Το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης (ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ) με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων την Παρασκευή 9 Ιουνίου και τη συμπλήρωση 20 χρόνων λειτουργίας του στη Θεσσαλονίκη ανοίγει τα αρχεία του και γιορτάζει.
“Σας καλούμε στο ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ σε μια Ανοιχτή Ημέρα Αρχείων. Ελάτε να συζητήσουμε για τη σημασία των αρχείων, το παρόν και το μέλλον τους, την αξία τους. Ενημερωθείτε για τις συλλογές μας, ρωτήστε μας για το πώς μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και μάθετε γιατί δεν πρέπει να πετάξετε εκείνα τα παλιά χαρτιά που βρήκατε”, μας προσκαλούν οι διοργανωτές.
Ο κόσμος καλείται στον χώρο του ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ, Βίλα Καπαντζή – Βασιλίσσης Όλγας 108, την Ανοιχτή Ημέρα Αρχείων, από τις 11:00 έως τις 19:00’. Ομιλίες με προβολή υλικού στις 12:00 και στις 17:00’.
Ομιλητές:
Μαργαρίτα Καλαφάτη: “Το ΕΛΙΑ στη Θεσσαλονίκη, 20 χρόνια”
Γιώργος Κουμαρίδης: “Ο κόσμος του καπνού στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα αρχεία δύο καπνικών επιχειρήσεων: Αδελφοί Χατζηγεωργίου και Δημήτρης Αλεξανδρίδης”
Σοφία Γκουβούση, Δρ. Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ – Σπυρίδων Ταβλίκος, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ: “Οι καπναποθήκες της Θεσσαλονίκης του 20ού αιώνα”
Πληροφορίες: τηλ. 2310295176 | 2310295148
Το 2007 το Διεθνές Συμβούλιο Αρχείων καθιέρωσε την 9η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Αρχείων. Ο εορτασμός της ημέρας αυτής έχει ως βασικό στόχο να ευαισθητοποιήσει το κοινό για τη σημασία και τον ρόλο των αρχείων, να προβάλει το έργο των αρχειακών φορέων καθώς και τον πλούτο των συλλογών τους και να καλλιεργήσει την αρχειακή συνείδηση.
“Για τον φετινό εορτασμό αναζητήσαμε ίχνη της πλούσιας παρουσίας του κόσμου του καπνού στη Θεσσαλονίκη με αφορμή και αφετηρία τα αρχεία δύο καπνικών επιχειρήσεων και μία εκτεταμένη έρευνα για τα αρχιτεκτονικά κατάλοιπα των καπνεμπόρων, τις καπναποθήκες.
Το ΕΛΙΑ-ΜΙΕΤ στη Θεσσαλονίκη, ένα από τα ελάχιστα ιδιωτικά Αρχεία της πόλης συμπληρώνει φέτος 20 χρόνια λειτουργίας. Στο διάστημα αυτό συγκέντρωσε πλούσιο αρχειακό και έντυπο υλικό που κάτω από διαφορετικές συνθήκες ίσως χανόταν για πάντα. Περισσότερα από 100 αρχεία λογοτεχνικού, ιστορικού και οικονομικού ενδιαφέροντος με επίκεντρο τον ευρύτερο βορειοελλαδικό χώρο. Ταυτόχρονα μία πλούσια ερευνητική βιβλιοθήκη, ποικίλο οπτικό και εικονογραφικό υλικό και πλήθος ψηφιοποιημένων συλλογών (http://www.elia.org.gr και https://eliamietthessaloniki.wordpress.com/)”, όπως λένε οι υπεύθυνοι.