Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
37.3 C
Thessaloniki
Δευτέρα, 22 Ιουλίου, 2024
spot_img

“Ο Κήπος των Εσπερίδων” στην Art Zone Gallery 42 Athens 

Η Art Zone Gallery 42 Athens παρουσιάζει την Παρασκευή 17 Μαρτίου στις 19.00, την Ατομική Έκθεση της Αγνής Χρονοπούλου ‘’Ο Κήπος των Εσπερίδων’’.

Η Αγνή Χρονοπούλου είναι μία καλλιτέχνιδα που καθόλη την διάρκεια τηςεικαστικής της πορείας, έχει χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα και τεχνικές: καλούπια, γλυπτά από χαρτί, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο. Κι αυτό γιατί για κεινη, το μέσο είναι ο διάμεσος για  να αρθρώσει εικαστικό λόγο και να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της. Στην καινούργια ατομική της έκθεση με τίτλο ‘’Ο Κήπος των Εσπερίδων’’, δημιουργεί ένα φωτογραφικό έργο από μοντάζ καλειδοσκοπικών θραυσμάτων, μία σειρά από ψηφιακές φωτογραφίες που εμπεριέχουν και επικεντρώνονται στα θέματα που ενδιαφέρουν, που απασχολούν την καλλιτέχνιδα, όπως  είναι: η φθορά, ο χρόνος, η στιγμή, οι μύθοι, τα βιβλία του Ελύτη και του Καβάφη.

‘’Μετά από μία παγκόσμια πανδημία χρειάστηκε να επανεξετάσω τον κόσμο από διαφορετική οπτική γωνία και σε διαφορετική κλίμακα. Ξεκίνησα ένα έργο, έναν κόσμο χρωμάτων και σχημάτων, από την παρατήρηση των φυτών’’,όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η καλλιτέχνιδα για το έργο της. Όπου  μέσα από αυτή την έκρηξη χρωμάτων και σχημάτων, την αφαίρεση και τις νέες φόρμες που ανακύπτουν, η Αγνή Χρονοπούλου, συνθέτει ένα αφήγημα όπου ο θεατής ακολουθεί μία εικαστική διαδρομή όπου ο ρεαλισμός και το όνειρο συνυπάρχουν σε έναν καινούργιο κόσμο, τον δικό της κόσμο, που μέσα από την δυστοπία και την αμφιβολία, ξεπροβάλλει η αισιοδοξία.

Παράλληλα, μέσα από τη νέα φωτογραφική ενότητα της καλλιτέχνιδας, παρατηρούμε την σύνδεση των έργων τηςμε το βιβλίο που δημιούργησε πριν από τέσσερα χρόνια με θέμα «Τα 1001 χρώματα»,  αλλά και το παραμύθι «1000 και μία νύχτες» με την ανατολίτικη ατμόσφαιρα  σε συνδυασμό με τον αρχαιοελληνικό μύθο του «Κήπου των Εσπερίδων» που είναι πολύ δυτικός καιπου για κεινη, είναι ο τέλειος συνδυασμός και η  πηγή έμπνευσης, από όπου απορρέει μία σχέση διαχρονική και επίκαιρη ταυτόχρονα.                              .

 

Κείμενο Έκθεσης: Έφη Μιχάλαρου

Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών- AICA Hellas

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Αγνή Χρονοπούλου ζει στο Παρίσι, στην Αθήνα και στην Τήνο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στο Παρίσι Γλυπτική και Κεραμική στην σχολή τέχνης και design – ENSAAMA, Ιστορία της Τέχνης στην ÉcoleduLOUVRE, Πλαστικές Τέχνες στο Πανεπιστήμιο PARISVIII και Μουσειολογία στο MuséumNationald’HistoireNaturelle στο Παρίσι.  Πραγματοποιεί επεμβάσεις στο χώρο, όπου δουλεύει συχνά με γύψο ή πηλό, αποτυπώνοντας σε φωτογραφία ή βίντεο στιγμές της εξέλιξής τους. Παράλληλα, έχει ασχοληθεί με το «εικαστικό» βιβλίο ως «μοναδικό αντίτυπο» με τoMuséeduLivred’artisteCLAC στην Γαλλία.  Εκτός από τις ατομικές εκθέσεις στο Παρίσι και στην Αθήνα, έχει συμμετάσχει σε πάνω απο 60 ομαδικές εκθέσεις στην Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία και Ελλαδα.

 

Ωράριο : Τρίτη, Πέμπτη, Παρασκευή _15:00 – 21:00, Τετάρτη, Σάββατο_11:00 – 15:00

 

“Η Απαράμιλλη Ομορφιά του Κήπου των Εσπερίδων”

 

Η Αγνή Χρονοπούλουεκθέτει μία σειρά από φωτογραφίες που πραγματοποιήθηκαν τη δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού και της καραντίνας,  όπου η καλλιτέχνιδα έχει το χρόνο να καταγράψει και να παρατηρήσει ενδελεχώς, όλα όσα ο αμφιβληστροειδής, δεν παρατηρεί σε στιγμές που οι ρυθμοί της ζωής είναι πολύ πιο έντονοι. Ενσκήπτειέτσι, ενδελεχώς πάνω στη φύση και μέσα από μία προσωπική διαδρομή, εναρμονίζεται με την αρχέγονη πορείας της,  από όπου και δημιουργεί την εικαστική ενότητα“Ο Κήπος των Εσπερίδων”. Φωτογραφίες που εμπεριέχουν πολλαπλές αναγνώσεις και σχόλια για τη φύση, που τόσο την χρειαζόμαστε και τόσο βάναυσα της συμπεριφερόμαστε μέσα από την κερδοσκοπία και την καταστροφή, αλλά που ταυτόχρονα δεν μπορούμε ν’ αντισταθούμε στην απαράμιλλη ομορφιά και σοφία της.

 

Έτσιμέσα από την αφαίρεση, η καλλιτέχνιδα, μετατρέπει τα φύλλα και τα φυτά, σε ελεύθερες γλυπτικές φόρμες, αφούκαθ’ όλη την διάρκεια τηςεικαστικής της πορείας, έχει χρησιμοποιήσει πολλά διαφορετικά εκφραστικά μέσα και τεχνικές όπως: καλούπια, γλυπτά από χαρτί, σχέδια, φωτογραφίες, βίντεο. Το μέσο για εκείνη δεν είναι ο σκοπός, αλλά  ο διάμεσος, για  να αρθρώσει εικαστικό λόγο και να εκφράσει τους προβληματισμούς και τις αναζητήσεις της.Σε μία δυστοπική περίοδο της ανθρωπότητας, όπου το φωςμοιάζει να έχει σκοτεινιάσει, να έχει χαθεί και το τοπίο στο μέλλον να είναι θολό και αβέβαιο με συζητήσεις περί εξαϋλοποίησης της τέχνης, εκείνη επανεξετάζει τον κόσμο ”…Από διαφορετική οπτική γωνία και σε διαφορετική κλίμακα.Ξεκίνησα ένα έργο, έναν κόσμο χρωμάτων και σχημάτων, από την παρατήρηση των φυτών”,όπως χαρακτηριστικά σημειώνει, και  μέσα από την έκρηξη χρωμάτων και σχημάτων, την αφαίρεση και τις νέες φόρμες που ανακύπτουν, η Αγνή Χρονοπούλου, συνθέτει ένα νέο αφήγημα, όπου ο θεατής  ακολουθεί μία εικαστική διαδρομή,όπου ο ρεαλισμός και το όνειρο συνυπάρχουν σε έναν καινούργιο κόσμο, τον δικό της κόσμο, όπου μέσααπό την δυστοπία, τον φόβο και την αμφιβολία,στο συλλογικό και το προσωπικό ασυνείδητο, ξεπροβάλλουν: η χαρά, το φως και η αισιοδοξία.

Στην καινούργια της ατομική έκθεση, στην Γκαλερί ArtZone 42,με τίτλο “Ο Κήπος των Εσπερίδων”,δημιουργεί ένα φωτογραφικό έργο από μοντάζ καλειδοσκοπικών θραυσμάτων, μία σειρά από ψηφιακές φωτογραφίες, που επικεντρώνονται στα θέματα που την ενδιαφέρουν και τηναπασχολούν όπως: η φθορά, ο χρόνος, η στιγμή, οι μύθοι, τα βιβλία του Ελύτη και του Καβάφη.Ενώ μέσα απόαυτή την καινούργια ενότητα, παρατηρούμε την σύνδεση των έργων της καλλιτέχνιδας,με το βιβλίο που δημιούργησε πριν από τέσσερα χρόνια με θέμα “Τα 1001 χρώματα”, αλλά και το παραμύθι “1000 και μία νύχτες”με την ανατολίτικη ατμόσφαιρα, σε συνδυασμό με τον αρχαιοελληνικό μύθο του “Κήπου των Εσπερίδων”, που είναι πολύ δυτικός,αλλά για εκείνη,είναιο τέλειος συνδυασμός καιη πηγή έμπνευσης, απόόπου απορρέειμία σχέση διαχρονική και επίκαιρη ταυτόχρονα.

 

Αθήνα,

5/3/23

 

Έφη Μιχάλαρου

Κριτικός Τέχνης & Επιμελήτρια Εκθέσεων

Μέλος της Ένωσης Ελλήνων Τεχνοκριτικών- AICA Hellas

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ