Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
24.5 C
Thessaloniki
Παρασκευή, 4 Οκτωβρίου, 2024
spot_img

Παγκόσμια Ημέρα Παθολογικής Ανατομικής

Στις 13 Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί η παγκόσμια ημέρα για την ειδικότητα της Παθολογικής Ανατομικής. Η Παθολογική Ανατομική κατατάσσεται στις “εργαστηριακές ειδικότητες”, στην πραγματικότητα όμως είναι κλινικο-εργαστηριακή. Οι περισσότεροι ασθενείς στο Νοσοκομείο δεν γνωρίζουν και δεν συναντούν τον Παθολογοανατόμο, ο οποίος συνεργάζεται στενά με γιατρούς άλλων ειδικοτήτων, παρέχοντάς τους όχι μόνο τη διάγνωση, αλλά και πληροφορίες για την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας. Όπως επισημαίνεται από το Εργαστήριο Παθολογικής Ανατομικής του Γενικού Νοσοκομείου «Γεώργιος Παπανικολάου», χάρη στη βιοψία ή τα χειρουργικά παρασκευάσματα διαγράφεται η πορεία της υγείας μας μέσα από το μικροσκόπιο.

 Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Ελληνικής Εταιρείας Παθολογικής Ανατομικής:

Ο Παθολογοανατόμος είναι ο γιατρός που ασχολείται με όλες τις βασικές πτυχές της νόσου, από το πώς αναπτύσσεται ως τη διάγνωση και τον προσδιορισμό διαφόρων επιμέρους χαρακτηριστικών της (βαρύτητα, ευαισθησία και ανταπόκριση σε συγκεκριμένη θεραπεία).

Τα ιστικά υλικά που εξετάζει ο Παθολογανατόμος μπορεί να είναι βιοψίες (μικρά τεμαχίδια ιστού) ή χειρουργικά παρασκευάσματα (μετά από εκτομή ιστού ή οργάνου που πάσχει). Ακόμη κατά τη διάρκεια χειρουργικής επέμβασης, με την ταχεία βιοψία, δίνει στον χειρουργό άμεση απάντηση για την παρουσία ή όχι κακοήθειας, αλλά και για την έκταση αυτής. Με βάση τη διάγνωση του Παθολογοανατόμου λαμβάνεται διεγχειρητικά θεραπευτική απόφαση και επιλέγεται το κατάλληλο είδος χειρουργικής αντιμετώπισης.

Επιπλέον, ο Παθολογοανατόμος έχει στην αρμοδιότητά του τον προσδιορισμό δεικτών/χαρακτηριστικών επιθετικότητας της νόσου, όπως και προβλεπτικών δεικτών (βιοδείκτες) που προβλέπουν την αναμενόμενη ανταπόκριση του κάθε ασθενούς σε συγκεκριμένη θεραπευτική αγωγή (σύγχρονη “εξατομικευμένη θεραπεία”).

Όπως μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς από τα παραπάνω, ιδιαίτερη είναι η συμβολή του Παθολογοανατόμου στην αντιμετώπιση του καρκίνου με την έγκαιρη διάγνωση, την πρόγνωση και την πρόβλεψη της ανταπόκρισης σε συγκεκριμένη θεραπεία. Επίσης σημαντική είναι και η συμβολή του σε καλοήθεις αλλοιώσεις, όπως είναι οι φλεγμονές (κολίτιδες, γαστρίτιδες κλπ), τόσο για την αναγνώριση του αιτίου όσο και για την παρακολούθηση αυτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ