Το νέο βιβλίο του Ιάκωβου Γ. Σηφάκη, με τίτλο “Έργα και Λόγια Στερνά” θα παρουσιαστεί την Πέμπτη 22 Αυγούστου, στις 19.00’, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ορθέ Μυλοποτάμου.
Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Λαογραφική Εταιρεία Ορθέ.
Ο κ. Σηφάκης, ως Πρόεδρος της Εταιρείας, θα καλωσορίσει τους καλεσμένους ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει ο εκδότης κ. Αντώνης Μαλλιάρης.
Θα ακολουθήσει η παρουσίαση και συζήτηση με τον συγγραφέα.
Συντονίζει η κ. Ελένη Ξενικάκη – Μαρκάκη.
Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Σχετικά με το βιβλίο:
Το βιβλίο “Έργα και Λόγια Στερνά” του Ιάκωβου Γ. Σηφάκη, που κυκλοφορεί από την Ανάδραση Εκδοτική, αποτελεί μελέτη για τα έθιμα γύρω από το νεκρό και το θάνατο από την εποχή του Ομήρου μέχρι σήμερα.
Εστιάζει στις ανάγκες του ανθρώπου, που τον οδήγησαν στην υιοθέτηση συγκεκριμένων τελετουργικών πράξεων που σχετίζονται με το θάνατο. Η ανθεκτικότητα των σχετικών πρακτικών στο χρόνο μαρτυρεί τη διαχρονικότητα των αναγκών του απλού ανθρώπου, που σχετίζονται με την διαχείριση του συναισθήματός του.
Η ύλη του βιβλίου διαρθρώνεται σε πέντε (5) κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο περιγράφεται το θεωρητικό πλαίσιο της μελέτης, με ποιον τρόπο προσεγγίζεται το αντικείμενο.
Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στο νομικό, κανονιστικό και εθιμικό πλαίσιο, που καθόριζε τα της διαχείρισης του θανάτου στην Αρχαία Ελλάδα με ιδιαίτερη αναφορά στην ταφή νεκρών πολέμου.
Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται το πλαίσιο που καθορίζει τα της διαχείρισης του θανάτου στις παραδοσιακές κοινωνίες της Κρήτης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Διαπιστώνεται η διαχρονικότητα των πρακτικών που σχετίζονται με το θάνατο στον ελλαδικό χώρο.
Στο στοιχείο του λόγου στην Κρήτη αναφέρεται το τέταρτο κεφάλαιο του βιβλίου, στο οποίο εξετάζονται η δομή και η γλώσσα της Κρήτης. Έτσι, καλύπτεται συνοπτικά ένα κενό που υπάρχει στη γραπτή απόδοση του κρητικού ιδιώματος λόγω απουσίας συντακτικού και γραμματικής. Γίνεται αναφορά στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του στίχου στο κρητικό μοιρολόι και παρουσιάζονται οι κοινές καταβολές με το ριζίτικο τραγούδι.
Στο πέμπτο, τελευταίο κεφάλαιο του βιβλίου περιγράφονται οι μεθοδολογικές προσεγγίσεις και οι κατευθύνσεις της επιστημονικής έρευνας, τα αποτελέσματα και οι προοπτικές περαιτέρω έρευνας.
Πρόκειται για μια αξιόλογη έρευνα του συγγραφέα, ένα χρήσιμο βιβλίο και για κάθε ιστορικό ερευνητή.
Πολιτιστικός Οργανισμός “Ανάδραση-FEEDBACK”, Ορθέ Μυλοποτάμου Ρεθύμνης
site: anadrasifeedback.webnode.gr, e-mail: anadrasifeedback@gmail.com