Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
29.8 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 12 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Παρουσίαση του βιβλίου «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή»

Στην επικαιροποιημένη έκδοση του βιβλίου «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή» ο κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης* μυεί το αναγνωστικό κοινό στην έννοια της «ανοσοπροστατευτικής» διατροφής και αναλύει το πώς μπορεί να γίνει ένας αποτελεσματικός σύμμαχος στην αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων.

Η παρουσίαση του βιβλίου του Δρ. Δημήτρη Γρηγοράκη «Αυτοάνοσα, Ανοσοποιητικό & Διατροφή»,θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου στις 20.30, στον IANOS | Σταδίου 24, Αθήνα.

Ομιλητές:

  • Δρ. Θάνος Ασκητής,  Νευρολόγος – Ψυχίατρος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ψυχικής & Σεξουαλικής Υγείας.
  • Δρ. Παρή Ράπτη,  Ιατρός Ενδοκρινολόγος – Διαβητολόγος
  • Ντίνα Νικολάου, Διακεκριμένη Σεφ – Συγγραφέας

Συντονίστρια, η δημοσιογράφος Αθηναΐς Νέγκα.

Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί και θα μιλήσει ο συγγραφέας Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης.  Η μέτζο-σοπράνο Ανδρονίκη Σκουλά στο τραγούδι, και ο Διονύσιος Βούλγαρης στο πιάνο επιμελούνται τα μουσικάακούσματα της παρουσίασης.

Σκοπός του βιβλίου ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ, ΑΝΟΣΟΠΟΙΗΤΙΚΟ & ΔΙΑΤΡΟΦΗείναι να δώσει επιστημονικές απαντήσεις μέσα από τα πρόσφατα ερευνητικά δεδομένα για το πώς με τη βοήθεια μίας στοχευμένης διατροφής μπορεί να αντιμετωπιστεί, ακόμα και να αντιστραφεί μία αυτοάνοση διαταραχή. Ο έγκριτος κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης παρουσιάζει ένα μοναδικό βιωματικό σύγγραμμα για τα ελληνικά δεδομένα, προσφέροντας στους ενδιαφερόμενους: άτομα που επιθυμούν να προστατεύσουν το ανοσοποιητικό τους, ασθενείς με αυτοάνοσα, ευαισθητοποιημένους επιστήμονες υγείας (διατροφολόγους, ανοσολόγους κλπ.), αλλά και σε όλες τις ειδικότητες που εμπλέκονται στη θεραπευτική προσέγγισή τους, έναν απόλυτο οδηγό πρόληψης και αντιμετώπισης των αυτοάνοσων διαταραχών. Το βιβλίο προλογίζει ο καθηγητής Χαροκοπείου Πανεπιστημίου κ. Λάμπρος Συντώσης.

 

Τα αυτοάνοσα νοσήματα σε αριθμούς:

  • Περισσότερες από 100 συχνές και σπάνιες παθήσεις, οι οποίες εμφανίζουν ως κοινό σημείο προσβολής το ανοσοποιητικό (AARDA 2019)
  • Άλλες επιπλέον 40 σπάνιες νόσοι με πιθανόν αυτοάνοση υποδομή (AARDA 2019)
  • Υπολογίζεται σήμερα ότι 1 στους 10 ενήλικες Έλληνες εμφανίζει κάποια αυτοάνοση διαταραχή (Θυρεοειδίτιδες, σκλήρυνση κατά πλάκας, ρευματοειδής αρθρίτιδα, ψωρίαση, νόσος Crohn, έκζεμα, λεύκη, κοιλιοκάκη κλπ.), δηλαδή περισσότεροι από 900.000 Έλληνες
  • Αναφέρεται ότι 8 στα 10 άτομα που προσβάλλονται είναι γυναίκες
  • Αποτελούν την 3ηκύρια αιτία θανάτου ως οικογένεια νοσημάτων
  • Ευρύτεροι περιβαλλοντικοί και διατροφικοί παράγοντες εμπλέκονται κατά 2/3 στην αιτιοπαθογένεια μίας αυτοάνοσης διαταραχής (Ermann & Fathman 2011)
  • Η φαρμακευτική αντιμετώπιση σε τουλάχιστον 50% των περιπτώσεων είναι καθαρά συμπωματική (αφορά το σύμπτωμα και όχι το αίτιο)
  • Τα αυτοάνοσα βρίσκονται σε πλήρη έξαρση τα τελευταία χρόνια, προσβάλλοντας ακόμα και νεαρές ηλικίες (περίπου 20% των νέων διαγνώσεων).

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ