Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
19.5 C
Thessaloniki
Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου, 2024
spot_img

Προσβάσιμα στους πολίτες τα δυο λευκώματα για την ιστορία και τις αρχαιολογικές ανακαλύψεις του δήμου Βόλβης

Με απόλυτο σεβασμό στην ιστορική μνήμη, ο δήμος Βόλβης πλαισιώνει την ιστοσελίδα του (https://dimosvolvis.gr/) με δυο μοναδικές εκδόσεις, στις οποίες αποκτά πρόσβαση κάθε πολίτης.

Πρόκειται για τα λευκώματα: «ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ: Αφιέρωμα στα 40 χρόνια προσφοράς του καθηγητή Νικόλαου Μουτσόπουλου στη γη της Μυγδονίας» και «ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ: OΨΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ», τα οποία μάλιστα είναι δίγλωσσα (ελληνικά και αγγλικά), ώστε να είναι κατανοητά και από τους μη Έλληνες επισκέπτες.

Το λεύκωμα «ΤΕΚΜΗΡΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΟΛΒΗΣ», περιέχει τα πρακτικά της ομώνυμης αρχαιολογικής ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε από τον Δήμο Βόλβης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων Περιφέρειας Θεσσαλονίκης στις 28 Απριλίου 2017, προς τιμήν του αείμνηστου αρχαιολόγου Νικόλαου Μουτσόπουλου. Περιλαμβάνει 19 επιστημονικές εισηγήσεις (ανάμεσα τους και η τελευταία -του εν ζωή τότε- Νικόλαου Μουτσόπουλου για ένα μοναδικό εύρημα στην περιοχή της Νυμφόιπετρας) για το ιστορικό υπόβαθρο, τις ανακαλύψεις της αρχαιολογικής σκαπάνης και τις επιστημονικές μελέτες δεκάδων επιστημόνων, που αφορούν στον δήμο Βόλβης. Στις σελίδες του, υπάρχουν έρευνες για τα πρώτα αρχαιολογικά δείγματα οργανωμένης ανθρώπινης παρουσίας της νεολιθικής εποχής πριν από το 6.000 π.Χ. και τους μακεδονικούς οικισμούς της κλασικής περιόδου, όπου βρήκε τραγικό θάνατο ο Ευριπίδης, έως το επιβλητικό βυζαντινό κάστρο της Ρεντίνας και τα τελευταία σύγχρονα ευρήματα του άγνωστου ακμαίου οικισμού στην περιοχή του Σταυρού.

Tο λεύκωμα «ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΒΗΣ: OΨΕΙΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ» που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020, περιέχει την πλούσια ιστορία του δήμου Βόλβης, από την προϊστορική εποχή έως το σήμερα. Μέσα στις σελίδες του, παρουσιάζονται πάνω από 8.000 χρόνια ανθρώπινης παρουσίας στην περιοχή του δήμου Βόλβης και περιγράφεται το ιστορικό παρελθόν και η δημιουργία των 38 σημερινών οικισμών του. Από τους μικρούς οικισμούς της Εποχής του Χαλκού και τους παραδοσιακούς οικισμούς της αρχαιότητας που παρέμειναν μέχρι σήμερα, έως τα πολύβουα χωριά που ίδρυσαν μετά την Μικρασιατική Καταστροφή πρόσφυγες απ’ όλες τις γωνιές του Ελληνισμού της Μικράς Ασίας, του Πόντου και της Ανατολικής Θράκης. Με τον τρόπο αυτό, μικροί και μεγάλοι, Έλληνες και ξένοι, εντρυφούν στην πολύκυμαντη ιστορία με επιστημονική ακρίβεια.

Ο Δήμος Βόλβης πλέον παρέχει σε όλους τους πολίτες μια ολοκληρωμένη εικόνα του, καθώς μέσα από τον ενημερωμένο ιστότοπό του (https://dimosvolvis.gr/), ο επισκέπτης μπορεί να βρει σε ελληνικά και αγγλικά, το ιστορικό παρελθόν του δήμου στα δυο λευκώματα, τον ψηφιακό γεωφυσικό και τουριστικό χάρτη, εμπλουτισμένο με τα αξιοθέατά του (https://dimosvolvis.gr/images/2020/04/29/dimos_volvis_5_map_web.jpg) και την ειδική τουριστική ιστοσελίδα VolviGuide (Τουριστικός Οδηγός Βόλβης – https://volviguide.gr/) με χρήσιμες πληροφορίες (αξιοθέατα, διαμονή, διατροφή κλπ), διαθέσιμες σε 5 γλώσσες.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ