Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
35.3 C
Thessaloniki
Σάββατο, 20 Ιουλίου, 2024
spot_img

«Μουσικές του Κόσμου» από το Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης

Ο Αλέξανδρος Αϊβαλιώτης, για δεύτερη χρονιά στο Κρατικό Ωδείο Θεσσαλονίκης. Μετά την επιτυχημένη συναυλία με το σακουχάτσι, ο κ. Αϊβαλιώτης παρουσιάζει τις «Μουσικές του Κόσμου» από τα αρχαία χρόνια μέχρι τη σημερινή εποχή, μέσα από τα ηχοχρώματα του παραδοσιακού ιαπωνικού φλάουτου από μπαμπού, το σακουχάτσι, σε μια διαδραστική με το κοινό παράσταση.

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου 2018, ώρα 21.00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Κ.Ω.Θ. «Μελίνα Μερκούρη», Φράγκων 15. Είσοδος 8 και 5 ευρώ. τηλ. 231 051 0551. 

Το σακουχάτσι είναι πνευστό όργανο της ιαπωνικής μουσικής παράδοσης. Χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο όργανο της αυλής της μεσαιωνικής Ιαπωνίας, ως πνευματικό εργαλείο μοναχών του Ρινζάι Ζεν, ενώ έχει χρησιμοποιηθεί και ως όπλο αλλά και ως μέσο επιβίωσης των μοναχών, μέσα από την πρακτική της επαιτείας (takuhatsu). Η χρήση του έγινε ευρέως γνωστή από την εποχή της μεταρρύθμισης του Αυτοκράτορα Meiji. Χρησιμοποιείται πλέον ως μουσικό όργανο με παγκόσμια εμβέλεια και συνεχίζει να εξελίσσεται και να διευρύνεται. Στις μέρες μας, το απλό αυτό κομμάτι μπαμπού με τις πέντε οπές έχει καταφέρει με το μοναδικό ηχόχρωμα και την ευελιξία έκφρασής του, να κεντρίσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον ποικίλων μουσικών δρόμων, υπερβαίνοντας τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ως μεταμοντέρνο πλέον μουσικό όργανο.

Βιογραφικό

O Αϊβαλιώτης Αλέξανδρος γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1977. Είναι πτυχιούχος φλάουτου και ανώτερων θεωρητικών με σπουδές στο Δημοτικό Ωδείο Θεσσαλονίκης και ιδιωτικά ωδεία στην ίδια πόλη. Πτυχιούχος επίσης του Τμήματος Ιταλικής γλώσσας του ΑΠΘ, με μεταπτυχιακό τίτλο στη γλωσσολογία. Αποτέλεσε μέλος δημοτικής φιλαρμονικής ορχήστρας στην Κρήτη το 2004-5, ως πρώτο φλάουτο και ενορχηστρωτής πνευστών. Από το 2002 έως το 2012 έλαβε μέρος σε διάφορες συναυλίες κλασικής μουσικής ως σολίστας και ως μέλος σχημάτων μουσικής δωματίου. Από το 2011 ασχολείται με το σακουχάτσι (μελέτη honkyoku και κατασκευή σακουχάτσι), κυρίως με βάση το στυλ της KokusaiShakuhachiKenshukanChikushinkai, με ιδρυτή τον YokoyamaKatsuya και ξεκίνησε πρόσφατα μαθήματα εξ αποστάσεως με τον KyleKamalHelou της ίδιας σχολής. Επίσης από το 1998 ασχολείται  με την πρακτική και τη διδασκαλία παραδοσιακών ιαπωνικών πολεμικών τεχνών (Aikido, Iaido, Jodo) και κλασικών koryu (Taijutsu, Kenjutsu).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ