Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
25.2 C
Thessaloniki
Κυριακή, 6 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης – Καλλιτεχνικό Πρόγραμμα Σεπτέμβριος – Δεκέμβριος 2019

Όπερα, θέατρο, μπαλέτο, εκδηλώσεις λόγου και βέβαια πολλή μουσική περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης για την περίοδο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου 2019. Οι περίπου 40 εκδηλώσεις θα φέρουν το κοινό σε επαφή με μεγάλες παραγωγές, πρωτοποριακές παραστάσεις, ενδιαφέρουσες θεματικές και σπουδαίους καλλιτέχνες.

 

Μουσική

 

Στον τομέα της συμφωνικής μουσικής σταθερή είναι η παρουσία της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (ΚΟΘ), η οποία θα παρουσιάσει μία συναυλία με έργα Σοστακόβιτς και Μάλερ (27/9), το περίφημο «Γερμανικό Ρέκβιεμ» του Μπραμς (18/10), τη συμφωνική σουίτα «Πλανήτες» του Χολστ στο πλαίσιο ενός εκπαιδευτικού προγράμματος για όλη την οικογένεια (1/11), αλλά και τη «Θέα από τον Όλυμπο» του Τζων Ψαθά, ενός από τους επιφανέστερους σύγχρονους Έλληνες συνθέτες της διασποράς (8/11).

Επίσης σταθερή τα τελευταία χρόνια είναι η παρουσία και της Συμφωνικής Ορχήστρας του δήμου Θεσσαλονίκης (ΣΟΔΘ). Αυτή τη σεζόν θα δοκιμαστεί σε κάτι αρκετά διαφορετικό παρουσιάζοντας αγαπημένα τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη και συμπράττοντας μαζί του (23/10), ενώ θα συνοδεύσει και μια πλειάδα από παιδιά-θαύματα στην πρώτη παρουσίασή τους σε μεγάλο κοινό (16/12).

Την εμφάνισή της όμως θα κάνει όπως πάντα και η MOYSA – Συμφωνική Ορχήστρα Νέων του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, που μαζί με το σύνολο εγχόρδων Ροτόντα θα παρουσιάσει ένα όμορφο πρόγραμμα με τις «Τέσσερις εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι και τις «Τέσσερις εποχές του Μπουένος Άιρες» του Άστορ Πιατσόλα (2/11), ενώ στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της θα συμπράξει τόσο με τη ΣΟΔΘ όσο και με την ESGYO, δηλαδή την ορχήστρα νέων του El Sistema Greece, ενός προγράμματος που κάνει πράξη την κοινωνική συμπερίληψη παιδιών και νέων ανεξαρτήτως καταγωγής, γλώσσας και θρησκείας (30/12).

 

Όσον αφορά τη μουσική δωματίου, ξεχωρίζει βεβαίως η παράσταση «The forty finger experience», για την οποία συνενώνουν τις καλλιτεχνικές δυνάμεις τους τέσσερις κορυφαίοι Έλληνες πιανίστες με διεθνή σταδιοδρομία και αναγνώριση: οι Γιάννης Βακαρέλης, Κυπριανός Κατσαρής, Γιώργος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και Αχιλλέας Γουάστωρ (20/11). Στη μουσική δωματίου όμως έχουμε και μια σημαντική παρουσία νέων μουσικών, όπως στο 10ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής από το τμήμα Μουσικών Σπουδών του ΑΠΘ με φοιτητές σύνθεσης (10/11), στη συναυλία φοιτητών πιάνου του τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ με ένα πρόγραμμα έργων της πρώτης και της δεύτερης σχολής της Βιέννης (13/11), αλλά και στην εκδήλωση του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης με νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής (23/11).

 

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει βέβαια στο 3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής, την εξαιρετικά επιτυχημένη διοργάνωση του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, η οποία καθιερώνεται πλέον ως θεσμός. Το τετραήμερο φεστιβάλ, σε καλλιτεχνική επιμέλεια του διεθνούς τσελίστα Δήμου Γκουνταρούλη, παρουσιάζει εξαιρετικά έργα της περιόδου εκτελεσμένα μοναδικά από τους σπουδαιότερους εκπροσώπους της ελληνικής μπαρόκ σκηνής, ενώ φέτος ανοίγεται ακόμη περισσότερο περιλαμβάνοντας για πρώτη φορά σημαντικούς καλλιτέχνες και σχήματα από το εξωτερικό (22, 23, 29, 30/11).

 

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει και το διήμερο αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα, σε επιμέλεια του επίκουρου καθηγητή του ΑΠΘ Κώστα Χάρδα. Με αφορμή το έτος Σκαλκώτα για την 70ή επέτειο από τον θάνατο του τόσο σημαντικού συνθέτη μας, θα πραγματοποιηθούν ημερίδα, συναυλία, παρουσιάσεις και εργαστήρια με τη συμμετοχή εξειδικευμένων μελετητών και μουσικών (7, 8/12).

 

Πέραν της κλασικής μουσικής, το κοινό θα απολαύσει τον Ιταλο-Ελβετό αρπιστή Raoul Moretti σε ένα αντισυμβατικό πρόγραμμα με άρπα, ηλεκτρονικά μουσικά στοιχεία και βίντεο (10/10), το ιταλικό a capella συγκρότημα Mezzotono που παρουσιάζει ένα πλούσιο πρόγραμμα με ιταλικά τραγούδια δίχως κανένα άλλο όργανο παρά μόνο την ανθρώπινη φωνή (15/12), το εορταστικό χριστουγεννιάτικο πρόγραμμα με την Ορχήστρα Πνευστών και την Τζαζ Ορχήστρα του Τμήματος Μουσικής Επιστήμης και Τέχνης του ΠΑΜΑΚ (19/12), αλλά και μια επίσης χριστουγεννιάτικη συναυλία με παραδοσιακά κάλαντα από τη Νεανική Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης (20/12). Ξεχωριστή εκδήλωση η συναυλία-αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ, μια σπουδαία λαϊκή φωνή με αξεπέραστο ρεπερτόριο, το ενδιαφέρον για την οποία αναζωπυρώνεται ξανά τα τελευταία χρόνια (28/9).

 

Όπερα

 

Η όπερα επιστρέφει στο Μέγαρο με τη «Νυχτερίδα» του Γιόχαν Στράους του νεότερου, σε μια μεγάλη και κεφάτη παράσταση με την υποστήριξη της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης (μουσική διεύθυνση Μιχάλης Οικονόμου). Η πιο λαμπερή βιεννέζικη οπερέτα μεταφέρεται από τον σκηνοθέτη Αλέξανδρο Ευκλείδη στην Αθήνα της δεκαετίας του ’60, σε μια νέα παραγωγή της πολυσυζητημένης παράστασης που είχε ανεβεί από τη Λυρική Σκηνή πριν από πέντε χρόνια (5, 8, 11, 13/12).

Εκτός από την παράσταση αυτή, οι φίλοι της όπερας για άλλη μια σεζόν και με την υποστήριξη του Ομίλου Αντένα θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σπουδαίες παραγωγές σε προβολές high definition από το παγκόσμιο επίκεντρο της όπερας, τη Metropolitan Opera της Νέας Υόρκης. Συγκεκριμένα, οι παραστάσεις που θα δούμε είναι οι εξής: «Τουραντό» του Πουτσίνι, αναβίωση της επικής παραγωγής του 1987 σε σκηνοθεσία του αξέχαστου Franco Zeffirelli (13/10), «Μανόν» του Μασνέ με τη Lisette Oropesa (την οποία το ελληνικό κοινό απόλαυσε το καλοκαίρι στην «Τραβιάτα» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής) (26/10), «Μαντάμα Μπατερφλάι» του Πουτσίνι σε σκηνοθεσία του Anthony Minghella με τη συμμετοχή και του Plácido Domingo (9/11), αλλά και η παραγωγή της καινούργιας όπερας του Philip Glass «Ακενατόν» με θέμα τον καινοτόμο Φαραώ της αρχαίας Αιγύπτου (24/11).

 

Θέατρο

 

Δύο από τις πλέον συζητημένες θεατρικές παραστάσεις των τελευταίων ετών θα φιλοξενηθούν στο Μέγαρο στο πλαίσιο των Δημητρίων: η ριζοσπαστική περφόρμανς «Revolt Athens» με θέμα την Ελλάδα της κρίσης (7/10) και η κυβερνοπάνκ όπερα «Το Σπήλαιο» που βασίζεται στην ομώνυμη αλληγορία του Πλάτωνα (7, 8/10), και οι δύο από την Έλλη Παπακωνσταντίνου και το ODC Ensemble. Επιπλέον, και πάλι στα Δημήτρια, θα παρουσιαστεί η παράσταση-περφόρμανς «Real Magic», που θεωρείται η καλύτερη δουλειά της ομάδας Forced Entertainment, ενός από τα πιο γνωστά σχήματα του βρετανικού πειραματικού θεάτρου (2/10).

Βρετανικό θέατρο στα καλύτερά του, όμως, θα απολαύσουμε και μέσα από το πρόγραμμα National Theatre Live, που γιορτάζει τα δέκα του χρόνια πραγματοποιώντας σε αίθουσες όλου του κόσμου μαγνητοσκοπημένες προβολές θρυλικών παραστάσεων του Εθνικού Θεάτρου της Μεγάλης Βρετανίας. Έτσι, και πάλι με την υποστήριξη του Ομίλου Αντένα, θα παρακολουθήσουμε κορυφαία έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου, σκηνοθετημένα από μεγάλα ονόματα και με κάποιους από τους σπουδαιότερους ηθοποιούς του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης. Συγκεκριμένα: στον «Βασιλιά Ληρ» του Σαίξπηρ πρωταγωνιστεί ο Ian McKellen (ο υποβλητικός Γκάνταλφ του «Άρχοντα των δαχτυλιδιών») (21/9), στον «Άμλετ» ο υποψήφιος για Όσκαρ Benedict Cumberbatch (4/10), στο επίσης σαιξπηρικό «Αντώνιος και Κλεοπάτρα» ο Ralph Fiennes (27/11) και στο «One Man, Two Guvnors», που αποτελεί διασκευή του «Υπηρέτη δύο αφεντάδων» του Γκολντόνι, ο απολαυστικός James Corden (19/10). Στο «Φρανκενστάιν», από το ομώνυμο μυθιστόρημα της Μέρι Σέλεϊ, ο βραβευμένος με Όσκαρ Danny Boyle («Trainspotting», «Slumdog Millionaire») σκηνοθετεί τους Benedict Cumberbatch και Jonny Lee Miller («Elementary», «Trainspotting») (20/10) και στο «The Audience» ο πολυβραβευμένος Stephen Daldry («Μπίλι Έλιοτ, γεννημένος χορευτής», «Οι ώρες», «Σφραγισμένα χείλη») τη βραβευμένη με Όσκαρ Helen Mirren στον ρόλο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ (18/12).

 

Χορός

 

Δύο από τα διασημότερα μπαλέτα όλων των εποχών, σε μουσική του αξεπέραστου Πιοτρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι, παρουσιάζονται φέτος στη σκηνή του Μεγάρου, ιδωμένα ωστόσο από δύο εντελώς διαφορετικές οπτικές: ενώ λοιπόν η «Λίμνη των κύκνων» παρουσιάζεται σε μια νέα, ανατρεπτική χορογραφία και σκηνοθεσία από το Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και τον Κωνσταντίνο Ρήγο (4, 5, 6/10), η παραγωγή του St. Petersburg Festival Ballet με την «Ωραία κοιμωμένη» επιμένει περισσότερο στο κλασικό πνεύμα του ρωσικού μπαλέτου, προσαρμοσμένο βέβαια στις σύγχρονες αισθητικές ανάγκες (19, 20, 21, 22, 23/12).

 

Ημερίδες

 

Το επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέγαρο Μουσικής – Ο Κόσμος της Μουσικής – Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ» είναι το θέμα μιας ημερίδας που διοργανώνεται από την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας με απώτερο σκοπό τη δημιουργία παρόμοιων προγραμμάτων (12/10), ενώ το συνέδριο με τίτλο «Το μουσείο μου: Το μουσείο ως σημείο συνάντησης» διερευνά τις σύγχρονες τάσεις που κυριαρχούν ως προς τον ρόλο των μουσείων και των πολιτιστικών οργανισμών (22/11).

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του επετειακού 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (10/11).

 

ΣΥΝΟΠΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ – ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 2019

 

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ

 

ΣΑ 21

National Theatre Live

William Shakespeare: Βασιλιάς Ληρ

 

ΠΑ 27

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο

Σοστακόβιτς και Μάλερ

 

ΣΑ 28

Αφιέρωμα στη Στέλλα Χασκίλ

 

 

ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ

 

ΤΕ 2

54α Δημήτρια

Forced Entertainment: Real Magic

 

ΠΑ 4, ΣΑ 5, ΚΥ 6

Χορός στο Μέγαρο

Μπαλέτο ΕΛΣ – Κ. Ρήγος

Η λίμνη των κύκνων

 

ΠΑ 4

National Theatre Live

William Shakespeare: Άμλετ

 

ΔΕ 7

54α Δημήτρια

Έλλη Παπακωνσταντίνου: Revolt Athens & To σπήλαιο

 

ΤΡ 8

54α Δημήτρια

Έλλη Παπακωνσταντίνου: To σπήλαιο

 

ΠΕ 10

54α Δημήτρια

Raoul Moretti: Harpscapes

 

ΣΑ 12

Ημερίδα

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μέγαρο Μουσικής – Ο Κόσμος της Μουσικής: Γνωρίζω, Εκφράζομαι, Δημιουργώ»

 

ΚΥ 13

The MET Live in HD

Giacomo Puccini: Τουραντό

 

ΠΑ 18

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο

Johannes Brahms: Ένα γερμανικό ρέκβιεμ

 

ΣΑ 19

National Theatre Live

Richard Bean: One Man, Two Guvnors

 

ΚΥ 20

National Theatre Live

Nick Dear: Φρανκενστάιν

 

ΤΕ 23

Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο

Σταμάτης Κραουνάκης: «…με επίσημο ένδυμα!»

 

ΣΑ 26

The MET Live in HD

Jules Massenet: Μανόν

 

 

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ

 

ΠΑ 1

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο

Πλανήτες

 

ΣΑ 2

MOYSA και σύνολο Ροτόντα

Οι… 8 εποχές

 

ΠΑ 8

Η ΚΟΘ στο Μέγαρο

Θέα από τον Όλυμπο

 

ΣΑ 9

The MET Live in HD

Giacomo Puccini: Μαντάμα Μπατερφλάι

 

ΚΥ 10

Τελετή λήξης 60ού Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

 

ΚΥ 10

Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

10ο Εργαστήρι Σύγχρονης Μουσικής

 

ΤΕ 13

Το ΠΑΜΑΚ στο Μέγαρο

Η πρώτη και δεύτερη σχολή της Βιέννης

 

ΤΕ 20

4 πιάνα… 4 πιανίστες…

The Forty Finger Experience

 

ΠΑ 22

Ημερίδα

Το μουσείο μου: Το μουσείο ως σημείο συνάντησης

 

ΠΑ 22

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

Cantores Sancti Pauli: Incipit Lamentacio

La Vaghezza: O prima alba del mondo – Μουσική στην εποχή του Γαλιλαίου

 

ΣΑ 23

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

Μουσική και ζωγραφική στην μπαρόκ Ισπανία

Από τον Marín και τον Velázquez στον Boccherini και τον Goya

 

Las Meninas – Η μουσική πίσω από τον πίνακα

Fandango – Η Ισπανία του Boccherini και του Goya

 

ΣΑ 23

Σύλλογος Φίλων Μουσικής Θεσσαλονίκης

Νέα ταλέντα της κλασικής μουσικής

 

ΚΥ 24

The MET Live in HD

Philip Glass: Ακενατόν

 

ΤΕ 27

National Theatre Live

William Shakespeare: Αντώνιος και Κλεοπάτρα

 

ΠΑ 29

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

Jed Wentz & Musica ad Rhenum: Οι βιρτουόζοι φίλοι του Händel

 

ΣΑ 30

3ο Φεστιβάλ Μπαρόκ Μουσικής – Παλαιά και νέα όνειρα

La Stravaganza Greca: Η μουσική του Antonio Vivaldi – Λάμψη, δεξιοτεχνία και εξτραβαγκάντσα

 

 

ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ

 

ΠΕ 5, ΚΥ 8, ΤΕ 11, ΠΑ 13

Όπερα στο Μέγαρο

Γιόχαν Στράους ο νεότερος: Η Νυχτερίδα

 

ΣΑ 7, ΚΥ 8

Κύκλος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων

Αφιέρωμα στον Νίκο Σκαλκώτα: (Ξανα)ανακαλύπτοντας τον Σκαλκώτα

 

ΚΥ 15

Xριστούγεννα στο Μέγαρο

Mezzotono: Mad in Italy

 

ΔΕ 16

Η ΣΟΔΘ στο Μέγαρο

Little Stars in Concert

 

ΤΕ 18

National Theatre Live

Peter Morgan: The Audience

 

ΠΕ 19 – ΔΕ 23

St. Petersburg Festival Ballet

Η ωραία κοιμωμένη

 

ΠΕ 19

Xριστούγεννα στο Μέγαρο

Ορχήστρα Πνευστών – Τζαζ Ορχήστρα ΤΜΕΤ ΠΑΜΑΚ

Εορταστική μουσική & X-mas Jazz

 

ΠΑ 20

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

Νεανική Χορωδία ΣΦΜΘ: Ελάτε να ψάλουμε τα κάλαντα

 

ΔΕ 30

Χριστούγεννα στο Μέγαρο

MOYSA El Sistema Greece Youth Orchestra ΣΟΔΘ

Εορταστική συναυλία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ