Μικρές και μεγάλες ατιμίες καθώς κι ελάσσονες και μείζονες προδοσίες, παρελαύνουν στο βιβλίο του Ηλία Τσιαμήτρου «Προδοσία και Δόλος. Σύντομη ιστορία της ατιμίας στην Ελλάδα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΕΛΛΗΝΟΕΚΔΟΤΙΚΗ.
Κάποιες από τις ιστορίες που γλαφυρά αφηγείται ο συγγραφέας είναι αλιευμένες από την Μυθολογία, ενώ οι περισσότερες αφορούν την Ιστορία της πατρίδας μας από τα αρχαία χρόνια μέχρι την προδοσία της Κύπρου το 1974.
Χάρη στην έρευνα του Ηλία Τσιαμήτρου αλλά και στον ενδιαφέροντα τρόπο με τον οποίο ξεδιπλώνει τις ιστορίες του, ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να δει το άλλο πρόσωπο του Οδυσσέα, το κρυμμένο απ’ τον Όμηρο, εκείνο που τον οδήγησε να εξυφάνει μια απίστευτη συνομωσία για να θανατώσει τον ήρωα Παλαμήδη τον οποίο φθονούσε και για τον οποίο ελάχιστα πράγματα γνωρίζουμε όλοι μας. Θα παρακολουθήσει τον Εφιάλτη να αποφασίζει την τρομερή προδοσία του. Θα θαυμάσει την περιπετειώδη ζωή του Αλκιβιάδη, αυτού του χαρισματικού τέκνου της Αθήνας, που η προδοσία υπήρξε δεύτερη φύση του. Θα ζήσει ωσεί παρών τη μάχη του Μαντζικέρτ και θα αγανακτήσει με την προδοσία του Ανδρόνικου Δούκα που οδήγησε τους Τούρκους στη Μικρά Ασία. Θα λυπηθεί βαθιά για την πτώση της Πόλης και για τον ηρωικό θάνατο του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου του τελευταίου αυτοκράτορα του Βυζαντίου. Θα αναρωτηθεί και αν ήταν όντως προδότης ο Πήλιος Γούσης διαβάζοντας το σπαραχτικό γράμμα που στέλνει ο ίδιος από τον άλλο κόσμο, αφού όπως λέει, πήρε την άδεια του Αγίου Πέτρου. Θα ζήσει τον ατιμωτικό θάνατο του Οδυσσέα Ανδρούτσου και θα βρεθεί στο Μοριά την εποχή που έδρασε ο προσκυνημένος καπετάν Νενέκος. Θα γνωρίσει τους «βασιλείς των ορέων» τους διαβόητους λήσταρχους Μπίμπιση και Γιαγκούλα και το οικτρό τέλος τους μετά από προδοσία. Κι ακόμη θα διαβάσει για τον βίο και την πολιτεία του Βασίλειου Ζαχάρωφ, του αποκαλούμενου «σκοτεινού ανθρώπου της Ευρώπης» για τον ρόλο του στη Μικρασιατική εκστρατεία. Θα γελάσει πικρά με την αξιοθρήνητη προδοσία του Αλκιβιάδη Διαμάντη που αυτό-ανακηρύχτηκε «πρίγκιπας της Πίνδου» και θ’ αναρωτηθεί για ποιο λόγο αποφάσισαν να συνεργαστούν με τον κατακτητή, οι νικητές στρατηγοί της Πίνδου, ο Τσολάκογλου, ο Κατσιμήτρος και οι άλλοι.
Και βέβαια θα δακρύσει για την αποτρόπαιη δολοφονία του συνταγματάρχη Δημητρίου Ψαρρού ενώ θα λυγίσει κάτω απ’ το βάρος της ακατονόμαστης προδοσίας της μαρτυρικής Κύπρου από τη χούντα του Ιωαννίδη.
Διαβάζοντας το βιβλίο του Ηλία Τσιαμήτρου δεν μπορείς να μη σκεφθείς ότι, εάν οι μικρές ατιμίες είναι το προσφάι της καθημερινότητας, τότε οι μεγάλες προδοσίες είναι το παντεσπάνι της Ιστορίας!