Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
20.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 15 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Με επιτυχία στέφθηκε το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών» 

Το Διαπολιτισμικό Φεστιβάλ «Μάης των Παραμυθιών» 2022, που διοργανώθηκε για ενδέκατη χρονιά από την Action Arth, ολοκληρώθηκε. Ένα Φεστιβάλ αφιερωμένο στην εν θύμηση της χαράς, της ατομικής και συλλογικής ευθύνης που φέρει ο καθένας μας για την ειρήνη. Μια γιορτή διαπολιτισμικής, πολύγλωσσης συνάντησης παραμυθιών, πολιτισμών, αφήγησης που άφησεσε   μικρούς και μεγάλους αναμνήσεις χαράς,  μοιράσματος , και την επιθυμία για νέες συναντήσεις.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Οργανισμού Τουριστικής Προβολής &Marketing του Ν. Θες/νίκης & του Ελληνογαλλικού Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου  , με συνδιοργανωτές το  Αρχαιoλογικό  Μουσείο Θεσσαλονίκης, «ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ –1οΠΑΙΔΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ» Δημ. Ενότητας Τριανδρίας-Δήμος Θεσσαλονίκης, τον Δήμο Θερμαϊκού, με  τη συνεργασία και στήριξη της Εφορείας Αρχαιοτήτων   Θεσσαλονίκης, του Γαλλικού  Ινστιτούτου & του ΕcoleFrancaisedeThesalonique-Γαλλικό Σχολείο Θεσσαλονίκης,  Ateliers dela Rue Raisin, European Solidarity Corp,  με την υποστήριξη των χορηχών επικοινωνίας, ΕΡΤ3, FM100, Eφημερίδα Μακεδονία, Parallaxi, Plusradio, Ιανός, Μαλλιάρης Παιδεία, Star classic radio.

Με την τήρηση  των τελευταίων οδηγιών για την προστασία της δημόσιας υγείας διασφαλίστηκε η ασφαλής συμμετοχή όλων όσων παρακολούθησαν τις πολυήμερες εκδηλώσεις.

Όπως περιγράφουν οι διοργανωτές:

Οι στιγμές που ζήσαμε και μοιραστήκαμε μοναδικές. Η κάθε εκδήλωση ήταν μια ξεχωριστή συνάντηση και εμπειρία, οι αφηγήσεις εξαιρετικές, το κοινό υπέροχο και η πολυμορφία και ιδιαιτερότητα των χώρων που   φιλοξένησαν  τις εκδηλώσεις,  συνέβαλλαν  καθοριστικά στην επιτυχία  του προγράμματος:

Πρώτη προβολή της ταινίας «Τρία μήλα πέφτουν από τον ουρανό…Ψέματα; Αλήθεια; Έτσι λεν΄τα παραμύθια»,  σε συνδιοργάνωση με το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.Αφηγητές από διάφορες χώρες – θεματοφύλακες της άυλης κληρονομιάς, μοιράζονται μαζί μας  προσωπικές εμπειρίες, σκέψεις, γνώσεις και αφηγούνται παραμύθια από τις τέσσερις γωνιές του κόσμου.  Η ταινία   επιχορηγήθηκε από το ΥΠΠΟΑ στο πλαίσιο του προγράμματος «Οι δρόμοι των Παραμυθιών».

Βραδινή παράσταση αφήγησης στον επιβλητικό χώρο του Γαλεριανού Ανακτόρου: «Δεν υπάρχουν μικροί πόλεμοι». Ιστορίες από διάφορα μέρη του κόσμου για την ειρήνη και τον πόλεμο.Ιδιαίτερες στιγμές  της βραδιάς η αφήγηση στα αρμένικα και γαλλικά.

Δύο  Βραδινές  επετειακές  παραστάσεις αφήγησης100 Χρόνια  Μ. Ασία. Μια παράσταση  στην Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας  και  μία παράσταση με μουσική στην αυλή του  Αγίου Κωνσταντίνου   στο Μεσημέρι.Ιδιαίτερες στιγμές και στις δύο παραστάσεις η αφήγηση στα Σμυρναίικα και  Ποντιακά   προς ανάμνηση της κληρονομιάς που μας άφησαν οι πρόγονοί μας .

Εργαστήρια για παιδιά και γονείς με παραμύθια στην Αυλή Παλαιού 1ου Δημοτικού Σχολείου Τριανδρίας.Πολύγλωσσες αφηγήσεις  σε σχολεία για παιδιά, γονείς τη γειτονιά. Συναντήσεις με αφηγήσεις, εθελοντών από διάφορες χώρες της  Αction Art από το πρόγραμμα EuropeanSolidarityCorps   και εθελοντών  της USB Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε  με το σεμινάριο «Παραμύθι, αφήγηση – τέχνη της σχέσης» που φιλοξενήθηκε για ακόμη μια χρονιά στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης.

Για την επιτυχία του Φεστιβάλ η Action Art ευχαριστεί θερμά:

Όλους τους φορείς  που στήριξαν με την αιγίδα,  τη συνεργασία τους  και τη χορηγία τους την πραγματοποίηση του Φεστιβάλ, όπως επίσης  και τους εθελοντές μας.

Τους καλεσμένους αφηγητές,  Kristina Hakobyan , Αρμενία, Κλεάρχου Κατερίνα, Καρασιμοπούλου Σμαράγδα από τη Ξάνθη, Κατερίνα Παπαγεωργίου,  Στέλλα Τσατσαρώνη, , Lou-AnnaBlz&MarionLétoumel ,Γαλλία,τους μουσικούς Έλσα Μουρτατίδου και Onur Şentürk, τον Jean Porcherot, Γαλλία,   αφηγητή, και επιμορφωτή- εισηγητή στο σεμινάριο, τη Ροδάνθη Δημητρέση αφηγήτρια και καλλιτεχνική υπεύθυνη του Φεστιβάλ.

Ευχαριστούμε όλους και όλες που  ήσασταν εκεί και μοιραστήκαμε αυτές  τις ξεχωριστές  συναντήσεις  που μόνο τα παραμύθια ξέρουν με το δικό τους μοναδικό τρόπο να μεταμορφώνουν σε παραμυθία και τρυφερές αναμνήσεις .

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ