Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
31.6 C
Thessaloniki
Τρίτη, 23 Ιουλίου, 2024
spot_img

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο φόνος μιας πιλοποιού» στη The Basket Gallery

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος στις 27 Ιανουαρίου 2023 η The Basket Gallery θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή προβολή του ντοκιμαντέρ «Ο φόνος μιας πιλοποιού»[“Murderofa Hatmaker”] της σκηνοθέτριας Κατρίν Μπέρνσταϊν.

Η ταινία, που είναι εναρμονισμένη με τη θεματολογία την τρέχουσας έκθεσης της γκαλερί, ερευνά τη ζωή και τον θάνατο της Φανί Μπερζέ, (πραγματικό όνομα Οντέτ Μπέρνσταϊν), μιας Γαλλίδας πιλοποιού και σχεδιάστριας μόδας.

Ως αποτέλεσμα των νόμων κατά των Εβραίων, η Φανί Μπερζέ είδε την επιχείρησή της στο Παρίσι να «Αρειοποιείται». Κάποιος κύριος Νερό, τοποθετημένος από το Γαλλικό Γενικό Επιμελητήριο Εβραϊκών Υποθέσεων, ανέλαβε αρχικά την εποπτεία και στην συνέχεια την πώληση του μαγαζιού της. Η ίδια υποχρεώθηκε να φορέσει το κίτρινο αστέρι βλέποντας τους φίλους, τα μέλη της οικογένειάς της και άλλους Εβραίους να συλλαμβάνονται και να απελαύνονται στην Πολωνία. Όταν προσπάθησε να αποδράσει, πιάστηκε και φυλακίστηκε στο στρατόπεδο του Ντρανσί στο Παρίσι. Την 8η Ιουλίου του 1943, η Φανί Μπερζέ στάλθηκε στο Άουσβιτς. Αυτή είναι η μια από τις δύο φωτογραφίες της ως ενήλικα που μας έχουν σωθεί.

Ο σύνδεσμος της ταινίας θα είναι διαθέσιμος για όλη τη διάρκεια της 27ης Ιανουαρίου.
Το ντοκιμαντέρ είναι στα Γαλλικά με Αγγλικούς υποτίτλους

Παρακολουθήστε την ταινία στο YouTube

Η Κατρίν Μπέρνσταϊν είναι σκηνοθέτρια ντοκιμαντέρ γεννημένη στη Γαλλία. Ανάμεσα στα πιο γνωστά φιλμ που έχει σκηνοθετήσει και γράψει είναι μεταξύ άλλων το «Να σώσουμε τα παιδιά» [“Sauvonslesenfants” (2021)], «Η Εθνική Εταιρία Σιδηροδρόμων κατά τη διάρκεια της Κατοχής» [“TheSNCFundertheOccupation” (2019)], “Knizharyat” (2015), «Γυμνή» [“Nue” (2009)] και μια τριλογία γυρισμένη στη Γερμανία: «Οι απόντες», «Τα πράσινα σταφύλια» [“LesRaisinsVerts” (1998)] και “Oma” (1997).

Η Φανί Μπερζέ ήταν αδελφή της γιαγιάς της.

 

The Basket Gallery

Καραολή & Δημητρίου των Κυπρίων 36 | 54630 | Θεσσαλονίκη | τηλ. 2310 514788

www.thebasketgallery.gr | info@thebasketgallery.gr

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

- Advertisement -spot_img

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ