Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
34.3 C
Thessaloniki
Κυριακή, 21 Ιουλίου, 2024
spot_img

Ντροπή! Πνιγήκαμε με μια νεροποντή! Εμφανής η απουσία αντιπλημμυρικών έργων στο πολεοδομικό συγκρότημα

Εικόνες καταστροφής άφησε πίσω της η καταιγίδα που εκδηλώθηκε λίγο πριν τη μία μετά το μεσημέρι, φανερώνοντας για άλλη μια φορά την απουσία αντιπλημμυρικών έργων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης.

Το κέντρο, αλλά και περιοχές περιφερειακά, έμειναν απροστάτευτες στην καταστροφική ορμή του νερού, που πλημμύρισε δρόμους, υπόγεια, καταστήματα, αποθήκες, παρέσυρε αυτοκίνητα, μηχανάκια, φερτά υλικά, τοιχία και ό,τι έβρισκε στο διάβα του. Ακόμη και οι γλάστρες των ανθοπωλών της ανθοέκθεσης στη ΔΕΘ βρέθηκαν στην παραλία.

Άσφαλτος δρόμων ξηλώθηκε, δημιουργώντας επικίνδυνες λακκούβες, δέντρα ξεριζώθηκαν ενώ πλημμύρισαν ακόμη και μπαλκόνια πολυκατοικιών από τη βροχή που έπεφτε πλάγια. Τα φρεάτια βούλωσαν από τα πρώτα λεπτά της καταιγίδας και δεν μπορούσαν να απορροφήσουν τα όμβρια ύδατα.

Σα να μην έφταναν τα παραπάνω, σημειώθηκε διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, στο κέντρο και διακοπή στην υδροδότηση!

Η διακοπή ηλεκτροδότησης ήταν η αιτία διακοπής της κανονικής ροής ειδήσεων της e-φημερίδας μας, που στεγάζεται στον Πολυχώρο “Ανατόλια” του Οργανισμού Μαλλιάρης Παιδεία, Δ. Γούναρη 39, απέναντι από την Καμάρα. Κλειστά, λόγω της διακοπής ρεύματος, έμειναν και τα βιβλιοπωλεία του οργανισμού, στο κέντρο, στα οποία προκλήθηκαν μεγάλες ζημιές από την εισροή υδάτων.

Η Οδός Εγνατία για 45 λεπτά έμοιαζε μ’ ένα μεγάλο ποτάμι, αφού τα νερά ξεπερνούσαν τα πεζοδρόμια, όπως θα δείτε στις φωτογραφίες παρακάτω. Πλημμύρισε και η οδός Ιωάννου Μιχαήλ και βουλώσαν τα φρεάτια της Δ. Γούναρη. Στην ΕΘνικής Αμύνης το νερό παρέσυρε τα αυτοκίνητα μέχρι το Λευκό Πύργο. Στον Λευκό Πύργο εγκλωβίστηκαν 4 επισκέπτες και χρειάστηκε η παρέμβαση της πυροσβεστικής για να απομακρυνθούν. Η πυροσβεστική δέχτηκε πάνω από 300 κλήσεις και από κάποια ώρα το τηλέφωνο της βούιζε.

Σε παράδρομο της Αγίου Νικολάου στην Άνω Πόλη, όπως θα δείτε στη φωτογραφία, τα φερτά υλικά έκλεισαν το δρόμο. Στην Κασσάνδρου ξηλώθηκε το οδόστρωμα σε διάφορα σημεία.

Είναι ντροπή, εν έτη 2018, με μια νεροποντή να προκαλούνται τόσες ζημιές. Η απουσία αντιπλημμυρικών έργων στη Θεσσαλονίκη είναι απαράδεκτη. Τα έργα μένουν στα λόγια και στις μελέτες. Η πόλη χρειάζεται θωράκιση και πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν παρεμβάσεις.

δείτε φωτογραφίες:

Οδός Εγνατία με Δ. Γούναρη

Δ. Γούναρη, φρεάτιο

οδός Ιωάννου Μιχαήλ

Οδός Εγνατία με Δ. Γούναρη

Οδός Κασσάνδρου

Οδός Γλαύκου, Άνω Πόλη

 

Πύλη ΧΑΝΘ, ΔΕΘ

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ