Στο πλαίσιο της έκθεσης «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821», ο Βασίλειος Νικόλτσιος, Συνταγματάρχης ε.α. – Φαρμακοποιός, μας ξεναγεί με τη δική του ματιά, τη ματιά ενός συλλέκτη στην έκθεση της Συλλογής Ιωάννη Τρικόγλου, την Πέμπτη 8 Ιουλίου στις 20.00.
«Η ματιά του συλλέκτη στις θαυμάσιες λιθογραφίες της Επανάστασης του 1821, μπορεί να μας προσφέρει ακόμη περισσότερες πληροφορίες, από αυτές που χάραξε ο ζωγράφος – λιθογράφος. Η εικαστική γλώσσα, με την αναντικατάστατη γοητεία της, οδηγεί στη γνώση, για την υπεράνθρωπη Ελληνική προσπάθεια. Μας ομιλεί για την πολεμική τακτική που εφάρμοσαν οι Έλληνες, για τη σκληράδα στα πρόσωπά τους, για τα ρούχα τους, για την αρματωσιά τους. Μας παρουσιάζει χωρίς λόγια, τις ιστορικές στιγμές που έχτισαν την Ελλάδα», παρατηρεί ο κ. Νικόλτσιος.
Η έκθεση «Σύμβολα της Επανάστασης του 1821» φιλοξενείται στον β’ όροφο και είναι μια συνεργασία της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821 με τη Βιβλιοθήκη & Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Παρουσιάζει τεκμήρια από τη Συλλογή Ιωάννη Τρικόγλου της Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ. Μέσα από 56 έργα (λιθογραφίες, επιζωγραφισμένες λιθογραφίες και χαρακτικά), που βασίζονται σε πίνακες των Karl Krazeisen, Peter von Hess κ.ά., ξεδιπλώνονται πτυχές του Αγώνα, μέσα από τη ματιά καλλιτεχνών, που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους. Η σχεδιαστική δεξιοτεχνία συναντά την ιστορική αφήγηση κι ο θαυμασμός την εξιδανίκευση και τον αφηρωισμό των προσώπων, που ηγήθηκαν της Ελληνικής Επανάστασης.
Διάρκεια έκθεσης: έως τις 31 Οκτωβρίου 2021.
Βιογραφικό Βασιλείου Νικόλτσιου
Είναι Συνταγματάρχης ε.α. Φαρμακοποιός. Για περισσότερα από 45 χρόνια ασχολείται με την ιστορική έρευνα και τη συλλογή ιστορικών κειμηλίων. Έχει στην κατοχή του περισσότερα από 20.000 ιστορικά κειμήλια, οργάνωσε περισσότερες από 220 Ιστορικές Εκθέσεις και επιμελήθηκε όλα τα νέα Στρατιωτικά Μουσεία του ΓΕΣ. Είναι διευθυντής του Ελληνικού Φαρμακευτικού Μουσείου, Ειδικός Σύμβουλος του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών και συγγραφέας 18 ιστορικών έργων.
Για τη συμμετοχή στην ξενάγηση αρκεί το εισιτήριο εισόδου: 5 ολόκληρο και 2,5 ευρώ μειωμένο.
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων είναι απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση στην υποδοχή του Ιδρύματος: Τρίτη 11.00-14.00, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή 19.00-22.00, Σάββατο 11.00-14.00 & 19.00-22.00, Κυριακή 11.00-14.00, Δευτέρα κλειστά.