Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
31 C
Thessaloniki
Κυριακή, 14 Ιουλίου, 2024
spot_img

Προβολή ντοκιμαντέρ από την Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου

Προβολή του ντοκιμαντέρ “PARKO” (37’, 2016, γερμανική παραγωγή, ελληνογερμανική συνεργασία) διοργανώνει η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, την Κυριακή 1η Απριλίου και ώρα 13.00′ στον κινηματογράφο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ” (Φιλικής Εταιρείας 44, τηλ. 2310261727). 

Η Πρωτοβουλία, σε ανακοίνωση της, περιγράφει:

Το αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου βρίσκεται στην καρδιά της Γειτονιάς των Εξαρχείων και σήμερα αποτελεί έναν πράσινο, ελεύθερο και αυτοδιαχειριζόμενο τόπο. Ο χώρος (1.476 τ.μ.) είχε παραχωρηθεί από το Τεχνικό Επιμελητήριο της Ελλάδας στο Δήμο Αθηναίων το 1990. Τότε το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να δημιουργήσει μια πλατεία. Παρόλα αυτά, λόγω ‘καθυστερήσεων’ και αλλαγής του πολεοδομικού κώδικα, λειτούργησε ως ενοικιαζόμενος ιδιωτικός χώρος πάρκινγκ για 18 χρόνια.

Στις 7 Μαρτίου 2009, όταν η σύμβαση παραχώρησης του οικοπέδου είχε λήξει και αφού το ΤΕΕ είχε ήδη επαναφέρει το θέμα οικοδόμησης του οικοπέδου, συλλογικότητες μαζί με εκατοντάδες κάτοικους της Γειτονιάς και όχι μόνο, τον καταλαμβάνουν με σκοπό την μετατροπή του σε χώρο πράσινου, παιχνιδιού και συνάντησης. Από την πρώτη μέρα δημιουργείται η ανοιχτή συνέλευση του Πάρκου, όπου όλοι οι συμμετέχοντες συναποφασίζουν, τόσο για τη μορφή και τη λειτουργία του, όσο και για τα πολιτικά του χαρακτηριστικά.

Μετά από ένα ταξίδι 9 χρόνων, συνεχίζει να αποτελεί έναν τόπο δημιουργίας, ανοιχτό σε πολιτικές και πολιτιστικές δράσεις, φιλοξενεί καθημερινά μέρος της κοινωνικής ζωής των κατοίκων της Γειτονιάς, και λειτουργεί ως τόπος περιπάτου, συνεύρεσης, επικοινωνίας, δράσης και προβληματισμού. Είναι ανοιχτός σε όλους και όλες ανεξαρτήτου ηλικίας, καταγωγής, μορφωτικού επιπέδου, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης. Κάθε ιδέα μπορεί να εκφραστεί και τίποτα δεν απορρίπτεται χωρίς διάλογο κι επιχειρήματα.

Σε δρόμους νεότερους αλλά παράλληλους, η Πρωτοβουλία Γειτονιάς της Αλεξάνδρου Σβώλου, από το 2013 αναπτύσσει διάφορες συμμετοχικές δράσεις στο δημόσιο χώρο με την μορφή αστικών πειραμάτων (πχ Δείπνο της Άνοιξης). Από τον περασμένο Απρίλιο προσπαθεί να μετατρέψει σταδιακά έναν ξεχασμένο χώρο σε πάρκο τσέπης στη συμβολή των οδών Αγαπηνού και Ι. Μιχαήλ. Πρόκειται για μία κοινή προσπάθεια που βασίζεται στις αρχές της αυτο-οργάνωσης και της αυτοδιαχείρισης, στοχεύει στην αναβάθμιση της καθημερινότητας μας και επιδιώκει να δείξει έμπρακτα ότι η οργάνωση των “από-τα-κάτω”, μπορεί να λειτουργήσει με πραγματικό κοινωνικό αντίκτυπο, ενάντια στην απομόνωση της κρίσης, διαμορφώνοντας παράλληλα την ταυτότητα της Γειτονιάς μας και καλλιεργώντας την συμμετοχική κουλτούρα.

Με αφορμή τα παραπάνω, η Πρωτοβουλία προσκαλεί τον κόσμο της Γειτονιάς, την Κυριακή 1η Απριλίου 2018 και ώρα 13.00′ μ.μ. στον κινηματογράφο “ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΝ” στην προβολή του ντοκιμαντέρ “PARKO” (37’, 2016, γερμανική παραγωγή, ελληνογερμανική συνεργασία). Ο στόχος μας είναι να συμβάλουμε στην συζήτηση σχετικά με την ανάγκη συν-δημιουργίας και συν-διαχείρισης παρόμοιων τόπων στον πυκνοδομημένο αστικό ιστό της Θεσσαλονίκης μέσα από τη συμμετοχή των χρηστών στο αστικό σχεδιασμό. Για το λόγο αυτό, στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για το όραμα του εγχειρήματος, τις βασικές του συνιστώσες, τις ανάγκες δικτύωσης και διαμοιρασμού γνώσης με άλλα τοπικά και μη κινήματα πόλης και τις παρουσιαζόμενες από το ντοκιμαντέρ, εφαρμοσμένες πρακτικές. Η προβολή είναι ανοιχτή σε συλλογικότητες της πόλης και σε όσους και όσες ενδιαφέρονται να μάθουν, να γνωρίσουν και να εμπνευστούν.

* Στον χώρο θα υπάρχει κουτί ελεύθερης συνεισφοράς. Η συμμετοχή όλων μας αποτελεί θεμέλιο λίθο για την συνέχιση της δράσης.

Σύνδεσμος Εκδήλωσης: https://www.facebook.com/events/224678251415855/permalink/226530614563952/

Βίντεο Εκδήλωσης:
https://www.facebook.com/geitonia.svolou/videos/1791058851197828/?t=3


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ