Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
6.5 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου, 2025
spot_img

Μαθήματα … παρασκευής μπίρας στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

“Πως μπορώ να παρασκευάσω μπίρα στο σπίτι;”. Απάντησε σε αυτό το ερώτημα, και όχι μόνο, δόθηκε στην διάρκεια της χθεσινβραδινής εκδήλωσης στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου Μαλλιάρης- Παιδεία “Ανατόλια” (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα, τηλ. 2310 277113), κατά την  οποία παρουσιάστηκε το βιβλίο «Παρασκευάστε τη δική σας CRAFT ΜΠΙΡΑ μέσα από 24 απλά βήματα», του Ferdinan Laudage, σε επιμέλεια των Στέφανου Γωγάκου και Σπύρου Τσιάπου, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Στο βιβλίο περιγράφονται αναλυτικά και με απλά λόγια τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσει ο νέος ζυθοποιός (για οικιακή παραγωγή και γιατί όχι για το ξεκίνημα μιας μικρής ζυθοποιίας). Η μετάφραση έγινε από την Παρασκευή Παπαδοπούλου (Ad Verbum), με συνεργαζόμενη μεταφράστρια τη Σταυρούλα Λίντα Χύτη.

Οι επιμελητές του βιβλίου αναφέρθηκαν με λεπτομέρειες σε όλα τα στάδια παραγωγής της μπίρας και στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται ενώ διακεκριμένοι επιστήμονες αναφέρθηκαν στην ιστορία του δημοφιλούς ποτού και στις ευεργετικές ιδιότητες του.

Από αριστερά: Στέφανος Γωγάκος, Σπύρος Τσιάπος, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, Χαράλαμπος Λαζαρίδης, Φώτης Κουτσαμπάρης (φωτογραφία Μιχάλης Παππούς)

Ανοίγοντας την εκδήλωση ο κ. Χαράλαμπος Ν. Λαζαρίδης, Ομότιμος  Καθηγητής Μηχανικής Τροφίμων -Τμήμα Γεωπονίας Α.Π.Θ. περιέγραψε τις προσωπικότητες των επιμελητών του βιβλίου, οι οποίες εγγυώνται, όπως είπε, το πολύ καλό αποτέλεσμα της έκδοσης ενώ για την μπίρα, υπογράμμισε ότι “είναι από τα λίγα αλκοολούχα ποτά που περιέχουν ευεργετικά συστατικά”.

Ο κόσμος κατέκλυσε την αίθουσα του πολυχώρου Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια” για να γνωρίσει τα μυστικά παρασκευής οικιακής μπίρας (φωτογραφίες Μιχάλης Παππούς)

Στη θέση που είχε στα Συμπόσια ο “κυκεώνας”, η μπίρα των Αρχαίων Ελλήνων, όπως την χαρακτήρισε, αναφέρθηκε ο κ. Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, Μηχανολόγος Μηχανικός -πρώην Αθηναική   Ζυθοποιία  ΑΕ – Σύμβουλος  Σταδιοδρομίας.  Ο Κυκεώνας ήταν ένα αρχαίο ελληνικό ποτό, φτιαγμένο κυρίως από νερό, χοντραλεσμένο κριθάρι (πτισάνη) και βότανα (κυρίως γλήχωνα, βότανο παρόμοιο με την μέντα), τριμμένο τυρί και μέλι σε ορισμένες περιπτώσεις.

(φωτογραφία Μιχάλης Παππούς)

Αναλυτική ήταν η περιγραφή του κ. Σπύρος Τσιάπος, Γεωπόνου Επιστήμονα Τροφίμων, MSc, επιμελητή του βιβλίου, στις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή της μπύρας. Ο κ. Τσιάπος στην ομιλία του αναφέρθηκε στη γόνιμη γη της Ελλάδας και έθεσε το ερώτημα “γιατί δεν αξιοποιείται ο φυσικός πλούτος της χώρας μας”. Ο ίδιος έκανε λόγο για το θλιβερό φαινόμενο της μετανάστευσης των Ελλήνων επιστημόνων στο εξωτερικό, εξαιτίας της στασιμότητας της παραγωγής στη χώρα μας και λόγω απουσίας ευκαιριών.

Εκτενέστερη ήταν η αναφορά του κ. Στέφανου Γωγάκου, Χημικού – Ζυθοποιού – τ. Δημοτικού Συμβούλου του Δήμου Θεσσαλονίκης, επιμελητή του βιβλίου, στα βήματα παραγωγή της μπύρας. Με χρήση προβολής διαφανειών ο κ. Γωγάκος εξήγησε με λεπτομέρειες όλα τα στάδια και διαφώτισε τους παρευρισκόμενους, λύνοντας όλες τις απορίες.

Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Φώτης Κουτσαμπάρης, αρχισυντάκτης της εφημερίδας “Πολιτισμικά” και politismika.gr, υπεύθυνος επικοινωνίας του οργανισμού Μαλλιάρης-Παιδεία.

Οι επιμελητές υπέγραψαν αντίτυπα του βιβλίου ενώ ο κόσμος είχε την ευκαιρία να δοκιμάσει τη νέα Θεσσαλονικιώτικη Μπίρα “Νύμφη”, που προσέφερε η Αθηναϊκή Ζυθοποιία.

φωτογραφίες του οργανισμού:

 

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ