Ο απολογισμός πεπραγμένων της δημοτικής Αρχής για το έτος 2018 παρουσιάστηκε στο πλαίσιο ειδικής δημόσιας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε, χθες, Δευτέρα 29 Ιουλίου 2019.
Ο Γιάννης Μπουτάρης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι είναι η τελευταία φορά που ο ίδιος ως Δήμαρχος και η διοίκησή του πραγματοποιούν τη διαδικασία λογοδοσίας για τα πεπραγμένα του Δήμου, κλείνοντας έτσι έναν κύκλο 8 ετών και 8 μηνών. Παράλληλα, ενημέρωσε ότι στο τέλος του Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του συνολικού έργου και των παρεμβάσεων των δύο δημοτικών θητειών, στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης.
Ο Δήμαρχος ξεκίνησε την παρουσίαση του απολογισμού αναφερόμενος στο Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδας, ένα εμβληματικό έργο, όπως το χαρακτήρισε, το οποίο έχει μπει στην τελική ευθεία, ενώ συνέχισε με τις πρωτοβουλίες της διοίκησης του Δήμου για το 2018, αλλά και για έργα που υλοποιήθηκαν και ολοκληρώθηκαν στη διάρκεια του 2019, τα οποία σχεδιάστηκαν στη διάρκεια των προηγούμενων ετών.
Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισε την Στρατηγική Αστικής Ανθεκτικότητας, αλλά και το Στρατηγικό Πλαίσιο Ανάπτυξης του Παραλιακού Μετώπου Δήμου Θεσσαλονίκης, που ολοκληρώθηκαν το 2018, την ορθολογική διαχείριση των οικονομικών του Δήμου και την οικονομική εξυγίανσή του, με αποτέλεσμα ο Δήμος να καταστεί αξιόπιστος εταίρος απέναντι σε οργανισμούς διεθνούς εμβέλειας – όπως η ΕΤΕπ- την εφαρμογή του Συστήματος Ελεγχόμενης στάθμευσης, την υλοποίηση και παραχώρηση κτιρίων του Πρώτου Προβλήτα του Λιμανιού, τα τεχνικά έργα και τις αναπλάσεις μεγάλης και μικρής κλίμακας, καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής πολιτικής, τη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος, την τουριστική και πολιτιστική ανάπτυξη της πόλης με νέες πρωτοβουλίες, το Οικοσύστημα Καινοτομίας Θεσσαλονίκης ΟΚ!Τhess με την προσέλκυση επενδύσεων και τον σχεδιασμό του Συστήματος Ηλεκτρονικής Διαχείρισης Εγγράφων.
Ολοκληρώνοντας την παρουσίαση του απολογισμού, ο Δήμαρχος ανέφερε: «Η παρακαταθήκη που αφήνει η διοίκησή μας στην πόλη συνίσταται σε αυτά που πετύχαμε σε κάθε τομέα δράσης του Δήμου. Συνίσταται επίσης στην πολιτική που υιοθετήσαμε. Μια πολιτική που βασίζεται στο όραμα για μια Θεσσαλονίκη εξωστρεφή, ανοιχτή, ανεκτική, φιλική για κατοίκους και επισκέπτες».
Στη συνέχεια της συνεδρίασης το λόγο πήραν οι Αντιδήμαρχοι της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου, παρουσιάζοντας τον επιμέρους απολογισμό των Διευθύνσεων και υπηρεσιών, καθώς και οι Πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων, των Νομικών Προσώπων του Δήμου, οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι, οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, δημοτικοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι φορέων της πόλης.
O απολογισμός του 2018 σε αριθμούς αποτυπώνεται ως εξής:
- Πραγματοποιήθηκαν 32 συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου (28 Τακτικές και τέσσερεις Ειδικές).
- Συνεχίστηκαν οι εργασίες στο Γραφείο Ψηφιοποίησης Ιστορικού Αρχείου Δημοτικού Συμβουλίου για την «παροχή ανοικτής πρόσβασης στις Αποφάσεις και Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου της περιόδου 1917-1995».
- Το 2018 ήταν η χρονιά κατά την οποία μπήκαν τα θεμέλια για την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος. Τον Ιανουάριο, σε επίσκεψή τους στη Θεσσαλονίκη, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, και ο τότε Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, τοποθέτησαν τον θεμέλιο λίθο για την ανέγερση του Μουσείου και συμβολικά φύτεψαν δυο ελιές. Τον Οκτώβριο υπογράφηκε στις Βρυξέλλες το Καταστατικό του Διεθνούς Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου «Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος» και εγκρίθηκε με τη δημοσίευση του σχετικού Βασιλικού Διατάγματος.
- Οι Δημοτικές Κοινότητες πέτυχαν βελτιωμένες επιδόσεις ως προς την ανταπόκριση των υπηρεσιών τους σε αιτήματα των δημοτών, την προβολή της παρουσίας τους και τη γνωστοποίηση του θεσμικού ρόλου τους, καθώς και την πραγματοποίηση ποικίλου περιεχομένου εκδηλώσεων, μεγάλο μέρος των οποίων υλοποιήθηκε χωρίς δαπάνη για τον Δήμο.
- Στη διάρκεια του 2018 συνεχίστηκε η υλοποίηση έργων και δράσεων στο πλαίσιο της χρηματοδότησης του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το οποίο διέθεσε στον Δήμο δωρεά ύψους 10 εκατ. ευρώ για την ανακούφιση της πόλης από τις επιπτώσεις της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης.
- Στον τομέα της Κοινωνικής Πολιτικής, συνεχίστηκαν οι δράσεις για μετανάστες και πρόσφυγες: Στο πρόγραμμα REACT, μέχρι σήμερα φιλοξενήθηκαν 2.000 ωφελούμενοι σε 174 μισθωμένα διαμερίσματα, από τους οποίους οι 1.246 έφυγαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι 754 συνεχίζουν να λαμβάνουν έως και σήμερα τις υπηρεσίες του προγράμματος.
- Στο Φιλοξενείο αιτούντων άσυλο, ως σήμερα έχουν φιλοξενηθεί 20 οικογένειες (και συνολικά 77 άτομα), εκ των οποίων οι 14 είναι μονογονειϊκές και οι έξι πυρηνικές.
- Στο Ανοικτό Κέντρο Ημέρας Αστέγων από το 2018 έως σήμερα, προσήλθαν 2.318 διαφορετικά άτομα τα οποία πραγματοποίησαν συνολικά 48.704 επισκέψεις. Οι νέοι εγγεγραμμένοι ανήλθαν στα 717 άτομα, εκ των οποίων 592 είναι άνδρες και 125 γυναίκες.
- Στο Υπνωτήριο Αστέγων φιλοξενήθηκαν συνολικά 217 άτομα (187 άνδρες και 30 γυναίκες).
- Στις δομές αντιμετώπισης της φτώχειας, σε 486 ανήλθαν οι ωφελούμενοι στο Κοινωνικό Παντοπωλείο, 750 γεύματα διανέμονταν καθημερινώς από το Συσσίτιο και συνολικά 2.304 μαθητές λάμβαναν δεκατιανό τη σχολική χρονιά 2018-2019.
- Στο Δημοτικό Βρεφοκομείο «Άγιος Στυλιανός» ολοκληρώθηκαν 16 υιοθεσίες, έγιναν 24 εισαγωγές παιδιών και υποβλήθηκαν 114 αιτήσεις υιοθεσίας από όλη την Ελλάδα.
- Το 2018 ήταν η χρονιά που εδραίωσε το OK!Thess σαν το σημείο αναφοράς στην Θεσσαλονίκη για την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα. Σημειώθηκε σημαντική επιτυχία στην προσέλκυση επενδύσεων όχι μόνο για τις ομάδες του OK!Thess, αλλά όλης της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.
- Με στοχευμένες κινήσεις στους τομείς της ενημέρωσης και πληροφόρησης των τουριστών, της ανάδειξης της ιστορίας της Θεσσαλονίκης, αλλά και με τη Διπλωματία των Πόλεων και τη διοργάνωση και φιλοξενία φεστιβάλ που θα προσελκύσουν ακόμη περισσότερους επισκέπτες, όπως το EuroPride 2020 και το Φεστιβάλ Γαστρονομίας, συνεχίζονται οι δράσεις για την ενίσχυση της δυναμικής εξωστρέφειας της Θεσσαλονίκης.
- Το 2018 έγινε από τον ΟΛΘ προς τον Δήμο δωρεάν παραχώρηση με δικαίωμα χρήσης και εκμετάλλευσης για αρχική διάρκεια 50 ετών τεσσάρων κτιρίων στον Α ́ Προβλήτα του λιμανιού (Αποθήκη Δ’, κτήριο πύλης 4-πρώην κτήριο υπολιμενάρχη, πρώην κτήριο Βρεφονηπιακού Σταθμού, πρώην κτήριο Ναυτικής Διοίκησης).
- Το 2018 έγινε δωρεάν παραχώρηση χρήσης χωρίς αντάλλαγμα λόγω χρησιδανείου για 20 χρόνια από τον ΟΑΕΔ στον Δήμο οκτώ ισόγειων καταστημάτων με υπόγειο και πατάρι στις Εργατικές Κατοικίες (12όροφες) στην Ξηροκρήνη. Τα καταστήματα θα χρησιμοποιηθούν ως χώροι ΚΑΠΗ, ΚΕΠ, Περιφερειακή Βιβλιοθήκη και ΚΔΑΠ.
- Τα έξι περίπτερα της Νέας Παραλίας και το Maison Crystal δημοπρατήθηκαν το 2018 και υπογράφηκαν τα συμφωνητικά αρχές του 2019, ενώ το Περίπτερο του Κήπου της Άμμου παραχωρήθηκε δωρεάν στο ΚΕΘΕΑ και το Περίπτερο του Κήπου των Γλυπτών παρέμεινε στον Δήμο.
- Εντός του 2018 ολοκληρώθηκε η διαδικασία οριοθέτησης του ρέματος Ν. Τύπα και του βορειοδυτικού κλάδου του ρέματος Κρυονερίου.
- Στα τέλη του 2018 εντάχθηκε για χρηματοδότηση στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων η διάνοιξη της οδού Ψελλού.
- Εντός του 2018 προχώρησε η διαδικασία του αρχιτεκτονικού διαγωνισμού προσχεδίων για την ανάθεση της μελέτης συγκροτήματος Κοινωφελών Χρήσεων στο Ο.Τ. μεταξύ των οδών Αλοννήσου – Μυκόνου – Άνδρου – Σιδηροκάστρου (Δημοτικό οικόπεδο πρώην Στάβλων Παπάφη).
- Στα νέα έργα εντάσσονται, μεταξύ άλλων, η ανάπλαση της πλατείας Αγίου Σπυρίδωνα, η ανάπλαση της πλατείας Μαβίλη με στοιχεία βιοκλιματικού σχεδιασμού, η κατασκευή ορυγμάτων για την τοποθέτηση υπόγειων κάδων στο ιστορικό κέντρο κ.ά. Στο πλαίσιο της δωρεάς του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ολοκληρώθηκε η ανάπλαση τριών παιδικών χαρών (Νέας Ελβετίας, Νάστου και Θερμοπυλών, Μακεδονομάχων), η ανάπλαση των οδών Αγ. Μηνά, Βασ. Γεωργίου και Αρχαιολογικού Μουσείου, ενώ υλοποιούνται η ανάπλαση της οδού Κάστρων και η ανάδειξη του άξονα Δημ. Γούναρη, καθώς και η αναβάθμιση της οδού Στρ. Καλλάρη και της πλατείας Φαναριωτών.
- Αξιοσημείωτες είναι οι επιδόσεις στον τομέα της Ανακύκλωσης συσκευασιών, αποβλήτων λιπαντικών ελαίων, παλαιών ελαστικών και αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, με τον Δήμο Θεσσαλονίκης να βρίσκεται πανελλαδικά στην πρώτη θέση διαχείρισης.
- Η Δημοτική Αστυνομία βεβαίωσε 154.794 παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και διενήργησε 1.508 ελέγχους σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος και 755.977 ελέγχους στο σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης (κατά μέσο όρο 3.096 ημερησίως). Παράλληλα, υλοποίησε το πρόγραμμα της Κυκλοφοριακής Αγωγής, το οποίο παρακολούθησαν 1.825 μαθητές από 46 σχολεία,
- Στον τομέα του πολιτισμού δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στις συνέργειες με το καλλιτεχνικό δυναμικό της πόλης, ενώ σχεδιάστηκαν θεσμοί θεάτρου και μουσικής (showcase, project Labattoir, Thessaloniki designweek) με στόχο την εξωστρέφεια της τοπικής πολιτιστικής παραγωγής.
- H Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση συνέχισε και κατά τα έτη 2018/19 να αναπτύσσεται, υλοποιώντας συστηματικά την ψηφιακή στρατηγική του Δήμου (Σύστημα Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων, Ψηφιακές Υπηρεσίες κ.ά.).
- Κατά το 2018 στα έξι ΚΕΠ του Δήμου Θεσσαλονίκης εξυπηρετήθηκαν κατά μέσο όρο πάνω από 1.700 πολίτες την ημέρα με φυσική παρουσία τους, ενώ περίπου 1.000 πολίτες την ημέρα επικοινώνησαν με την Υπηρεσία κυρίως τηλεφωνικά, με FAX, με e-mail κ.λπ.
- Στη «Δημιουργική Απασχόληση – Καλοκαίρι 2018» συμμετείχαν 56 εκπαιδευτικοί και περισσότεροι από 1.200 μαθητές, που απασχολήθηκαν με ποικίλες δράσεις.
- Πλήθος πολιτιστικών και εικαστικών δράσεων, εκθέσεις και εκδηλώσεις λόγου, θεάτρου και μουσικής στις Δημοτικές βιβλιοθήκες, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο και στο Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης
Το πλήρες κείμενο του απολογισμού έργου της Διοίκησης, έτους 2018 βρίσκεται εδώ
Επίσης, στην ιστοσελίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης είναι διαθέσιμοι οι σύνδεσμοι των απολογισμών έργου, από το 2011: εδώ
Τη συνεδρίαση παρακολούθησαν εκπρόσωποι φορέων της πόλης, από τους τομείς του εμπορίου, της εκπαιδευτικής κοινότητας και οργανισμών κοινής ωφελείας.