Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
31.9 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 24 Ιουλίου, 2024
spot_img

Με επικεφαλής την Βίκυ Χατζηβασιλείου το Film Office της ΠΚΜ στο 77ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών

Με επικεφαλής την Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου, το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας συμμετείχε και φέτος στο Marché du Film του 77ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καννών (14-25 Μαΐου 2024), μία από τις μεγαλύτερες κινηματογραφικές αγορές διεθνώς.

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ένωσε για τρίτη συνεχή χρονιά τις δυνάμεις του με την ελληνική κινηματογραφική αποστολή στις Κάννες (Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας), προκειμένου να ενημερώσει Έλληνες και ξένους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κεντρικής Μακεδονίας ως ανταγωνιστικού προορισμού για γυρίσματα, καθώς και για να συμμετάσχει σε δράσεις και συναντήσεις με διεθνείς κινηματογραφικούς οργανισμούς και φορείς.

«Η φετινή μας παρουσία στο Marché du Film ήταν μια ακόμη ευκαιρία να διαπιστώσουμε ότι η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχει κατακτήσει σημαίνοντα ρόλο ως συνομιλητής ξένων επαγγελματιών του οπτικοακουστικού κλάδου που επιλέγουν την Ελλάδα για γυρίσματα, ενώ παράλληλα έχει δημιουργήσει σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με ευρωπαϊκούς κινηματογραφικούς οργανισμούς και φορείς.

Κατά την επίσκεψή μου στην κινηματογραφική αγορά των Καννών, συναντήθηκα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ Λεωνίδα Χριστόπουλο, με τον οποίο συζητήσαμε για τις μεγάλες προοπτικές της Κεντρικής Μακεδονίας να πρωταγωνιστήσει στον τομέα των δημιουργικών και πολιτιστικών βιομηχανιών. Προοπτικές που θα φέρουν νέες θέσεις εργασίας για το ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής μας, θα ενισχύσουν την εξωστρέφεια και θα αυξήσουν τα τοπικά εισοδήματα», επισήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου.

«Στόχος μας είναι να διευρύνουμε τις συνέργειες της Περιφέρειας με εθνικούς και ευρωπαϊκούς φορείς και οργανισμούς, προκειμένου να αναπτύξουμε τις δεξιότητες των επαγγελματιών της Κεντρικής Μακεδονίας μέσα από ευρωπαϊκά προγράμματα επιμόρφωσης και κατάρτισης στα οπτικοακουστικά. Παράλληλα, εργαζόμαστε συστηματικά, ώστε να εξασφαλίσουμε μια συνεκτική προβολή του προορισμού μας στο εξωτερικό, στο πλαίσιο της εθνικής συμμετοχής της Ελλάδας σε διεθνείς εκθέσεις και αγορές. Αποδεικνύουμε στην πράξη ότι διαθέτουμε τα αναπτυξιακά εργαλεία, τις συνεργασίες, τις τοποθεσίες και τους ανθρώπους για να αναδείξουμε τις πολλαπλές δυνατότητες της Περιφέρειάς μας και στον κινηματογραφικό τουρισμό», πρόσθεσε η κ. Χατζηβασιλείου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Marché du Film, η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Βίκυ Χατζηβασιλείου πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων και επαγγελματικών επαφών, με σκοπό την ενίσχυση των συνεργειών και των κοινών δράσεων στο εξωτερικό για τη στοχευμένη προώθηση της Κεντρικής Μακεδονίας ως κινηματογραφικού προορισμού. Ανάμεσά τους συγκαταλέγονται:

  • Συνάντηση με τη Διευθύντρια του Torino Film Lab Mercedez Fernandez, σχετικά με τις δυνατότητες συνεργασίας με το Torino Film Lab για την ενίσχυση της κατάρτισης των επαγγελματιών της Κεντρικής Μακεδονίας σε καινοτόμες πρακτικές, όπως το green filming.

  • Συνάντηση με τη Διευθύντρια του EUFCN Βένια Βέργου, με σκοπό τη φιλοξενία δράσεων δικτύωσης για τον οπτικοακουστικό κλάδο στην Κεντρική Μακεδονία με τη συμμετοχή film commissions και διακεκριμένων επαγγελματιών του χώρου από όλη την Ευρώπη.

Το Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είχε, επίσης, την ευκαιρία να παρουσιάσει την Κεντρική Μακεδονία ως ιδανικό προορισμό για οπτικοακουστικές παραγωγές στο Marché du Film και να ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για τις υπηρεσίες και τα αναπτυξιακά εργαλεία του γραφείου, με στόχο την προσέλκυση παραγωγών στην περιοχή.

Στο πλαίσιο των επαγγελματικών επαφών και συμμετοχών του Film Office της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Marché du Film ξεχωρίζουν:

  • Η συμμετοχή του στις δράσεις δικτύωσης του ευρωπαϊκού δικτύου EUFCN (European Film Commissions Network).

  • Η παρουσία του γραφείου στο ετήσιο Παγκόσμιο Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Film Commissions AFCI (Association of Film Commissioners International), που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το EUFCN.

  • Οι επαφές με εκπροσώπους του EAVE (European Audiovisual Entrepreneurs), του ευρωπαϊκού οργανισμού παραγωγών οπτικοακουστικών έργων, όπου συζητήθηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας για τη διοργάνωση δράσεων κατάρτισης στην Κεντρική Μακεδονία για τους επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου.

  • Η δικτύωση με τη διεθνή έκθεση κινηματογραφικών τοποθεσιών India International Film Tourism Conclave (IIFTC Conclave), μία από τις μεγαλύτερες διοργανώσεις του χώρου στην Ινδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος η ανταπόκριση των επαγγελματιών της οπτικοακουστικής βιομηχανίας στην κινηματογραφική αγορά Marché du Film στις Κάννες ήταν εντυπωσιακή και έσπασε κάθε ρεκόρ, καθώς έδωσαν το «παρών» περισσότεροι από 15.000 διαπιστευμένοι επαγγελματίες του οπτικοακουστικού κλάδου από 140 χώρες. Ο αριθμός των συμμετοχών στο Marché du Film ήταν ο μεγαλύτερος στην ιστορία του θεσμού, ξεπερνώντας σημαντικά το προηγούμενο, περσινό ρεκόρ των 14.000 επαγγελματικών συμμετοχών (2023).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ