Ο Αχιλλέας Τζάλλας είναι ο φετινός νικητής του Βραβείου Νέων Σχεδιαστών/-ριών Βιβλίου/Young Book Designers Award, ενός βραβείου για νέους και νέες (έως 35 ετών) Έλληνες/ίδες σχεδιαστές/ριες, που απονέμει το Goethe-Institut Ελλάδας σε συνεργασία με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, τα ΕΒΓΕ (Ελληνικά Βραβεία Σχεδιασμού Οπτικής Επικοινωνίας), το Stiftung Buchkunst (Ίδρυμα Τέχνης Βιβλίου της Γερμανίας) και την Έκθεση Βιβλίου της Φρανκφούρτης.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στη 19η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο Αχιλλέας Τζάλλας παρέλαβε το βραβείο για το βιβλίο «Oh, that hand of yours» αλλά και τον έπαινο του 2022 για το «Σύσσημον ή τα Κεφάλαια: Βιβλίο πρώτο» (εκδ. Το Ροδακιό). Τον έπαινο για το 2023 κατέκτησε ο Ορέστης Μαυρουδής για το «Species Counterpoint. Athanasios Argianas», ωστόσο δεν μπόρεσε να παρεβρεθεί στην εκδήλωση.
«Είναι για μένα ιδιαίτερη χαρά και τιμή γιατί αυτή τη δουλειά τη βλέπω ως καθαρά τεχνική, δηλαδή αυτό που θέλω είναι ο σχεδιασμός να εξυπηρετεί το κείμενο και να μην στέκεται εμπόδιο ανάμεσα στον αναγνώστη και τον συγγραφέα» δήλωσε ο νικητής κατά την παραλαβή του βραβείου.
Ο Αχιλλέας Τζάλλας είναι φιλόλογος, επιμελητής εκδόσεων και τυπογράφος. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1997, σπούδασε στο Τμήμα Φιλολογίας του ΕΚΠΑ (2015-2020)· από το 2017 εργάζεται στον εκδοτικό οίκο Το Ροδακιό. Mε εξοπλισμό που έχει περισυλλεχθεί από ιστορικά αθηναϊκά τυπογραφεία έχει δημιουργήσει κλασικό τυπογραφείο, όπου στοιχειοθετεί και τυπώνει στο χέρι.
Νωρίτερα, οι περσινοί νικητές του διαγωνισμού, το σχεδιαστικό δίδυμο Studio Precarity (Βασιλική-Μαρία Πλαβού και Μάριος Σταμάτης), που είχαν καταλάβει την πρώτη θέση με το αφιερωματικό λεύκωμα «Από την Καταγραφή στο Απρόσμενο» (έκδοση ΟΤΕ) μοιράστηκαν το πάνελ της εκδήλωσης με τον Πάνο Παναγιωτόπουλο, τυπογράφο από τη Future Format, και συζήτησαν για τα σημερινά δεδομένα και τις προκλήσεις στον σχεδιασμό και το τύπωμα των βιβλίων απαντώντας σε καίρια ερωτήματα της υπεύθυνης μάρκετινγκ & επικοινωνίας των ΕΒΓΕ Λίας Φακίνου.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, η Βeate Köhler, διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki υπογράμμισε την επιρροή που έχει η τυπογραφία, οι εικόνες ή ακόμα και η σελιδοποίηση στη σκέψη και το συναίσθημα του αναγνώστη, αλλά και στη μακρά παράδοση της Γερμανίας στα βραβεία για τον σχεδιασμό βιβλίων (και για τη νέα γενιά designers).
Η σύλληψη της ιδέας για το βραβείο αυτό γεννήθηκε, όπως ανέφερε η συντονίστρια της 19ης ΔΕΒΘ Νόπη Χατζηγεωργίου, εδώ μέσα στη ΔΕΒΘ, όταν η Γερμανία ήταν η τιμώμενη χώρα το 2021. «Το βιβλίο είναι πρωτίστως περιεχόμενο αλλά είναι κι ένα αντικείμενο, έχει σχήμα και αισθητική. Μπορεί να είναι ελκυστικό ή όχι. Ο ωραίος σχεδιασμός μας γοητεύει και ακόμη περισσότερο όταν ο σχεδιαστής πετυχαίνει την αρμονία μορφής και περιεχομένου», σημείωσε η κ. Χατζηγεωργίου.
«Ως καθηγητής νιώθω μεγάλη ικανοποίηση και υπερηφάνεια όταν βραβεύονται νέοι άνθρωποι», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΙΠ Νίκος Α. Κούκης, συγχαίροντας τους νέους δημιουργούς για το έργο τους. «Σε όλα τα πράγματα, δύο είναι οι άξονες, η μορφή και το περιεχόμενο. Σημασία έχουν και τα δύο. Όπως στον λόγο σημασία δεν έχει μόνο τι θα πεις αλλά και πώς θα το πεις», τόνισε επισημαίνοντας πως η μορφή και το περιεχόμενο πρέπει να συμβαδίζουν.
Η «ταυτότητα» του διαγωνισμού
Ο διαγωνισμός για το βραβείο Young Book Designers Award απευθύνεται σε σχεδιαστές/-ριες, τυπογράφους, εκδότες/-ριες και παραγωγούς δημιουργικών σχεδίων βιβλίων και αποσκοπεί στην ανίχνευση πρωτότυπων, νέων ιδεών για το έντυπο βιβλίo ως αντικείμενο σχεδιασμού και αισθητικής δημιουργίας – και συνεπώς των εξελίξεων στη γραφιστική τέχνη.
Αναδεικνύοντας τα ταλέντα της νεότερης γενιάς, το YBDA επιχειρεί να ενθαρρύνει τη νεωτερικότητα σε ένα μέσο παραδοσιακό, αλλά πάντα επίκαιρο._