Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
20.1 C
Thessaloniki
Κυριακή, 16 Μαρτίου, 2025
spot_img

“Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι…” του Βαγγέλη Πλάκα στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

Το ενδιαφέρον του αναγνωστικού κοινού κέρδισε από τις πρώτες ημέρες κυκλοφορίας το νέο βιβλίο του διακεκριμένου δημοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα  Οι πρώτες γυναίκες ψηφοφόροι –  Αδερφές  Τσιώμου. Αγγελική Μεταλλινού  –  Μερόπη Βασιλικού και η πρωτοπορία τους”,  (εκδόσεις  Μαλλιάρης-Παιδεία) που παρουσιάστηκε απόψε (8/3) – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Πολυχώρου Μαλλιάρης – Παιδεία “Ανατόλια” (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα). Η εκδήλωση που ήταν αφιερωμένη στην Γυναίκα, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό αναγνωστών, που έσπευσαν να ακούσουν τους ομιλητές να αναλύουν το περιεχόμενο του βιβλίου και τη γραφή του συγγραφέα.

Το βιβλίο αναφέρεται στις Αδελφές Τσιώμου, Αγγελική Μεταλλινού και Μερόπη Βασιλικού, οι οποίες ήταν οι πρώτες Ελληνίδες που ψήφισαν στην Ελλάδα, στις επαναληπτικές εκλογές στον Δήμο Θεσσαλονίκης τον Δεκέμβριο του 1930, λίγο μετά την παραχώρηση του δικαιώματος του εκλέγειν σε ορισμένες από τις γυναίκες.

στη φωτογραφία πάνω, από αριστερά Στέλιος Λουκάς, Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά, Σταυρούλα Μαυρογένη, Ελένη Ρουσάκη, Βασίλης Κοντογουλίδης, Βαγγέλης Πλάκας.

 

Συντονιστής της εκδήλωσης  ήταν ο δημοσιογράφος – συγγραφέας Στέλιος Λουκάς, δημιουργός και παρουσιαστής της πρώτης και μακροβιότερης εκπομπής για το βιβλίο στην ελληνική τηλεόραση, που μεταδίδεται από την Δημοτική Τηλεόραση Θεσσαλονίκης TV100, με τίτλο “Ένα βιβλίο, ένα ταξίδι”, ο οποίος αναφέρθηκε με γλαφυρότητα και στις ηρωίδες του βιβλίου. Ζήτησε δε, να εκδοθεί το βιβλίο της Αγγελικής Μεταλλινού, που είναι κατατεθημένο στο Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης, καυστηριάζοντας  το γεγονός ότι -τόσες δεκαετίες – δεν υπήρξε σχετικό ενδιαφέρον από τον Δήμο αλλά και από τον δημοσιογραφικό κόσμο.

Στις ιδιαίτερες πολιτικές και κοινωνικές συνθήκες της εποχής που έζησαν οι Αδελφές Τσιώμου και τη θέση της γυναίκας εκείνη την περίοδο αναφέρθηκε η κ. Νέλλη Μελίδου – Κεφαλά, επίτιμη διευθύντρια του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας – Θράκης, πρόεδρος Λυκείου Ελληνίδων Θεσσαλονίκης.

“Όποιος διαβάσει αυτό το βιβλίο με τεκμηριωμένο υλικό, γλώσσα που ρέει, θα το ξαναδιαβάσει, θα ανατρέξει σε σημεία του. Έχει περίσσιο κέρδος”, υπογράμμισε η κ. Σταυρούλα Μαυρογένη, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας Μακεδονικής Ιστορίας και Τεκμηρίωσης του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα. Καθηγήτρια ΠΑΜΑΚ.

Ο Βασίλης Κοντογουλίδης, γενικός γραμματέας Ένωσης Συντακτών Μακεδονίας-Θράκης, Δημοσιογράφος τόνισε ότι ο Βαγγέλης Πλάκας “με λιτό, ακριβή, μεστό λόγο, έκανε ένα αφιέρωμα, μια δημοσιογραφική έρευνα”

“Μέσα από το έργο του ο Βαγγέλης Πλάκας αναδεικνύει τις προσπάθειες των γυναικών για την κατάκτηση των δικαιωμάτων τους”, σημείωσε η κ.  Ελένη Ρουσάκη, πρόεδρος παραρτήματος Θεσσαλονίκης Ένωσης Γυναικών Ελλάδος.

Ιδιαίτερα συγκινημένος ο συγγραφεάς του βιβλίου Βαγγέλης Πλάκας, αφού ευχαρίστηκε τον κόσμο και τους ομιλητές, περιέγραψε ότι γνώρισε για τις Αδελφές Τσιώμου μέσα από το πολιτικό ρεπορτάζ και σκεφτηκε ότι και στο πολιτικό κομμάτι, αλλά και στο κοινωνικό, στον τομέα της προσφοράς, της δημοσιογραφίας, του αγώνα, δεν έπρεπε “να χαθούν”. “Για το λόγο αυτό έγραψα το συγκεκριμένο βιβλίο”, είπε. Ο ίδιος ανέφερε ότι η Θεσσαλονίκη ήταν πρωτοπόρα σε πολλά ζητήματα. Οι πρώτες γυναίκες, οι Αδελφές Τσιώμου, ψήφισαν εδώ. Σ’ αυτή την πόλη βγήκε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, η Αρίστη Παγιατάκη. Εδώ έβαλε υποψηφιότητα η πρώτη γυναίκα ελληνίδα βουλευτής Ελένη Σκούρα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν συγγενείς (εγγόνια) των Αδελφών Τσιώμου.

 

Στο τέλος της εκδήλωσης ο Βαγγέλης Πλάκας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του

 

Για το περιεχόμενο του βιβλίου:

Οι αδελφές Τσιώμου, ήταν βέβαια, πολλά περισσότερα από τις δύο πρώτες Ελληνίδες ψηφοφόρους.

Διδασκάλισσα και μακεδονομάχος η Αγγελική, δημοσιογράφος και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων, διέσωσε άγνωστες στιγμές του Μακεδονικού Αγώνα, της τοπικής ιστορίας αλλά κυρίως της καθημερινής ζωής και της λαογραφίας της Μακεδονίας. Κατάφερε δε να μεταφέρει μέσα από τις λέξεις, ως πάλλουσες καρδιές, τα συναισθήματα των ανθρώπων, την ατμόσφαιρα της εποχής.

Οι λέξεις της Μερόπης ήταν διαφορετικές, πάλλονταν μαχητικά και επαναστατικά για την εποχή, για τα πιστεύω της, που υπερασπιζόταν αμετακίνητα και με πάθος. Ειδικά αυτά που αφορούσαν τις γυναίκες. Δημοσιογράφος και πρωτοπόρος εκδότρια του «Ημερολογίου Θεσσαλονίκης» αλλά και της «Εφημερίδας των Γυναικών», πολυταξιδεμένη και πολιτικό πρόσωπο με υποψηφιότητες στην κεντρική πολιτική και την αυτοδιοίκηση.

 

Ο Βαγγέλης Πλάκας είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΜ-Θ. Εργάζεται από το 1997 σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ. Είναι υποψήφιος διδάκτορας του τμήματος Δημοσιογραφίας του ΑΠΘ. Έχει επιμεληθεί και εκδώσει τα βιβλία: «Οι αγωνίες της Μέσης Πολιτείας και η πολιτική δίχως γωνίες» (2008), «Η νέα μεταπολιτευτική Πολιτεία» (2009), «Εκλογές στην Πράξη» (2018), «Αρίστη Παγιατάκη-η πρώτη» (2022), «Το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη. 60 χρόνια μετά» (2004), «Το χωριό που νίκησε τον θάνατο» (2016), βασισμένο στο ομώνυμο ντοκιμαντέρ του. Εξέδωσε επί δέκα χρόνια, από το 2007, το «Πολιτικό Ημερολόγιο-Ατζέντα Θεσσαλονίκης» και από το 2018 συντονίζει το ετήσιο «Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης» που διοργανώνει το «Ελληνικό Ινστιτούτο Έρευνας και ανάπτυξης” (ΕΛΙΝΕΚΑ).

Διαστ: 14χ21 εκ., 160 σελίδες. Θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία Μαλλιάρης-Παιδεία και σε ενημερωμένα βιβλιοπωλεία

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ