Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
13.7 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 4 Νοεμβρίου, 2024
spot_img

Με επιτυχία η Τοποειδική Παράσταση “As A Shadow As A Dream” στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Στις 9 και 10 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης η τοπο-ειδική (site-specific) παράσταση “As A Shadow As A Dream”, προσφέροντας μία μοναδική εμπειρία στους επισκέπτες, τόσο αναφορικά με την καλλιτεχνική της προσέγγιση, όσο και τη βιωματικότητα.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση: Η εν λόγω παράσταση αποτελεί σύλληψη και ανάθεση του ίδιου του Μουσείου, η οποία εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Σχέδιο 2023-2026. Με την πραγματοποίησή της, το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης υπηρετεί έναν από τους κύριους στόχους του, ο οποίος συνάδει απόλυτα με το όραμα του Υπουργείου Πολιτισμού για τη “Σύνδεση της Πολιτιστικής Κληρονομιάς με τη Σύγχρονη Καλλιτεχνική Δημιουργία”. Η παράσταση αποτελεί φυσική συνέχεια και απόρροια του θεσμού του ΥΠΠΟ «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός», που στοχεύει στην υποστήριξη καλλιτεχνών για τη δημιουργία πρωτότυπων έργων που ανήκουν σε ένα  ευρύ φάσμα πεδίων καλλιτεχνικής έκφρασης, τα οποία παρουσιάζονται σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία, ακολουθώντας μια θεματική που ορίζεται ετησίως.

Η παράσταση As A Shadow As A Dream εμπνέεται από και συνδέεται άμεσα με το πολιτιστικό απόθεμα που διαφυλάσσει και διαχειρίζεται το Μουσείο. Το επιστημονικό προσωπικό του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης συνέβαλε καθοριστικά, υποδεικνύοντας την ιστορία, τη γενεαλογία, το χρονικό πλαίσιο, καθώς και επιλέγοντας τα αντικείμενα της μόνιμης συλλογής που σχετίζονται με την εποχή της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης. Το παρασχεθέν ιστορικό και αρχαιολογικό πλαίσιο αποτέλεσε το θεμέλιο της καλλιτεχνικής δημιουργίας, συνδέοντας την αρχαία κληρονομιά με τις σύγχρονες καλλιτεχνικές προσεγγίσεις.

Η τοποειδική παράσταση που σχεδιάστηκε γύρω από το πρόσωπο της Βασίλισσας Θεσσαλονίκης είχε ως στόχο να αναδείξει την ιστορική και μυθολογική της υπόσταση, παρουσιάζοντάς την ως σύμβολο των διαχρονικών γυναικείων αγώνων και των τραγικών μορφών που βρέθηκαν αντιμέτωπες με την εξουσία, τη βία και τον αποκλεισμό. Η Βασίλισσα Θεσσαλονίκη αναδείχθηκε ως μια φιγούρα που ενώνει την ιστορική Μακεδονία με τις σύγχρονες κοινωνικές προκλήσεις, αναδεικνύοντας θέματα που σχετίζονται με την πατριαρχία, τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τον αγώνα τους για ισότητα και δικαιοσύνη.

Η μοναδικότητα της παράστασης φάνηκε τόσο μέσα από το ίδιο το καλλιτεχνικό εγχείρημα όσο και από τις αντιδράσεις του κοινού, το οποίο εντυπωσιάστηκε από τη σύνδεση της παράστασης με τους χώρους της μόνιμης συλλογής του μουσείου. Το κοινό εξέφρασε διθυραμβικά σχόλια στις μαρτυρίες, όπως αυτές αποτυπώθηκαν από συνεργάτες του μουσείου, προσφέροντας μια πολυδιάστατη εικόνα της σπουδαιότητας της εμπειρίας για τους παρευρισκόμενους.

Η υλοποίηση τοπο-ειδικών παραστάσεων σε χώρους πολιτιστικής κληρονομιάς αποδεδειγμένα υπηρετεί του Άξονες Βιώσιμης Ανάπτυξης για τον Πολιτισμό, που αποτελούν οδηγό για τον προγραμματισμό των δράσεων που υλοποιεί ή/ και φιλοξενεί το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Η παράσταση As A Shadow, As A Dream πραγματοποιήθηκε σε σκηνοθεσία και χορογραφία Αποστολίας Παπαδαμάκη, σε πρωτότυπο κείμενο του Πάνου Γκιόκα και μουσική επιμέλεια του συνθέτη Τρύφωνα Κουτσουρέλη. Τον ομώνυμο ρόλο ενσάρκωσε η Αλίκη Δουρμάζερ, την οποία συνόδευσε χορός είκοσι γυναικών.

 

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:
Σκηνοθεσία / Χορογραφία: Αποστολία Παπαδαμάκη
Μουσική: Τρύφων Κουτσουρέλης
Δραματουργία: Αποστολία Παπαδαμάκη, Πάνος Γκιόκας
Πρωτότυπα κείμενα: Πάνος Γκιόκας
Πρωταγωνιστεί: Αλίκη Δουρμάζερ, Ηθοποιός, Performer Vocalist
Συμμετέχουν εθελοντικά: Χορός 20 γυναικών, Μυρτώ Ζεγγίνη, Ουρανία Ζησοπούλου, Σοφία Καλαμάκη, Αναστασία Κάπρα, Μυρτώ Σοφία Κόμπου, Αλεξάνδρα Μαγούλα, Ανθή Μάλτα, Βασιλική Μπάλκογλου, Ευρυδίκη Παπαδημοπούλου, Οφέλια Σερμαζανιάν, Ελευθερία Σκουλάκη Λαζού, Ευτυχία Στεργίου, Πελαγία Τσακαλίδου, Σταυρούλα Claudia Τοπαλίδου, Βασιλεία Τσεντικοπούλου, Αικατερίνη Τσιολάκη, Δανάη Τσουφλίδου, Μαρία Φαμιλίτου, Γεωργία Χασαπίδου, Χρύσα Ψωμιάδου
Επιστημονικό προσωπικό του ΑΜΘ: Δρ Αναστασία Γκαδόλου, Γενική Διευθύντρια Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης, Δρ Καλλιόπη Χατζηνικολάου, αρχαιολόγος, Δρ Κωνσταντούλα Χαβέλα, αρχαιολόγος.
Κοστούμια: Αποστολία Παπαδαμάκη
Κατασκευή κοσμημάτων πρωταγωνίστριας: Χρυσάνθη Φωτιάδου (εικαστικός του Μουσείου)
Κατασκευή κοσμημάτων χορού: Αγγελική Παντζούρη, Έφη Στεργίου, Σοφία Καλαμάκη υπό την επίβλεψη της Χρυσάνθης Φωτιάδου
Βοηθοί σκηνοθέτη: Αγγελική Παντζούρη, Ζαφειρία-Αννα Λαφτσίδου.

Φωτογράφηση: Γιώργος Φλέγγας.

Διεύθυνση Παραγωγής & Επικοινωνία – Προβολή: CHORUS

Η παράσταση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Δημητρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ