Με επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση – παρουσίαση του νέου βιβλίου του Ιάκωβου Γ. Σηφάκη, με τίτλο “Έργα και Λόγια Στερνά” (Ανάδραση Εκδοτική) που έγινε το βράδυ της Πέμπτης (22/8), στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο Ορθέ Μυλοποτάμου Ρεθύμνης. Φίλοι του συγγραφέα και αναγνώστες κατέκλυσαν από νωρίς τις αίθουσες του Κέντρου για να ακούσουν για το νέο πόνημα του αξιόλογου συγγραφέα – ερευνητή και να συζητήσουν για το περιεχόμενο του βιβλίου.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απήυθυνε ο εκδότης κ. Αντώνης Μαλλιάρης, ο οποίος συνεχάρη τον συγγραφέα για την συνολικό έργο του και για το τελευταίο του πόνημα, το οποίο “είναι χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ιστορικού ερευνητή αλλά και ένα σημαντικό βιβλίο για κάθε αναγνώστη που θέλει να γνωρίσει την ιστορία των εθίμων που σχετίζονται με το θάνατο, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα”, όπως είπε.
Ο κ. Μαλλιάρης υπογράμμισε και τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στις επιστήμες και τις τέχνες ο Πολιτιστικός Οργανισμός Ανάδραση, του οποίου Πρόεδρος είναι ο κ. Ιάκωβος Σηφάκης ενώ συνεχάρη την Ανάδραση Εκδοτική για την έκδοση αξιόλογων βιβλίων και την Λαογραφική Εταιρεία Ορθέ, που διοργάνωσε την συγκεκριμένη εκδήλωση και γενικότερα , στοχεύει, μεταξύ άλλων, στην προώθηση του βιβλίου.
Η παρουσίαση του βιβλίου “Έργα και Λόγια Στερνά”, όπως δεσμεύτηκε ο κ. Μαλλιάρης, θα είναι η αφετηρία μιας ευρύτερης συνεργασίας του Οργανισμού Μαλλιάρης – Παιδεία, με τον κ. Σηφάκη, την “Ανάδραση” και ντόπιους δημιουργούς.
Συζήτηση με τον συγγραφέα
Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από την κ. Ειρήνη Τσιμπισκάκη, η οποία ανέλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά του περιεχομένου.
Ο συγγραφέας κ. Ιάκωβος Σηφάκης συζήτησε με τους παρευρισκόμενους και απάντησε στα ερωτήματα τους, αναλύοντας τα κύρια στοιχεία της μελέτης του.
Την εκδήλωση συντόνισε η κ. Ελένη Ξενικάκη – Μαρκάκη.
Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:
Σχετικά με το βιβλίο:
Το βιβλίο “Έργα και Λόγια Στερνά” διαρθρώνεται σε πέντε (5) κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης, με ποιον τρόπο προσεγγίζεται το αντικείμενο.
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στο νομικό, κανονιστικό και εθιμικό πλαίσιο, που καθόριζε τα της διαχείρισης του θανάτου στην Αρχαία Ελλάδα με ιδιαίτερη αναφορά στην ταφή νεκρών πολέμου.
Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται το πλαίσιο που καθορίζει τα της διαχείρισης του θανάτου στις παραδοσιακές κοινωνίες της Κρήτης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.
Διαπιστώνεται η διαχρονικότητα των πρακτικών που σχετίζονται με το θάνατο στον ελλαδικό χώρο.
Στο στοιχείο του λόγου στην Κρήτη αναφέρεται το τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου, στο οποίο εξετάζονται η δομή και η γλώσσα της Κρήτης. Έτσι, καλύπτεται συνοπτικά ένα κενό που υπάρχει στη γραπτή απόδοση του κρητικού ιδιώματος λόγω απουσίας συντακτικού και γραμματικής. Γίνεται αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στίχου στο κρητικό μοιρολόι και παρουσιάζονται οι κοινές καταβολές με το ριζίτικο τραγούδι.
Στο πέμπτο, τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου περιγράφονται οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις και οι κατευθύνσεις της επιστημονικής έρευνας, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές περαιτέρω έρευνας.
Πολιτιστικός Οργανισμός “Ανάδραση-FEEDBACK”, Ορθέ Μυλοποτάμου Ρεθύμνης
site: anadrasifeedback.webnode.gr, e-mail: anadrasifeedback@gmail.com