Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Πέθανε ο δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος

Σε ηλικία 61 ετών έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Θεσσαλονικιός δημοσιογράφος Λάζαρος Χατζηνάκος, νικημένος από τον καρκίνο. Όπως ανακοίνωσε η οικογένεια του: ο αγαπημένος μας Λάζαρος Χατζηνάκος δεν βρίσκεται πλέον μαζί μας. Απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 61 ετών στις 05:55 στο Νοσοκομείο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης. Το τελευταία 5,5 χρόνια έδινε την μάχη με τον καρκίνο από την οποία δυστυχώς δεν τα κατάφερε”.

Η κηδεία θα γίνει αύριο Σάββατο 17 Μαρτίου στις 11:30΄ το πρωί, στον Ι.Ν. της Νέας Παναγίας Θεσσαλονίκης (Δημητρίου Γούναρη & Παύλου Μελά).
 Επιθυμία του ιδίου ήταν αντί στεφάνων να κατατεθούν χρήματα στον Φάρο του Κόσμου (Αρ.Λογ. Eurobank GR6002602030000880201707671).
Στην προσπάθεια συλλογής οικογενειακού αρχείου, φίλες-οι, παλιοί συνεργάτες-ισσες, συμφοιτητές-τριες, που επιθυμούν να μοιραστούν φωτογραφίες, γραπτά, εμπειρίες, βίντεο, κ.α., να τα αποστείλουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση: periklis.chatzinakos@gmail.com
Η Οικογένειά του: Μαίη Βασιλικού, Γιώργος Χατζηνάκος, Περικλής Χατζηνάκος

Ο Οργανισμός Μαλλιάρης Παιδεία και η εφημερίδα “Πολιτισμικά” εκφράζουν τα θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Βιογραφικό σημείωμα

Γεννημένος το 1957 στη Θεσσαλονίκη, σπούδασε αρχικά πολιτικός μηχανικός στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά από το 1977 άρχισε να τον κερδίζει η Δημοσιογραφία. Ανέλαβε το 1992 τη διεύθυνση της εφημερίδας «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και ένα χρόνο αργότερα εξέδωσε το περιοδικό «ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ– Η Οικονομία στα Βαλκάνια». Τον Αύγουστο του 1995 συντόνισε ομάδα συντακτών και τεχνικών που δημιούργησαν την πρώτη ιστοσελίδα ελληνικής εφημερίδας στο διαδίκτυο: makthess.gr. Δίδαξε Δημοσιογραφία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και έχει εκδώσει μια σειρά από τεχνικά περιοδικά (ΤΕΧΝΟΓΡΑΦΗΜΑ, ΚΤΙΡΙΟ) και πολιτιστικά έντυπα (ΕΞΩΣΤΗΣ).

Το1997 ανέλαβε ως Γενικός Διευθυντής την επανέκδοση των εφημερίδων «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ», «ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» και του περιοδικού «ΕΠΙΛΟΓΕΣ».Την περίοδο 2001-2004 ήτανπροϊστάμενος του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Ανάπτυξης στην Αθήνα, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2004 και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012 εργάστηκε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας – Θράκης, όπου πραγματοποίησε μεταξύ άλλων δύο καινοτόμες έρευνες για την Τουριστική Ανάπτυξη Ελλάδος και Βουλγαρίας. Οι έρευνες αυτές παρουσιάστηκαν σε δεκάδες συζητήσεις και στο κεντρικό κτίριο της Κομισιόν Berlaymont στη βελγική πρωτεύουσα.

Συνέχισε  καθημερινά να αρθρογραφείστο διαδίκτυο με ποσοστό αναπηρίας 88%, καθώς από το 2013 διαγνώστηκε με καρκίνο οισοφάγου και πνευμόνων. Συνεργασίες του έχουν φιλοξενηθεί στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», την «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» και άλλες εφημερίδες πανελλαδικής εμβέλειας.

Από τον Μάρτιο του 2016 με  ορμητήριο το Νότιο Πήλιο εργάστηκε  για την Τοπική Ανάπτυξη στον άξονα των τεσσάρων ορεινών χωριών: Μηλιές – Βυζίτσα – Πινακάτες – Άγιος Γεώργιος Νηλείας. Οργάνωσε στις 2 Ιουλίου μια «Παρέλαση Ανθρωπιάς» με θέμα ΖΩΑ & ΑΝΘΡΩΠΟΙ: Μας θεραπεύουν!

Συντόνισε επίσης την άτυπη Διεπιστημονική Πρωτοβουλία Ελληνικές ΟΑΣΕΙΣ.

Για το έργο του έχει βραβευθεί από τους Πρόεδρους της Δημοκρατίας της Ελλάδος Κάρολο Παπούλια και της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη. Έχει συνεργαστεί στενά με τον σημερινό Εκπρόσωπο Τύπου της Κομισιόν (Επιτροπή Γιούνκερ) κ. Μαργαρίτη Σχοινά στις Βρυξέλλες.

Στις 21 Δεκέμβριου του 2013 δημιούργησε την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, η οποία απέκτησε σταδιακά ταχαρακτηριστικά ενός νέου αστικού κινήματος. Το όραμα του για την Πρωτοβουλία στοχεύει στη δημιουργία άμεσων κοινωνικών δομών αλληλεγγύης και συμμετοχήςμε επίκεντρο την βιωματική οικειοποίηση των γειτονιών της πόλης.

Πίστεψε σε μία κοινωνία μοντέρνα που, όμως, θα έχει κρατήσει μέσα της την αθωότητα των παλαιών χρόνων.Μια κοινωνία που θα βασίζεταιστην αλληλοϋποστήριξη και την σύνδεση των ανθρώπων στον χώρο που λέγεται γειτονιά και προσπάθησε να δημιουργήσει μία αλυσιδωτή αλλαγή στον τρόπο σκέψης και δράσης τους μέσα από την αλληλεγγύη, τον πολιτισμό, τηδιαφορετικότητα και την κοινωνική συνοχή του πεζοδρομίου.

Ανακοίνωση ΕΣΗΕΜ-Θ

“Με συντριβή η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης αποχαιρετά τον Λάζαρο Χατζηνάκο που πέθανε σήμερα τα ξημερώματα, Παρασκευή 16/3/2018, σε ηλικία μόλις 61 ετών, έπειτα από εξαιρετικά γενναία μάχη με τον καρκίνο”, αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΕΣΗΕΜ-Θ.

“Ο δημοσιογραφικός κόσμος της Βόρειας Ελλάδας χάνει έναν από τους γνησιότερους και ικανότερους εκφραστές του, και οι εργαζόμενοι της ΕΣΗΕΜ-Θ αποχαιρετούν τον χαρισματικό συνεργάτη που για χρόνια τούς άνοιγε τους πιο ενδιαφέροντες δρόμους για να βαδίσουν”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ