Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
14.2 C
Thessaloniki
Τετάρτη, 11 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Μεγάλο διεθνές συνέδριο για τους πρόσφυγες και την αναγκαστική μετανάστευση

Μεγάλο διεθνές συνέδριο, το οποίο  αναμένεται να προσελκύσει πάνω από 300 ομιλητές και συμμετέχοντες από όλο τον κόσμο και έχει ως στόχο να διερευνήσει τις αλλαγές στις παγκόσμιες μετακινήσεις πληθυσμών και να τις θέσει στην ιστορική τους προοπτική, θα διεξαχθεί από την Τρίτη 24 έως και την Παρασκευή 27 Ιουλίου 2018 στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας.

Πρόκειται για το 17o Διεθνές Συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης για τη Μελέτη της Αναγκαστικής Μετανάστευσης (International Association for the Study of Forced Migration – IASFM)  με τίτλο: “Whither Refugees? Restrictionism, Crises and Precarity Writ Large” («Προς τα που οι Πρόσφυγες; Περιοριστικές Πολιτικές, Κρίσεις και Επισφάλεια σε Μεγέθυνση»), το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας και το Εργαστήριο Μελέτης του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου του Τμήματος αυτού, καθώς και την IASFM.

Όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές, «το συνέδριο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα μας, η οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στο επίκεντρο της μαζικής αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών που προκάλεσε ο πόλεμος στη Συρία, με τις προσφυγικές ροές να αυξάνονται διαρκώς. Οι πληθυσμοί αυτοί εγκλωβίζονται στο ελληνικό έδαφος για διάφορους λόγους, ενώ το ελληνικό κράτος με τη σειρά του προσπαθεί να υλοποιήσει προγράμματα φιλοξενίας και ένταξης των πληθυσμών αυτών στην ελληνική κοινωνία. Οι προηγούμενες 16 συναντήσεις έγιναν σε άλλα μέρη του κόσμου που υπάρχουν ανθρωπιστικές κρίσεις (πχ. Αφρική, ΝΑ Ασία, Λατινική Αμερική κ.λπ.) και ως εκ τούτου η διοργάνωση του συνεδρίου στη Θεσσαλονίκη σήμερα, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα».

Στο συνέδριο έχουν προσκληθεί να μιλήσουν ειδικοί επί του θέματος όπως η Dr Barbara Harell-Bond, Emerita Professor του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, o Jim Hathaway, καθηγητής του Πανεπιστημίου Michigan και κορυφαίος επιστήμονας  του διεθνούς προσφυγικού δικαίου, η Renée Hirschon Philippakis, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης,  ο Fateh Azzam, καθηγητής στο American University in Beirut, ο Πέτρος Μάστακας, υπεύθυνος προστασίας της Υ.Α. του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα και πολλοί άλλοι.

Η International Association for the Study of Forced Migration (IASFM — Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη της Αναγκαστικής Μετανάστευσης) ασχολείται από το 1995 με το ακανθώδες ζήτημα της αναγκαστικής μετακίνησης πληθυσμών, οι οποίοι εκτοπίζονται από τις χώρες τους ή πέρα από τα σύνορα εξαιτίας διώξεων, πολέμου, λιμού ή για περιβαλλοντολογικούς λόγους. Οι πληθυσμοί αυτοί χρήζουν προστασίας και/ή βοήθειας. Με το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το ζήτημα έχει επανέρθει στην επικαιρότητα με τα προβλήματα που προκύπτουν να αποδεικνύονται ολοένα και μεγαλύτερα, ενώ οι λύσεις ολοένα και πολυπλοκότερες. Το ζήτημα αποκτά αυξανόμενα παγκόσμιο ενδιαφέρον, ενώ παράλληλα ορισμένες λύσεις πιθανώς να εφαρμόζουν αποκλειστικά σε συγκεκριμένα τοπικά πλαίσια. Η IASFM φέρνει κοντά ειδικούς, φορείς χάραξης πολιτικής, ΜΚΟ, όσους εργάζονται με τους πρόσφυγες και τους ίδιους τους πρόσφυγες, με σκοπό την από κοινού μεγαλύτερη κατανόηση της εμπειρίας και των επιπτώσεων της αναγκαστικής μετανάστευσης.

Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και του Δήμου Θεσσαλονίκης.

Για περισσότερες πληροφορίες και για το πρόγραμμα του συνεδρίου, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται την ιστοσελίδα:

http://iasfm.org/iasfm17/

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ