παρέλαβε το ΚΘΒΕ είχε στα ταμεία του 3.500 ευρώ και χρέος που έφτανε τα 8,5 εκατ. ευρώ και αφήνουν έναν οργανισμό που έχει ξεχρεώσει και διαθέτει περίπου 2,8 εκ.. ευρώ. Ο ίδιος υπογράμμισε ωστόσο ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν ήρθε μόνο μετά την έκτακτη επιχορήγηση αλλά μετά από μεγάλη προσπάθεια που περιελάμβανε ρυθμίσεις, δικαστικές διαμάχες, αιτήματα για επιστροφές φόρων και επισκέψεις σε υπουργεία και εφορείες. «Απαιτώντας, απειλώντας, επαιτώντας, πετύχαμε κάποια πράγματα», σημείωσε. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι πλέον ο οργανισμός πληρώνει τους λογαριασμούς στην ώρα του ώστε να μην επιβαρύνεται από προσαυξήσεις, κατάφερε να γίνουν κουρέματα χρεών, ενώ μπόρεσε να μειώσει τον ΕΝΦΙΑ από 60.000 σε 1.500 ευρώ. Μάλιστα στην ομιλία του ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στέλεχος πολιτικό και πως η έκτακτη επιχορήγηση που δόθηκε στο θέατρο δεν δόθηκε για τα πολιτικά του φρονήματα αλλά για τη σοβαρότητα της δουλειάς που επέδειξε η διοίκηση.
Ο κ. Στυλιανού αναφέρθηκε και στις διαμάχες που υπήρχαν εντός του οργανισμού λέγοντας πως τα οχυρά κάστρα πέφτουν πάντα από μέσα και διευκρινίζοντας πως υπήρξαν λίγα άτομα και μικρές ομάδες συμφερόντων που τους πολέμησαν. Ο ίδιος άφησε ακόμα ανοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει σε μηνύσεις για σπίλωση του ονόματός του από δημοσιεύματα στον Τύπο,
Για συντονισμένη προσπάθεια απαξίωσης της ιστορίας του ξεχρεώματος έκανε λόγο από πλευράς του ο αντιπρόεδρος, Δημοσθένης Δώδος, λέγοντας πως μάλλον γίνεται από ανθρώπους που μάλλον βρέθηκαν εκτός business as usual. Ο ίδιος μάλιστα αναφέρθηκε σε μια από τις πρώτες εμπειρίες που είχε από τη θέση του αυτή στο Κρατικό Θέατρο όταν δέχθηκε ένα αίτημα αγοράς για ένα εξάρτημα στην τιμή των 21.000 ευρώ, την ώρα που το εξάρτημα στοίχιζε στην πραγματικότητα 12.000 και μάλιστα δεν χρειαζόταν καν να αγοραστεί γιατί το παλαιό λειτούργησε άψογα μόλις αλλάχθηκε μια απλή ασφάλεια. Μάλιστα ο ίδιος αναφερόμενος στην επιχορήγηση, σημείωσε πως είναι η αριστερά η οποία βάζει ψηλά τα θέματα πολιτισμού.
Ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Γιάννης Αναστασάκης, τόνισε από πλευράς του ότι η πορεία αυτή που έκανε στο ΚΘΒΕ μοιάζει να λήγει άδοξα και με άκομψο τρόπο. Ο κ. Αναστασάκης, ο οποίος δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή του, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έγινε ώστε να βρεθούν νέα και ενδιαφέροντα έργα αλλά και ώστε το θέατρο να πλησιάσει το κοινό με παραστάσεις σε σχολεία, φυλακές, νοσοκομεία.
«Πριν από εμάς δεν ασχολήθηκαν πολύ με το Θέατρο», τόνισε αφήνοντας αιχμές για τις προηγούμενες διοικήσεις οι οποίες όπως ανέφερε έκαναν πολλά λάθη και αδιαφόρησαν. Τέλος σε έναν χειμαρρώδη λόγο, η Αναπληρώτρια Καλλιτεχνική Διευθύντρια Μαρία Τσίμα ευχαρίστησε τους 200.000 θεατές που έρχονταν κάθε χρόνο να απολαύσουν τις παραστάσεις αλλά και όλους τους συντελεστές και ειδικά τους νέους καλλιτέχνες που -όπως είπε- βρήκαν στο ΚΘΒΕ ένα κλίμμα ελευθερίας, αγάπης και φροντίδας.
Απολογισμός
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της θητείας της διοίκησης, το ΚΘΒΕ ταξίδεψε με παραστάσεις από την Ορεστιάδα μέχρι τη Σόφια και από το Βελιγράδι μέχρι το Πεκίνο και το Μπιλμπάο. Στην περίοδο αυτή δημιουργήθηκαν οι Συναντήσεις των νέων καλλιτεχνών Νοτιοανατολικής Ευρώπης, το Διεθνές Φεστιβάλ του Θέατρου Δάσους, το Ολοήμερο Θερινό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι, το Θεατρικό εργαστήρι για νέους και νέες με αναπηρίες, το ετήσιο καλλιτεχνικό εργαστήρι για νεαρούς πρόσφυγες, καθώς και σεμινάρια δράσεις για ευάλωτες ομάδες και δράσεις προώθησης νέων καλλιτεχνών.
Ακόμα, στον πρώτο χρόνο θητείας (2015-2016), αυξήθηκαν οι θεατές κατά 40% φτάνοντας από τους 106.000 τους 170.000. Ο αριθμός αυτός διατηρήθηκε και αυξήθηκε φτάνοντας περίπου τους 200.000 θεατές τις επόμενες σεζόν. Για την τελευταία περίοδο, 2018 – 2019 οι θεατές έφτασαν τους 199.321 παρότι το θέατρο έμεινε κλειστό για πέντε εβδομάδες λόγω στάσεων εργασίας. Αντίστοιχα, τα έσοδα για το 2019, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπέρασαν τα 1,177 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων το 2014 είχαν ανέλθει για όλη τη χρονιά στα 1,189 εκ ευρώ.
Η θητεία της διοίκησης θα έληγε κανονικά στις 27 Δεκεμβρίου 2019.
Πηγή: voria.gr