Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024
15.3 C
Thessaloniki
Σάββατο, 2 Νοεμβρίου, 2024

Ο βραβευμένος με «Χρυσό Λέοντα», διάσημος γλύπτης Franz Erhard Walther θα αναγορευτεί Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ

Επίτιμος Διδάκτορας του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ θα αναγορευτεί ο διάσημος γλύπτης Franz Erhard Walther αύριο Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019, στις 12.00, στην Αίθουσα Τελετών «Αλέξανδρος Παπαναστασίου» του Παλαιού Κτιρίου της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ.

To Tμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ αποφάσισε ομόφωνα την αναγόρευση του Franz Erhard Walther σε Επίτιμο Διδάκτορα «ως ελάχιστο δείγμα τιμής για την προσφορά του στις Εικαστικές Τέχνες».

Ο Franz Erhard Walther θεωρείται για τους ιστορικούς Τέχνης ως «ο εικαστικός επίγονος του Αριστοτέλη». Συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους, παγκόσμια αναγνωρισμένους, εικαστικούς καλλιτέχνες των τελευταίων 50 χρόνων.

 Η παραδοσιακή έννοια του «Έργου» όσο και ο ρόλος του «Παρατηρητή» στην τέχνη επαναπροσδιορίστηκαν μέσω των εικαστικών του στρατηγικών, όπου ο θεατής γίνεται αναπόσπαστο μέρος των γλυπτικών εγκαταστάσεων, στις οποίες μπορεί «να παίξει» με τα αντικείμενα που τις αποτελούν.

Το σύνολο του έργου του αποτελείται από Αντικείμενα, Γλυπτικές Εγκαταστάσεις, Τοιχογραφίες, Σχέδια, Δρώμενα, Γραπτά, καθώς και εικαστικά βιβλία, γεγονός που πριν από 50 χρόνια χαρακτηρίστηκε ως «αναποφασιστικότητα», για την οποία και κατηγορήθηκε. Σήμερα αυτή είναι η ελευθερία, μέσω της οποίας οι νέοι καλλιτέχνες μπορούν να προτείνουν αυτό που ονομάζεται  Εικαστικές Τέχνες.

Τον Μάιο του 2017 ο Franz Erhard Walther απέσπασε τον «Χρυσό Λέοντα», την ύψιστη διάκριση της Μπιενάλε της Βενετίας, ως ο καλύτερος εικαστικός καλλιτέχνης παγκοσμίως.

Το πρόγραμμα της τελετής είναι το ακόλουθο:

 

Έναρξη  – Προσφώνηση

από τον Πρόεδρο του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών,

Καθηγητή Ξενοφώντα Σαχίνη

 

Χαιρετισμός

από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Χαιρετισμός 

από την Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών,

Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη

Έπαινος του τιμωμένου

από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος Εικαστικών και

Εφαρμοσμένων Τεχνών, Αθανάσιο Πάλλα

Τελετή Αναγόρευσης

Ανάγνωση και επίδοση του ψηφίσματος και του τίτλου

από την Κοσμήτορα της Σχολής Καλών Τεχνών,

Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη

 

Επίδοση διασήμου

από την Κοσμήτορα  της Σχολής Καλών Τεχνών,

Καθηγήτρια Δέσποινα Μουζάκη

 

Επίδοση αναμνηστικής πλακέτας τιμής

από τον Πρύτανη, Καθηγητή Περικλή Α. Μήτκα

Αντιφώνηση και ομιλία από τον τιμώμενο

με θέμα: «Όργανον – Μέθοδος Τέχνης»

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα τιμωμένου

 Ο Franz Erhard Walther γεννήθηκε στη Φούλντα της Γερμανίας. Σπούδασε Γλυπτική με τον Karl Otto Götz και ήταν Καθηγητής Εικαστικών Τεχνών στην Ανώτατη Σχολή Εικαστικών Τεχνών του Αμβούργου από το 1971 έως και το 2005.

Μεταξύ των μαθητών του ήταν η Ρεμπέκα Χορν, ο Μάρτιν Κίπενμπεργκερ, ο Μίχιαελ Λίνγκνερ, η Ούτε Μέτα Μπάουερ, ο Μίχιαελ Ντόρνερ, η Μαριέλα Μόσλερ, ο Σαντιάγκο Σιέρα, ο Κρίστιαν Γιανκόφσκι, ο  Αθανάσιος Πάλλας, ο Πίτερ Πίλερ, η Λίλι Φίσερ, η Άλμουτ Λίντε, ο Γιον Μποκ και ο Τζόναθαν Μίζε.

«Σταθμό» στην εικαστική του πορεία αποτελεί το περίφημο έργο «1. Werksatz», που δημιούργησε στη διάρκεια 7 χρόνων, από το 1963 έως το 1969. Πρόκειται για 58 αντικείμενα, κατασκευασμένα από ύφασμα, βαμβάκι, ξύλο και διάφορα άλλα υλικά, τα οποία ο θεατής καλείται να «χρησιμοποιήσει», καθώς ξεδιπλώνονται διαδραστικά και μπορούν να «χρησιμοποιηθούν» σχηματίζοντας γεωμετρικά σχήματα και χώρους.

Από το 1967 έως το 1971, ο Franz Erhard Walther έζησε στη Νέα Υόρκη, όπου το 1969 εξέθεσε το «1. Werksatz» στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΜΟΜΑ).

Συμμετείχε στις θρυλικές εκθέσεις «When Attitudes Become Form» του Harald Szeemann (1969-70), καθώς και στις DOCUMENTA 5, 6, 7 και 8.

Το 1989, η γκαλερί  Kunsthalle Ritter, στο Klagenfurt, χτίστηκε σύμφωνα με τα εικαστικά σχέδια του Franz Erhard Walther.

Έργα του βρίσκονται στις συλλογές των: Centre Pompidou-Paris, Daimler Contemporary-Berlin, Espace de l’ Art Concret-Mouans-Sartoux, Frac Bourgogne-Dijon, Hamburger Bahnhof-Museum für Gegenwart-Berlin, Hamburger Kunsthalle-Hamburg, Kaiser Wilhelm Museum-Krefeld, Kaliningrad State Art Gallery-Kaliningrad, Kienzle Art Foundation-Berlin, Kunsthalle Bremerhaven, Kunsthalle Mannheim, Kunsthaus Bregenz, Kunstpalais Erlangen, MAC Musée d ́Art Contemporain-Marseille, MMK Museum für Moderne Kunst-Frankfurt, Museum Abteiberg-Mönchengladbach, Museum Liaunig-Neuhaus, REINKINGPROJEKTE-Hamburg, Sammlung Deutsche Bank-Frankfurt, Sammlung zeitgenössischer Kunst der Bundesrepublik Deutschland, Serralves Museum of Contemporary Art-Porto, Staatliche Graphische Sammlung München, Staatliche Museen zu Berlin, Wilhelm Lehmbruck Museum-Duisburg, Galerie für Zeitgenössische Kunst-Leipzig.

Exit mobile version