Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
10 C
Thessaloniki
Τρίτη, 3 Δεκεμβρίου, 2024
spot_img

Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση του βιβλίου του Ιωάννη Α. Στράτη, στον Πολυχώρο Μαλλιάρης-Παιδεία “Ανατόλια”

Στην κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου Μαλλιάρης – Παιδεία “Ανατόλια” (Δ. Γούναρη 39, Καμάρα, Θεσσαλονίκη) έγινε το βράδυ της Δευτέρας 11 /11 η παρουσίαση του βιβλίου “Παγκόσμια Οδύσσεια / 8,3 χ 10^9” του Ιωάννη Α. Στράτη, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Μαλλιάρης-Παιδεία.

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε από νωρίς την αίθουσα εκδηλώσεων, για να ακούσει τους εισηγητές να αναλύουν το περιεχόμενο του βιβλίου, να θέσει ερωτήματα και να συνομιλήσει με τον συγγραφέα, να προμηθευτεί ένα αντίτυπο από το σημαντικό πόνημα.

από αριστερά: Νίκος Τάτσικας, Σπύρος Παυλίδης, Παναγιώτης Γκλαβίνης, Ιωάννης Στράτης

Ο κ. Παναγιώτης Γκλαβίνης, Κοσμήτορας Νομικής Σχολής ΑΠΘ, στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο Ιωάννης Στράτης, με το βιβλίο του εκπροσωπεί μια ολόκληρη γενιά και περιέγραψε σημεία του περιεχομένου με στοιχεία μιας ολόκληρης εποχής.

“Ο Γιάννης μεταφέρει μνήμη” τόνισε ο κ. Σπύρος Παυλίδης, Ομότιμος Καθηγητής Τμήματος Γεωλογίας ΑΠΘ, ο οποίος προέτρεψε τους αναγνώστες να αναζητήσουν δικά τους στοιχεία στο βιβλίο και να κάνουν τους δικούς τους παραληρισμούς.

Ο κ. Νίκος Τάτσικας, Οικονομολόγος μίλησε για το ιδιαίτερο ταλέντο του συγγραφέα, τόσο στο λόγο όσο και σε άλλους τομείς, και ανέλυσε σημεία από τις περιγραφές του βιβλίου.

Ο συγγραφέας κ. Ιωάννης Α. Στράτης στην ομιλία του αναφέρθηκε στο περιεχόμενο του βιβλίου, τόνισε ότι όποιος σκέφτεται ολιστικά σκέφτεται σωστά και κατέληξε με το συμπέρασμα ότι λύσεις προβλημάτων με την μέθοδο του γόρδιου δεσμού καταλήγουν σε δράματα.

Ακολούθησε συζήτηση με το κοινό και τέλος ο συγγραφέας υπέγραψε αντίτυπα του βιβλίου του.

 

Περιγραφή

Το συνολικό κείμενο ουσιαστικά αποτελεί μια πρώτη ανοικτή πρόσκληση / πρόκληση προς τον κάθε ενεργό πολίτη να γράψει τη δική του περιπέτεια, την Οδύσσειά του. Να περιγράψει τη διαδρομή του σε αυτόν τον πλανήτη. Να καταγράψει τις προσωπικές εμπειρίες του, τις σκέψεις του, τα λάθη του, τι θα έπραττε ο ίδιος αν ήταν στη θέση αυτών οι οποίοι πιθανόν τον αδίκησαν. Θα ήταν επωφελές να ακολουθήσει, από ειδικούς, η “σύντηξη” όλων αυτών των περιγραφών με το κατάλληλο μείγμα “συλλιπασμάτων”. Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας θα αντιπροσώπευε, σε μεγάλο βαθμό, τη συνολική περιπέτεια της ανθρωπότητας και ίσως βοηθούσε στη βελτίωση της κοινωνίας μας.

Όταν άρχισε να γράφεται η παρούσα Οδύσσεια ο πληθυσμός της γης ήταν “μόνο” οκτώ δισεκατομμύρια. Επειδή όμως ο συγγραφέας είναι αναβλητικός, εκτίμησε πως όταν εκδοθεί το κείμενό του ο πληθυσμός θα φτάσει τα 8.300.000.000, και ο τίτλος άλλαξε σε “Παγκόσμια Οδύσσεια / 8,3χ10^9”, αφού αποτελεί το 1/8.300.000.000 του.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ