Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
37.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img

Νυχτερινός φωτισμός χωρίς κόστος σε σχολεία του δήμου Παύλου Μελά

Νυχτερινός φωτισμός χωρίς κόστος εγκαταστάθηκε στο συγκρότημα Ευκαρπίας “1ου και 4ου Δημοτικού – Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων 1ου Δημοτικού” από το Τμήμα Σχολικής Στέγης της Τεχνικής Υπηρεσίας Δήμου Παύλου Μελά.

Μετά από μελέτη του συγκεκριμένου τμήματος, τοποθετήθηκαν τα πρώτα αυτόνομα φωτοβολταϊκά φωτιστικά σώματα τύπου LED, τα οποία αντικατέστησαν τα ενεργοβόρα αλλά και κοστοβόρα φωτιστικά σώματα, που χρησιμοποιούνταν για το νυχτερινό φωτισμό του αύλειου χώρου.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης ενημερώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών Στέφανο Βάρφη, για τη συγκεκριμένη καλή πρακτική εξοικονόμησης ενέργειας και χρημάτων, μια παρέμβαση ουσίας και όχι εντυπώσεων, όπως του είπε, με άμεσα οφέλη για τους πολίτες του δήμου Παύλου Μελά.

Οι εργασίες ξεκίνησαν με την αποξήλωση των παλαιών φωτιστικών σωμάτων και τη μεταφορά τους στην αποθήκη του Δήμου ώστε να χρησιμεύσουν ως ανταλλακτικά σε άλλα σχολεία του Δήμου που λειτουργούν με παρόμοιο φωτισμό.

Ακολούθησε η πλήρη  αποσύνδεσή τους από το ηλεκτρικό δίκτυο της ΔΕΗ απαλλάσσοντας  έτσι  το σχολικό συγκρότημα από τον κοστοβόρο νυχτερινό φωτισμό.

Τα νέου τύπου φωτιστικά σώματα δεν συνδέονται με το δίκτυο της  ΔΕΗ, τροφοδoτούνται αποκλειστικά  από τον ήλιο και συνεπώς ο δήμος Παύλου Μελά δεν πληρώνει λογαριασμό στη ΔΕΗ.

Ο σχεδιασμός της μελέτης έγινε, ώστε να λειτουργούν τα  φωτιστικά σώματα ακόμα και με συννεφιά και μάλιστα με επάρκεια τέτοια που να διασφαλίζει τη λειτουργία τους για δύο (2) ολόκληρες ημέρες χωρίς ήλιο!

Διαθέτουν φωτοκύτταρο, ώστε η έναυση και η σβέση να γίνεται ακριβώς με την ανατολή και τη δύση του ήλιου, αποφεύγοντας έτσι τα φαινόμενα όπου ο φωτισμός λειτουργούσε ακόμα και την ημέρα λόγω του αποπρογραμματισμού του χρονοδιακόπτη, προσφέροντας έτσι τη μέγιστη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας που εκτιμάται σε 13,2 MWH.

Η μείωση των εκπομπών ρύπων σε  διοξείδιο του άνθρακα CO2 υπολογίζεται να είναι κατά 14,78 tη/έτος.

Επίσης η ετήσια μείωση σε εκπομπές οξειδίων του αζώτου (ΝOx), διοξειδίου του θείου (SO2) και μικροσωματιδίων PM10 , υπολογίζεται στα  82,39Kg  ανά έτος (βάσει του μέσου ενεργειακού μίγματος της χώρας).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ